TESLA 3 pobór prądu na postoju

kaziwich

Posiadacz elektryka
No dobra, aktualizacja jednak nie pomogla (obecnie 2023.6.8), nadal spore zuzycie na standby.
Wykluczam straty z powodu temperatury, bo zrobilo sie cieplej.
Obecnie na celowniku mam wlaczenie sie wentylacji na postoju w celu usuniecia wilgoci (w appce mozna czasem zauwazyc lekko podswietlona ikone wentylatora).

Picek7

Zadomawiam się
NIedawno odebrałem swoją teslę i zastanawiam się ustawić parametry żeby jak najmniej zużywać prądu na postoju.
Czy możecie mi pomóc i odpowiedzieć na kilka pytań?
1)Narazie ustawiłem, żeby w domu nie działało sentry. Nie wiem czy coś należy jeszcze wyłączyć w garażu?
2) Czy w garażu macie ustawione autoamtyczne zamykanie samochodu?
3) Czy jak parkujecie poza domem, np pd pracą, galerią, to używacie sentry?
4) Czy można ustawić automatyczne włączanie sentry bez podglądu z kamer czyli wartownika?
5) Czy jak jest wyłączone sentry to ochrona włamaniowa działa, tzn. czy jak ktoś zacznie grzebać przy samochodzie to dostanę jakąś informację mimo wyłączenia sentry?
6) Czy wgarażu macie całyczas połączony samochód z domowym wifi i czy ma to wpływ duży na zużycie prądu?

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
NIedawno odebrałem swoją teslę i zastanawiam się ustawić parametry żeby jak najmniej zużywać prądu na postoju.
Czy możecie mi pomóc i odpowiedzieć na kilka pytań?
1)Narazie ustawiłem, żeby w domu nie działało sentry. Nie wiem czy coś należy jeszcze wyłączyć w garażu?
2) Czy w garażu macie ustawione autoamtyczne zamykanie samochodu?
3) Czy jak parkujecie poza domem, np pd pracą, galerią, to używacie sentry?
4) Czy można ustawić automatyczne włączanie sentry bez podglądu z kamer czyli wartownika?
5) Czy jak jest wyłączone sentry to ochrona włamaniowa działa, tzn. czy jak ktoś zacznie grzebać przy samochodzie to dostanę jakąś informację mimo wyłączenia sentry?
6) Czy wgarażu macie całyczas połączony samochód z domowym wifi i czy ma to wpływ duży na zużycie prądu?
- mam garaż 2 bloki dalej, lokacja ustawiona jako dom, sentry mam nieaktywne w domu, pracy i wszystkich lokalizacjach które mam w ulubionych, jak tam potrzebuj sentry to aktywuje ręcznie
- w pozostałych lokacjach sentry mam włączone ale jak oszczędzam prąd to ręcznie deaktywuje
ad4 dodali niedawno wartownika bez kamer, nie wiem jak on dokładnie działa ale można
ad5 alarm to osobne ustrojstwo od sentry, to samo ochrona przed przechyleniem auta z osobnymi ustawieniami
ad6 od 3 lat mam wifi w garażu i nie ma to wpływu na zużycie samochodu choć oczywiście router wifi coś tam prądu je

daniel

Señor Meme Officer
Ja mam jeszcze ustawione nie używaj Sentry w Ulubione. Mam tam dodane rodziców, teściów itd. Wszędzie gdzie nie spodziewam się problemów przy parkowaniu.
Bez Sentry też alarm działa, bo już parę razy przez latające owady mi się uruchamiał.
Nie zaglądaj do aplikacji w telefonie niepotrzebnie, bo to też będzie wybudzało auto.

6a8

Posiadacz elektryka
Jestem zwolennikiem zamykania, szczególnie od czasu incydentu rozładowania akumulatora ( na szczęście nie do końca ).
Było tak, przyjechałem, było ciepło, otwarte okno, włączony nawiew. Jak stanąłem w garażu ( soc chyba 32% , czyli jeszcze nie trzeba ładować ) zakupy w rękach - nie miałem jak zamknąć, ok no przecież za chwilę zamknę z aplikacji. Oczywiście - zapomniałem. To był chyba czwartek, albo piątek. Nie potrzebowałem nic od samochodu, nie jeździłem, nie włączałem aplikacji. We wtorek, przed wyjazdem włączyłem. A tam alerty o rozładowaniu, soc 8%. No to podpiąłem, i odetchnąłem. Właściwie, to nie wiem co się stało, ale podejrzewam że ta uchylona szyba, i włączony nawiew bez zamknięcia samochodu dały taki efekt, że nawiew chodził przez cały czas, i chyba samochód nie poszedł spać ?
Typowe rozładowanie u mnie to niecały 1% na ok 2 dni. Aha, wyłączam wifi jak nie zapomnę po przyjeździe, powiedziałbym że wtedy rozładowanie jest troszkę mniejsze.

Picek7

Zadomawiam się
A nie wiecie co może być przyczyną że mimo ustawienia domu w ulubionych i ustawieniu nie używania sentry w ulubionych to i tak po przyjeździe do domu się załącza?