krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć, dostałem dziwnie skalkulowaną ofertę finansowania gdzie wpłata własna to 29000 netto - bez możliwości zmiany. Czy to w czymś przeszkadza? czy po prostu otrzymam 30 000 dopłaty i tak?
Otrzymasz 29000. Musisz wplacic nie mniej niz 30k netto zeby dostac 30.

churro

Fachowiec
Cześć, dostałem dziwnie skalkulowaną ofertę finansowania gdzie wpłata własna to 29000 netto - bez możliwości zmiany. Czy to w czymś przeszkadza? czy po prostu otrzymam 30 000 dopłaty i tak?
Musisz mieć wpłatę 30k Netto żeby dostać tyle zwrotu więc brutto 36900zl przy odliczeniu 100% VAT-u

tomas500

Zadomawiam się
Hej, ktoś wie jak tam zaktualizować wniosek do nowej wersji? Rozpocząłem go jak był jeszcze stary i nie wysłałem, ale wszystko sobie przygotowałem a teraz widzę że wymaga aktualizacji.

//Edycja
Nie znalazłem opcji aktualizacji ale wyeksportowałem mój formularz do XML i pobrałem wszystkie załączniki, a następnie utworzyłem nowy wniosek gdzie zaimportowałem wszystko, wypełniłem nowe pola i wysłałem.
Przed wysłaniem wniosku aktualizowałem 2 razy. W menu na górze powinna byc opcja aktualizuj do nowego wzoru.

eimi

Pionier e-mobilności
Czy ktoś "wekslowy" po poprawce deklaracji wekslowej dostał już wypłatę?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Tak, ale nie ;) W JDG odliczyłeś wcześniej, więc jak teraz oddajesz, to jest to zwyczajnie neutralne podatkowo. Jedyny ból jest taki, że wcześniej odliczyłeś i już o tym zapomniałeś, że byłeś 5,7k do przodu. I teraz jak musisz to oddać, to masz poczucie straty, choć realnie stratą to nie jest. Stratą jest, tylko jeśli myślisz w kategoriach stary program vs nowy program.

Poza tym, całość netto odliczasz od podatku (+VAT w zależności od sposobu użytkowania), a osoba fizyczna tego zrobić nie może. Realnie więc nie jest mniejsza, jako JDG i tak kupujesz auto duuuuużo taniej niż osoba fizyczna.
Jest mniejsza.

Jakby nie było dotacji to opłata wstępna kosztowałaby mnie 24300 na liniowym. Z dopłatą jestem na zero. Czyli dopłata ile wynosi realnie? 24300.

Z kolei, gdyby rozpatrywać dotacje jako „rabat 30k”, czyli auto realnie byłoby tańsze 30k, to też nie jest to prawda, bo VAT płaciłem od całości, przy 50/50 realna wartość dotacji w takim podejściu to 26550.

W obu przypadkach mniej niż obiecywane 30000.