Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Mindive

Posiadacz elektryka
Kolega szuka kogoś żeby spiąć wiatrak z pv i akumulatorem. I ciężko znaleźć kogoś kto mówi że się zna. A jak nawet mówi to wymieka po kilku pytaniach.
Zazwyczaj ludzie nawet jak już znajdą kogoś kto się na tym zna to wymiękają jak usłyszą cenę za sam wiatrak - około 70k za coś sensownego, nie zabawki do ładowania smartfona. I oczywiście musisz mieć hektary wolnej przestrzeni by go postawić...

tomA

Posiadacz elektryka
U mnie sytuacja jest trochę skomplikowana ale jak to może być rozliczone przez pge? Jestem starym prosumentem od 7 lat i mam dwie instalacje PV po 3,3 kw jednofazowe. Każda z instalacji wpięta w inna fazę. Czyli jedna faza wolna.
To jak to u mnie będzie liczone jak podepnę auto evse na 3f i ustawie pobór auta na 6a na fazę czyli jakieś 5,5 kw razem. Słońce swieci pełna para i na każdej fazie z PV daje mi po 2,8 kw czyli razem jakieś 5,5 kw.

Z każdej fazy będzie brał proporcjonalnie czyli po 2A z PV a z jednej fazy (ta która nie jest podłączona do PV) będę pobierał z pge i go ‚kupowal’? Czy zadziała bilansowanie między fazowe i nadwyżkę z dwóch faz z PV zaliczy na poczet jednej fazy niepodłączone do PV ?

PePeL

Zadomawiam się
Będzie tak że dla trzeciej fazy będzie pobierał z sieci, więc będziesz to normalnie kupował, ewentualnie zużywał zmagazynowane kilowatogodziny. Czyli biorąc pod uwagę, że z 2 faz będziesz miał nadwyżkę to na raz będziesz energię buforował i zużywał z bufora.

tomA

Posiadacz elektryka

Michal

Moderator
Pod tym linkiem nie ma nic o fazach.

tomA

Posiadacz elektryka
Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie a nie każda fazę osobno rozliczać. Z tego co piszecie i wyczytałem najlepiej jak bym używał ładowarki która pobiera prąd z dwóch faz tych których jest produkcja PV tak żeby ładować auto podczas produkcji ze słońca.
Tylko czy są takie evse ?

Last edited:

pmlody

Pionier e-mobilności
Fakt. To nie tu. Ale już łapie chyba jak to jest. Zrobiłem doktorat na you tube. Ale i tak tompojebane. Powinna być suma z l1, l2, l3 na pobór i oddanie a nie każda fazę osobno rozliczać. Z tego co piszecie i wyczytałem najlepiej jak bym używał ładowarki która pobiera prąd z dwóch faz tych których jest produkcja PV tak żeby ładować auto podczas produkcji ze słońca.
Tylko czy są takie evse ?
Teslowa chyba tak umi. Zajrzyj w schemat, ja nie mam jak teraz.
IMHO to twój przypadek:
Screenshot_20230302_203953_Acrobat for Samsung.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
umi. Empirycznie sprawdzone jak mi wywaliło jedną .
Ale nie ma co kombinować , naprawdę jak czytam o ubytkach , stratach itp oraz ładowaniach , degradacjach to po tych kilku latach powiem jedno .Piepszyć to, bo to zawracanie tylka .
Korzystajcie tak aby bylo wygodnie , bo inaczej to horror. To że można ładować w domu to plus niebywały i szkoda to zmarnować dla robienia cyrku z tego powodu .
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale o ile nie wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas, a nie my dla niego.
ps wsadzic sobie w gniazdko przed zaśnięciem , to najprzyjemniejsza metoda aby rano być szczęśliwym .

Last edited:

tomA

Posiadacz elektryka
umi. Empirycznie sprawdzone jak mi wywaliło jedną .
Ale nie ma co kombinować , naprawdę jak czytam o ubytkach , stratach itp oraz ładowaniach , degradacjach to po tych kilku latach powiem jedno .Piepszyć to, bo to zawracanie tylka .
Korzystajcie tak aby bylo wygodnie , bo inaczej to horror. To że można ładować w domu to plus niebywały i szkoda to zmarnować dla robienia cyrku z tego powodu .
Jednie co warto to w miarę możliwości przestrzegać czasu ładowania w tanim prądzie i czasem mozna trafic na automonsumpcje ale wyjdzie chmurka ...Piepszyć to , auto jest dla nas nie my dla niego
Oczyścić ze masz racjei tak pewnie będę użytkował auto ale zawsze można przy okazji ładowania coś przyoszczędzić jezeli jest tylko możliwość. 🙂