Zombie mode w Kia Niro EV

Tompor

Fachowiec
Ciekawe, czy KIA e-Niro, poprzedniej generacji też to występuje. Mi zdarzyło się parę razy, ale zawsze "włącz/wyłącz" załatwiało problem.

Cav

Pionier e-mobilności
W soulu (identycznym jeśli chodzi o podzespoły) nie zaobserwowałem.
Samo radio tylko miewa tego typu odpały raz na pół roku.

Karol_w-wa

Zadomawiam się
Ciekawe, czy KIA e-Niro, poprzedniej generacji też to występuje.

Tak jak tutaj Koledzy piszą, to nie. Natomiast immobiliser zamontowany w salonie KIA przy zakupie , jeśli rozładuje się bateria w breloczku, unieruchamia auto na amen.

Szczurek

Zadomawiam się
Pytanko o dziwne zachowanie immobilajzera: mam zamontowany dodatkowy EMG QX IMMO, samochod to Niro EV z poczatku wrzesnia 2022.
Kilka razy w ciagu miesiaca po odpaleniu samochodu immobilajzer (lub cos innego z jego okolic) pozwolilo sobie glosno przez okolo 10sekund piszczec w sposob przerywany ale glosny (na pewno nie byl to dzwiek samochodu tylko normalny beeper). Wszystko dzialalo, samochod sie uruchomil, nie bylo zombie mode.
Czy to moze byc przykladowo sygnalizacja slabel baterii w pilocie dodatkowego immobilajzera? Czy one mogla sie wyczerpac po 5 miesiacach ?
Macie jakies doswiadczenie ? Jak pytalem znajomego, ma ten sam immobilajzer ale w poprzedniej Niro i po 2 latach wszytsko dziala, baterii nie zmienial.

pbr

Posiadacz elektryka
Co do ZM to u mnie na 12tys km wystąpiło dwa razy. Raz z wcześniej włączonym ogrzewaniem zdalnie, gdzieś wtedy wyczytałem (chyba na grupę fb niro z uk) ze jak wiesz ze cykl nagrzewania się nie zakończył to by przed otwarciem samochodu zdalnie wyłączyć klimę. Drugi raz też był opisywany podjechałem na parking by odebrać dzieciaki zamknąłem samochód zgarnslem dzieciaki i po 2 minutach już odpalałem samochód.

Za każdym razem pomogła procedura znaleziona gdzieś na YT. To co na tym filmiku z EV6 tyle ze jeszcze po wyłączeniu samochodu wysiadłem zamknąłem otworzyłem i dalej jak na filmiku. W obu przypadkach po 3 minutach wszystko się uruchomiło a zona do tej pory śmieje się że informatykowi jak się samochód popsuje to wysiada i wsiada jeszcze raz :).

Z innych patentów na które gdzieś trafiłem to by wyjść zamknąć samochód odpalić grzanie i poczekać aż się skończy ale jako że ta krótsza procedura zadziałała to tej nie testowałem.

Marex

Nowy na Forum
Mnie się przytrafiło zombie mode po trzech dniach użytkowania auta od zakupu w salonie. Serwis z Assistance odpalił od przenośnego akumulatora. Po 4 dniach znów to samo. Tym razem pojechał do ASO Marvel Poznań Obornicka. Tam przez 5 dni roboczych sprawdzali akumulator 12V (był ok) i szukali, co tam kradnie prąd. I szukaliby tak pewnie jeszcze z miesiąc, gdybym sam nie poszukał odpowiedzi w necie. Narobiłem trochę rabanu w ASO i zabrałem stamtąd auto :-( Jak sądzicie, na ile jest możliwe, że w tym ASO nie słyszeli o problemie zombie mode? Czy to po prostu polityka firmy Kia, żeby palić głupa?

Gtaminfo

Nowy na Forum
Jest jakaś akcja serwisowa na zombi mode. Wlanie mi aktualizują - sam nie mogłem bo miałem niby najnowszy 🤨. Dam znać jak będzie po kilku dniach.
U mnie praktycznie każde podgrzewanie z remote powodowało problem

less

Posiadacz elektryka
Jest jakaś akcja serwisowa na zombi mode. Wlanie mi aktualizują - sam nie mogłem bo miałem niby najnowszy 🤨. Dam znać jak będzie po kilku dniach.
U mnie praktycznie każde podgrzewanie z remote powodowało problem
Daj znać co to za akcja, jakieś dane (numer) aktualizacji lub podobnego