"Chińscy" (w tym też europejscy) producenci EV proszą o wsparcie Chińskiego rządu i mediów w zakończeniu "wojny cenowej" EV

Michal

Moderator

CAAM składa się z największych firm produkujących auta oraz ich dostawców... oprócz... Tesli :ROFLMAO:

1679560452354.png

Ciekawie wygląda też cena Litu w Chinach w ostatnich dniach (spadła już do połowy cen ze szczytu):
1679560931342.png

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Ja wojnę cenową rozumiem tak, że to działania tak zaplanowane, żeby zaszkodzić trochę sobie, ale konkurencji znacznie bardziej. Tymczasem ta "wojna" zaczęła się od tego, że Tesla tak regulowała ceny, żeby place im się nie przepełniały, a przy okazji żeby się załapać na dopłaty. A może coś mi umknęło?

Michal

Moderator
No i ceny litu poszły w dół jak widać na wykresie, więc nie wiem, czy to nie było głównym powodem. Do tej pory Tesla zmieniała ceny po prostu reagując na ceny komponentów, więc moim zdanie teraz też tak było.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja wojnę cenową rozumiem tak, że to działania tak zaplanowane, żeby zaszkodzić trochę sobie, ale konkurencji znacznie bardziej. Tymczasem ta "wojna" zaczęła się od tego, że Tesla tak regulowała ceny, żeby place im się nie przepełniały, a przy okazji żeby się załapać na dopłaty. A może coś mi umknęło?
Według raportów to Tesla może spokojnie bez większego uszczerbku schodzić z marż. Wygląda na to, że inni producenci nie mają tak dobrze.

My jako konsumenci powinniśmy napisać, że chcielibyśmy tańszych EV:D

MAM takie wrażenie ostatnio, że gospodarki/przemysł tak nauczyły się korzystać z kroplówek i regulacji prawnych że nie potrafią (poza wyjątkami) prowadzić działalności bez tego. A za wszystko płacą odbiorcy końcowi.

Lupus

Posiadacz elektryka
Przez chwilę myślałem że chodzi o walkę ze "zmową cenową", a tu lipa, im chodzi o to żeby nie było tanio 🤣

Michal

Moderator
Chodzi o walkę "zmową cenową" ;) Jakiś CEO w EU powiedział coś podobnego - że chce chronić klientów nie obniżając cen :p