Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wczoraj oglądałem jak wybierano pomiedzy Audi Etron , BMW IX, Kią i Teslą Y performance .
Wygrala u obu Panów Tesla
Facet niby z odpowiednią kasą , ale kupil BMW I3 od,sąsiada poza programem, co nie jest głupie jakmchce się przekonać jak żyć z EV itd...I3 jest moim zdanie ponadczasowy .
Ale obiecal Miastu i Światu że kiedyś kupi albo Tesle albo BMW.
Dwa wnioski jakie sie nasuwają ,że w mediach juz konczy sie faza hejtu ze strachu lub sponsorowanego..
, bo wydźwięk programu byl pozytywny bez zlosliwych wstawek
Po drugie pojawila sie Tesla , raczej omijana marka gdy sie tylko dało i też bez wielkich złośliwości .

Czyli i tu a szczegolnie na stronie EW raczej pozostaną znane nam jedynie Nicki kilku zawodowych hejterów, bo jak media się przestawiają to i Naród również ..
Może wzorem ostatniej pojawi się Ustawa zakazująca szkalowania elektryków , nawet jak któryś z nich popieści kierowcę .....prądem ?

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
To chyba logiczne, żeby kolega za 10 lat mógł jk inni na tym forum cieszyć się z jazdy nowym elektrycznym autem, mieszkać w nowym mieszkniu, to musi na to zarabiać i oszczędzać( nie wydając pieniedzy na niekonomiczne elektryki np.). Jak za kilka lat dorobi się, to tak jak reszta tego forum będzie cieszył się z ekonomiczej i ekologicznej jazdy autem alektrycznym.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Jak to ,się ma do bycia piewcą jazdy trujacym starym struclem nawet po remoncie i nawet spełniającym normy.To jest rozwój i budowanie cywilizacji? Pewnie, ale od w/w "doopy" strony.

Ps .Dalej sie wszyscy nudzimy ...
Nie będę po raz kolejny powtarzał, dlaczego moim zdaniem, patrząc na obecne modele, auta spalinowe są lepsze od elektrycznych.
Nie będę też po raz kolejny powtarzał moich obaw co do masowej elektromobilności.
Macie inne zdanie, ok. Nie obrażam. Tak samo mogę mieć ja inne zdanie niż Wy.

Btw, moim zdaniem auta ok. 10-letnie to najlepszy kompromis pomiędzy ceną zakupu a nowoczesnością.
Tak 20 lat temu królowały auta z lat 90., po 2010 - z pierwszej dekady lat 2000., obecnie auta z lat 2010-2015.

Za 10 lat będą to auta obecnie oferowane na rynku.

Wszystkie Wasze komentarze utwierdziły mmie, by na razie obserwować rozwój rynku i technologii i do 2045 r. na spokojnie pozostać przy spalinowcu, chyba że nastąpi jakiś niespodziewany game changer w moim życiu.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Nawet jeśli będziesz świecił skoncentrowaną wiązką laserową na najlepszy panel jaki istnieje, to i tak będziesz miał jakieś straty generacji światła i generacji energii elektrycznej z tego światła, więc to jest raczej temat na "nigdylecia" :p
Już teraz chyba rozumiem jak to u Ciebie działa, że te ICE są lepsze i mniej awaryjne niż EV. Po prostu albo jestem botem i zawracasz nam tutaj gitarę, albo nic nie rozumiesz i zawracasz nam gitarę.
Dla mnie to koniec dyskusji - marnujesz nasz czas..
Wszyscy użytkownicy BEV są tacy ograniczeni? 😜 Zarzucacie mi patrzenie na elektryki za kilkanaście lat z perspektywy technologii sprzed dekady, a jednocześnie wyśmiewacie potencjalny rozwój za przynajmniej 50-100 lat...
Coś mi tu się nie klei.

W jednym się zgadzam, koniec tematu, jest on wyczerpany.

Robsonics

Posiadacz elektryka
To chyba logiczne, żeby kolega za 10 lat mógł jk inni na tym forum cieszyć się z jazdy nowym elektrycznym autem, mieszkać w nowym mieszkniu, to musi na to zarabiać i oszczędzać( nie wydając pieniedzy na niekonomiczne elektryki np.). Jak za kilka lat dorobi się, to tak jak reszta tego forum będzie cieszył się z ekonomiczej i ekologicznej jazdy autem alektrycznym.
Nie znasz mnie, nie oceniaj.
Po drugie, gdyby mnie było stać na auto za 250 tys, mógłbym rozważyć elektryka już teraz, bo najpewniej jednocześnie mieszkałbym w jakimś domu z garażem i PV...
Nie jest sztuką wydać większość oszczędności na wkład własny do samochodu, kupić auto w cenie domu na raty i modlić się o to, by nie przyszedł wielki kryzys, bo większość miesięcznego domowego budżetu przeznacza się na raty za dom, raty za samochód, raty za PV i bieżące potrzeby. Więc oszczędności spływają powoli.

To kolejny argument za tym, że elektryki póki co nie są dla wszystkich, tylko dla najbogatszych, czyli zarabiających znacznie ponad przeciętną...

Temat uważam za wyczerpany.

Bronek

Pionier e-mobilności
Na koniec .Nikt nie wysmiewa postepu za 100 lat tylko czekanie na ten postęp .,A on caly czas sie dokonuje .

