Model Y - 3 dzieci

Wasp

Posiadacz elektryka
Witam.

Czy Y nadaje się do modelu rodziny 2+3?
Widziałem różne filmiki - da się wcisnąć nawet 3 foteliki na tył. Natomiast pytanie czy ktoś z Was użytkuje auto z 3 dzieci? Jaki jest komfort podróży w długich trasach z tyłu? Wyjazd wakacyjny, narty z całą ekipą, etc.
U mnie jeszce przez trochę układ z 2 fotelikami. Ale niedługo przejście już tylko na 1 fotelik.

Zakładam auto na dłużej, więc też pytanie o komfort starszych dzieci. Lub układ 2 dzieci i osoba dorosła z tyłu. Obecnie auto rodzinne to smax, gdzie z tyłu każdy fotel jest regulowany osobno i wyposażony w isofix. Potencjalna zamiana właśnie na smaxa.

Może jest ktoś z Poznania i okolic i byłby skłonny zgodzić się na oględziny?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dokupiłem Y do Tourana i Tesla jest mniejsza w środku. Szerokość tylnej kanapy jest mniejsza. Po zamontowaniu 2 fotelików w środek mieści się tylko dziecko bez fotelika które powinno jeździć w foteliku. Fotelik zamontowany na środku powoduje że zapięcia do pasów są pod nim i np ciężko zapiąć się osobie dorosłej obok. Miejsce środkowe ma z 30cm szerokości

Da się zapakować nawet 3 odpowiednie foteliki z tyłu ale używanie ich z pasami samochodowymi jest praktycznie niemożliwe bez przedłużek pasów. Szóstą i siódmą osobę łatwiej wpakować do Tourana niż piątą do Tesli. Ogólnie traktowałbym Y jako auto 4 osobę z awaryjna możliwością zabrania 5 osoby

nabrU

Moderator

itguy

Posiadacz elektryka
Dokupiłem Y do Tourana i Tesla jest mniejsza w środku. Szerokość tylnej kanapy jest mniejsza. Po zamontowaniu 2 fotelików w środek mieści się tylko dziecko bez fotelika które powinno jeździć w foteliku. Fotelik zamontowany na środku powoduje że zapięcia do pasów są pod nim i np ciężko zapiąć się osobie dorosłej obok. Miejsce środkowe ma z 30cm szerokości

Da się zapakować nawet 3 odpowiednie foteliki z tyłu ale używanie ich z pasami samochodowymi jest praktycznie niemożliwe bez przedłużek pasów. Szóstą i siódmą osobę łatwiej wpakować do Tourana niż piątą do Tesli. Ogólnie traktowałbym Y jako auto 4 osobę z awaryjna możliwością zabrania 5 osoby
To jest coś co bardzo mnie interesuje, bo właśnie stoję przed wyborem między tymi dwoma. Rozsądek podpowiada że Touran będzie lepszy, ale jednocześnie chciałbym kupić pierwszego elektryka...
Byłbyś tak uprzejmy i zmierzył mi szerokość środkowego siedzenia z tyłu w TMY? Np miedzy zapięciami pasów.
Btw jak ma się reszta auta do Tourana? Mam na myśli bagażnik, miejsce z tyłu na nogi (czyli ile jest miejsca do przednich foteli), itd. Touranem pewnie łątwiej się zabrać na wycieczkę rodziną 2+3?
Teraz jeżdżę skodą Octavią, trzy foteliki się mieszczą ale generalnie obecność tunelu środkowego najbardziej przeszkadza, w Y tego niema.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Na środku od dziurki na pas lewego pasażera do dziurki na pas środkowego pasażera jest 30cm(kiedyś mierzyłem). Wstawiajac fotelik na środek zakrywa on wszystkie zapięcia.
Tutaj ktoś pokazywał układ z 3 fotelikami z tyłu, środkowy fotelik przypiął paskowymi isofixami do uchwytów skrajnych foteli (2 foteliki przypięte do jednego uchwytu samochodowego) i wysatwill przedluzki na pas żeby nie trzeba było wkładać ręki pomiędzy foteliki.

Y się nie nadaje według mojej opinii do podróżowania 5 osobowego. Ja zamówiłem na wstępie X na początku 2022, ale zdecydowałem się zmienić na Y w połowie roku bo myślałem że nie doczekam się.
Rezerwacja na X nadal czeka ale obecnie kieruje się w stronę ID. Buzz wersja długa GTX full wypas. Uważam że obecnie tylko Buzz potrafi zastąpić auto typu smax, Sharan z EV. Ja akurat potrzebuje auta 6osbowego+ dobrze jakiś bagaż przyzwoity zabrać

Wasp

Posiadacz elektryka
Ja kiedyś miałem skodę enyaq na weekend do testów i dało się 5tke zmieścić. Ale przyznam szczerze że nie było to super komfortowe.
Tylko wtedy miałem 3 foteliki.

Tutaj zastanawiam się na opcja fotelik na środku i 2 dzieci po bokach już bez fotelików.

Dzięki za wszystkie hinty.