czemu szczęściarz? jakie są obecnie różnice?Też pytam bo taka sama zamówiłem 😀 dzięki. Szczęściarz, że z Chin
czemu szczęściarz? jakie są obecnie różnice?Też pytam bo taka sama zamówiłem 😀 dzięki. Szczęściarz, że z Chin
Poczytaj niemieckie forum tesla, chinczyki dużo lepiej poskładane. Nie maja grzanych wycieraczek.czemu szczęściarz? jakie są obecnie różnice?
Ale kto mówi o średniej sprzedanych aut ?No dobrze, skoro tak twierdzisz... Tylko co ludzie z nimi robią, od razu oddają na złom że nie są rejestrowane? W zeszłym roku w Polsce zarejestrowano około 14k samochodów elektrycznych - wszystkich marek, nie tylko Tesli. Przyjmując 240 dni roboczych w roku daje to około 58 samochodów dziennie. Udział Tesli w rynku to około 12% więc średnio mieli około 8 wydań dziennie . W styczniu mamy rekord sprzedaży - zarejestrowano 2376 BEV czyli rzeczywiście około 120 sztuk dziennie. Tylko że WSZYSTKICH marek działających w Polsce a nie tylko Tesli. Od tego trzeba odjąć jeszcze wszystkie floty i najmy długoterminowe które nie są wydawane bezpośrednio w salonach oraz w przypadku Tesli jeszcze dostawy lawetami pod dom. Nawet uwzględniając boom po obniżkach cen nie ma szans żeby przekroczyć średnią 20 samochodów wydawanych w Ząbkach.
Czytam tylko nasze forum, prawilnePoczytaj niemieckie forum tesla, chinczyki dużo lepiej poskładane. Nie maja grzanych wycieraczek.
Zdarzyło mi się jechać lata temu (4?) autostradą z Wawy - no w sumie dramat, najpierw przebić się przez miasto do A2, a potem do Łodzi to jeden wielki dramat - a obecnie będę pewnie jechał w podobnych godzinach (popołudnie), tylko ruchu przybyło, więc może być tam tylko gorzej. Pewnie na A1 można by potem trochę nadrobić, ale i tak nie chcę cisnąć 140 (bez sensu przy elektryku, zwłaszcza nieznanego jeszcze dobrze auta). Ząbki są za to bliżej wylotu na 7-kę, która obecnie jest już w większości S-ką. Uwzględniając to wszystko (o takiej porze jak będę jechał, ograniczając do 120, itp.), to pewnie A2 i A1 dałoby w sumie min. 1h dłużej (a pewnie z 1,5h), więc nie widzę sensu (pomimo w teorii lepszej infrastruktury do ładowania).Ja przy odbiorze też kierunek Gdańsk, znaczy wcześniej bo Grudziądzale dlaczego nie jedziesz autostradą ?
![]()
W sumie też mnie to ciekawi, bo mój kontakt z leasingu dostał ponoć info, że z płynącego obecnie statku z Chin ~500 szt. ma być do Polski i chcą je wydać do końca Q1 - wychodziłoby niby ~50 wydań dziennie, ale też tego jakoś nie widzę.Ale kto mówi o średniej sprzedanych aut ?
Ja mówię o Q1 Tesli !!!!
Spytamsię na miejscu i się okaże ile aut dziennie po 20.03 będzie wydawanych. Czy bliżej 20 czy 100 ? Może masz rację…..
Tak nie jest codzienna średnia przez 365 dni - nie twierdzę tak.
Dalej te liczby po prostu się nie spinają. Zakładając że młyn jest przez ostatnie 10 dni w kwartale to w tym czasie musieli by wydać około 1000 samochodów czyli niewiele mniej niż przez cały zeszły rok. A przecież wydają samochody w tej chwili cały czas. Ich sprzedaż wzrosła ale nie aż tak żeby osiągnęli takie liczby. Szczególnie że przy ich salonie to jest po prostu nierealne. Oprócz samego wydania auto jeszcze trzeba do tego przygotować- umyć, doposażyć w drobne akcesoria, zrobić wstępny przegląd. Na jeden taki dzień to może by się jeszcze spięli ale przez 2 tygodnie takie ilości - do tego była by potrzebna wielka hala i armia ludzi, których nie mają.Ale kto mówi o średniej sprzedanych aut ?
Ja mówię o Q1 Tesli !!!!
Spytamsię na miejscu i się okaże ile aut dziennie po 20.03 będzie wydawanych. Czy bliżej 20 czy 100 ? Może masz rację…..
Tak nie jest codzienna średnia przez 365 dni - nie twierdzę tak.
NcaTesla Y LR z Chin czy ma baterię NCA czy 4680 ???
Dzięki w dokumentach nie mogłem się doczytać