Siedzisz na doopie w starym aucie i chcesz postępu , ale od innych?
Wstań i rusz najpierw własną cz. ciała .
Nie czekaj aż Ci dadzą , bo za,10 lat będziesz dalej siedział w starrym elektryku , gdy inni będą być może już latać ?
Jednych doopa swędzi i nie usiedzą na niej (czasem przez hemoroidy -fakt) ,a inni całe życie spędzą w pozycji niemal kucznej , czekajac na cud obbdarowania . To idealny obecnej władzy wyborca . " Daj i zrób" ! Haslo życia.
Ja nie możesz , to przynajmniej nie neguj obecnych dokonań i cisz się że inni mogą . A niemocy nie tlumacz , ze to wina technologii itp .Nie to nie jest niczyja wina .Jest jak jest i nie wszystkim to pisane

Niemen by zaśpiewał "Dziwny ten Świat..."

Robsonics

Posiadacz elektryka
Siedzisz na doopie w starym aucie i chcesz postępu , ale od innych?
Wstań i rusz najpierw własną cz. ciała .
Nie czekaj aż Ci dadzą , bo za,10 lat będziesz dalej siedział w starrym elektryku , gdy inni będą być może już latać ?
Zarabiam tyle, bym nie musiał biedować i walczyć do 1-go, ale na auto za ćwierć bańki mnie nie stać. A nie kupię małego elektryka, ze zbyt małym bagażnikiem i ciasnawego tylko dlatego, by jeździć elektrykiem. Szanuję się jeszcze trochę.

Jednych doopa swędzi i nie usiedzą na niej (czasem przez hemoroidy -fakt) ,a inni całe życie spędzą w pozycji niemal kucznej , czekajac na cud obbdarowania . To idealny obecnej władzy wyborca . " Daj i zrób" ! Haslo życia.
Rozwijam się, ale w ramach swoich możliwości. "Mierz siły na zamiary", ale też unikając "zastaw się a postaw się"
Ja nie możesz , to przynajmniej nie neguj obecnych dokonań i cisz się że inni mogą . A niemocy nie tlumacz , ze to wina technologii itp
Przyczyny leżą po stronie technologii, która wymaga dopracowania
.Nie to nie jest niczyja wina .Jest jak jest i nie wszystkim to pisane
Nie wszystkim pisane, póki nie wejdzie zakaz w UE... muszę się cieszyć ostatnimi chwilami wolności. Później zacznie się kombinowanie.
Niemen by zaśpiewał "Dziwny ten Świat..."
Ooo tak... "żebyś żył w ciekawych czasach"

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Zarabiam tyle, bym nie musiał biedować i walczyć do 1-go, ale na auto za ćwierć bańki mnie nie stać. A nie kupię małego elektryka, ze zbyt małym bagażnikiem i ciasnawego tylko dlatego, by jeździć elektrykiem. Szanuję się jeszcze trochę.

Rozwijam się, ale w ramach swoich możliwości. "Mierz siły na zamiary", ale też unikając "zastaw się a postaw się"

Przyczyny leżą po stronie technologii, która wymaga dopracowania

Nie wszystkim pisane, póki nie wejdzie zakaz w UE... muszę się cieszyć ostatnimi chwilami wolności. Później zacznie się kombinowanie.

Ooo tak... "żebyś żył w ciekawych czasach"
Przeczytałem prawie wszystko :) Chłopie żyć żeby wegetować i narzzekać potrafi każdy. Myślisz że nam posiadaczy elektryków ktoś pieniądze dał za nic? Trzeba wyjść z bezpiecznej strefy, zaryzykować, czasem całym majątkiem, nie spać po nocach, dostać po dupie pare razy. Ale na koniec otrzymać za to nagrodę. Ambicja i ciężka praca, trochę ryzyka i nie będziesz się zastanawiał czy takie auto czy inne. Kupisz jakie Ci się spodoba, a jak coś to sprzedasz nawet ze stratą, co z tego? Dla ułatwienia powiem Ci jako starszy kolega że z kobietami jest tak samo :) zobacz kto bzyka najfajniejsze laski. Ci najodważniejsi czy najprzystojniejsi?

Robsonics

Posiadacz elektryka
Przeczytałem prawie wszystko :) Chłopie żyć żeby wegetować i narzzekać potrafi każdy. Myślisz że nam posiadaczy elektryków ktoś pieniądze dał za nic? Trzeba wyjść z bezpiecznej strefy, zaryzykować, czasem całym majątkiem, nie spać po nocach, dostać po dupie pare razy. Ale na koniec otrzymać za to nagrodę. Ambicja i ciężka praca, trochę ryzyka i nie będziesz się zastanawiał czy takie auto czy inne. Kupisz jakie Ci się spodoba, a jak coś to sprzedasz nawet ze stratą, co z tego? Dla ułatwienia powiem Ci jako starszy kolega że z kobietami jest tak samo :) zobacz kto bzyka najfajniejsze laski. Ci najodważniejsi czy najprzystojniejsi?
To tylko pokazuje, że elektromobilność nie jest dla wszystkich. A politycy chcą, by wszyscy się przesiedli na BEV.
Gdyby nie ta polityka, w ogóle nie byłoby dyskusji.

Michal

Moderator
Zamienniki freonu też nie były dla wszystkich, a tu patrz. Udało się, dziury ozonowej już prawie nie ma i nikt nie pamięta o jedzycielach, a oni udają, że nie jęczeli...

Robsonics

Posiadacz elektryka
Zamienniki freonu też nie były dla wszystkich, a tu patrz. Udało się, dziury ozonowej już prawie nie ma i nikt nie pamięta o jedzycielach, a oni udają, że nie jęczeli...
Już pisałem- elektryki wymagają więcej wyrzeczeń ("zmiany przyzwyczajeń", czy jak to Wy nazywacie).
Więc tak prosto nie będzie