krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć, dostałem dziwnie skalkulowaną ofertę finansowania gdzie wpłata własna to 29000 netto - bez możliwości zmiany. Czy to w czymś przeszkadza? czy po prostu otrzymam 30 000 dopłaty i tak?
Otrzymasz 29000. Musisz wplacic nie mniej niz 30k netto zeby dostac 30.

churro

Fachowiec
Cześć, dostałem dziwnie skalkulowaną ofertę finansowania gdzie wpłata własna to 29000 netto - bez możliwości zmiany. Czy to w czymś przeszkadza? czy po prostu otrzymam 30 000 dopłaty i tak?
Musisz mieć wpłatę 30k Netto żeby dostać tyle zwrotu więc brutto 36900zl przy odliczeniu 100% VAT-u

tomas500

Zadomawiam się
Hej, ktoś wie jak tam zaktualizować wniosek do nowej wersji? Rozpocząłem go jak był jeszcze stary i nie wysłałem, ale wszystko sobie przygotowałem a teraz widzę że wymaga aktualizacji.

//Edycja
Nie znalazłem opcji aktualizacji ale wyeksportowałem mój formularz do XML i pobrałem wszystkie załączniki, a następnie utworzyłem nowy wniosek gdzie zaimportowałem wszystko, wypełniłem nowe pola i wysłałem.
Przed wysłaniem wniosku aktualizowałem 2 razy. W menu na górze powinna byc opcja aktualizuj do nowego wzoru.

eimi

Pionier e-mobilności
Czy ktoś "wekslowy" po poprawce deklaracji wekslowej dostał już wypłatę?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Tak, ale nie ;) W JDG odliczyłeś wcześniej, więc jak teraz oddajesz, to jest to zwyczajnie neutralne podatkowo. Jedyny ból jest taki, że wcześniej odliczyłeś i już o tym zapomniałeś, że byłeś 5,7k do przodu. I teraz jak musisz to oddać, to masz poczucie straty, choć realnie stratą to nie jest. Stratą jest, tylko jeśli myślisz w kategoriach stary program vs nowy program.

Poza tym, całość netto odliczasz od podatku (+VAT w zależności od sposobu użytkowania), a osoba fizyczna tego zrobić nie może. Realnie więc nie jest mniejsza, jako JDG i tak kupujesz auto duuuuużo taniej niż osoba fizyczna.
Jest mniejsza.

Jakby nie było dotacji to opłata wstępna kosztowałaby mnie 24300 na liniowym. Z dopłatą jestem na zero. Czyli dopłata ile wynosi realnie? 24300.

Z kolei, gdyby rozpatrywać dotacje jako „rabat 30k”, czyli auto realnie byłoby tańsze 30k, to też nie jest to prawda, bo VAT płaciłem od całości, przy 50/50 realna wartość dotacji w takim podejściu to 26550.

W obu przypadkach mniej niż obiecywane 30000.

BartekEM

Zadomawiam się
Jest mniejsza.

Jakby nie było dotacji to opłata wstępna kosztowałaby mnie 24300 na liniowym. Z dopłatą jestem na zero. Czyli dopłata ile wynosi realnie? 24300.

Z kolei, gdyby rozpatrywać dotacje jako „rabat 30k”, czyli auto realnie byłoby tańsze 30k, to też nie jest to prawda, bo VAT płaciłem od całości, przy 50/50 realna wartość dotacji w takim podejściu to 26550.

W obu przypadkach mniej niż obiecywane 30000.
Nie każdy beneficjent programu to jdg.
Osoby fizyczne widzą to zupełnie inaczej.

leszko2

Zadomawiam się
Odpowiedź z KIS

Szanowny Panie,
Zwolnione z opodatkowania podatkiem dochodowym są środki finansowe otrzymane przez uczestnika projektu jako pomoc udzielona w ramach programu finansowanego z udziałem środków, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1, 2 i 4, pkt 5 lit. a i b i pkt 5a-5d ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych- art. 21 ust. 1 pkt 137 ustawy PIT.

Zatem dopłata do elektrycznego samochodu z rządowego programu „NaszEauto” korzysta ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 137 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
To ja rozumiem że ta dopłata jest zwolniona z opodatkowania, więc dostajemy 30k i nie jest to naszym przychodem.

Jeszcze z ministerstwa:

"Na gruncie ustawy PIT, otrzymane dofinansowanie jest przychodem podatkowym, przy czym objętym zwolnieniem od podatku, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 137 ustawy PIT. Przepis ten zwalnia od podatku środki finansowe otrzymane przez uczestnika projektu jako pomoc udzielona w ramach programu finansowanego z udziałem środków, o których mowa w art. 5 ust. 3 pkt 1, 2 i 4, pkt 5 lit. a i b i pkt 5a- 5d ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych. Na podstawie art. 10 ustawy o ryczałcie, zwolnienie to znajduje zastosowanie do podatników stosujących opodatkowanie ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych."

celll19

Zadomawiam się
Myślę że nie ma co dywagować nad kwestia podatkową. Trzeba dostać kasę i wtedy się martwić :p Aktualnie obracamy się w sferze oczekiwania na rychłe rozpatrzenie wniosku. Co za pewne szybko nie nastąpi bo w końcu jesteśmy w trakcie sezonu urlopowego.

Najnowsze dyskusje