Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wczoraj oglądałem jak wybierano pomiedzy Audi Etron , BMW IX, Kią i Teslą Y performance .
Wygrala u obu Panów Tesla
Facet niby z odpowiednią kasą , ale kupil BMW I3 od,sąsiada poza programem, co nie jest głupie jakmchce się przekonać jak żyć z EV itd...I3 jest moim zdanie ponadczasowy .
Ale obiecal Miastu i Światu że kiedyś kupi albo Tesle albo BMW.
Dwa wnioski jakie sie nasuwają ,że w mediach juz konczy sie faza hejtu ze strachu lub sponsorowanego..
, bo wydźwięk programu byl pozytywny bez zlosliwych wstawek
Po drugie pojawila sie Tesla , raczej omijana marka gdy sie tylko dało i też bez wielkich złośliwości .

Czyli i tu a szczegolnie na stronie EW raczej pozostaną znane nam jedynie Nicki kilku zawodowych hejterów, bo jak media się przestawiają to i Naród również ..
Może wzorem ostatniej pojawi się Ustawa zakazująca szkalowania elektryków , nawet jak któryś z nich popieści kierowcę .....prądem ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Skąd takie info? Miało nie być różnicy czy ktoś jest prosumentem czy nie.
Poszedłem w innej sprawie pod koniec roku do naszego przedstawiciela na Zaplecznej i przy okazji zapytałem ...Panienka odpowiedziala że Prosumenci tzw Starzy będą na innych,zasadach i ich te regulacje nie będą obowiązywać .Ale to jak z podatkami kilka systemów i balagan.
A u mnie faktury juz nie ma 4ty miesiąc a zawsze byla co dwa . Więc nie mogę sprawdzić co i jak .

Robsonics

Posiadacz elektryka
Chłopie - wychodząc z takiego założenie to Ty (w sumie to chyba zacznę o tej osobie pisać ty) nigdy nie masz racji bo nie podajesz żadnych źródeł i niczego nie sprawdzasz. To, że nie podałem Ci dalszych danych na tacy nie oznacza, że nie mam racji. Jeśli chcesz udowodnić, że jej nie mam podaj dane wskazujące na to, że nieużytki nie nadają się do zamieszkania. Podstawy logiki się kłaniają ale wiem, że trollom ludzkim trudno je opanować (co innego baśniowym ;)).
Serio? Jeszcze to ciągniesz?
Już Ci pisałem od czego zależy czy nieruchomość nadaje się pod zabudowę mieszkaniową.
Jeżeli jesteś taki ogarnięty w temacie, to wiesz sam.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Poszedłem w innej sprawie pod koniec roku do naszego przedstawiciela na Zaplecznej i przy okazji zapytałem ...Panienka odpowiedziala że Prosumenci tzw Starzy będą na innych,zasadach i ich te regulacje nie będą obowiązywać .Ale to jak z podatkami kilka systemów i balagan.
A u mnie faktury juz nie ma 4ty miesiąc a zawsze byla co dwa . Więc nie mogę sprawdzić co i jak .
Też czekam na jakąś fakturę za zużycie od początku roku.

w przypadku prosumentów rozliczających się na zasadzie Net-metering
Jak tłumaczy MF ,, Zużycie energii elektrycznej prosumentów rozliczających się w ramach net-meteringu, w kontekście limitu, do którego stosowana jest cena gwarantowana, będzie ustalane po zbilansowaniu energii pobranej i oddanej do sieci (tj. po rozliczeniu zgodnie z zasadami wskazanymi w art. 4 ust 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii).

Dla przykładu, odbiorca, który wyprodukował 4 MWh energii, a pobrał z sieci 5 MWh, zmieści się w limicie 2 MWh. Powyżej progu, odbiorcy ci również będą mogli zakupić energię elektryczną po gwarantowanej cenie 693 zł za MWh”.

erebris

Zadomawiam się
Już Ci pisałem od czego zależy czy nieruchomość nadaje się pod zabudowę mieszkaniową.
Ciągle nie podałeś danych mówiących o tym jaka część nieużytków nie nadaje się pod zabudowę. Stosując twoją logikę do momentu do którego nie podasz dokładnych danych możemy śmiało przyjąć, że pod zabudowę nadają się wszystkie.

Piter

Posiadacz elektryka

w przypadku prosumentów rozliczających się na zasadzie Net-metering
Jak tłumaczy MF ,, Zużycie energii elektrycznej prosumentów rozliczających się w ramach net-meteringu, w kontekście limitu, do którego stosowana jest cena gwarantowana, będzie ustalane po zbilansowaniu energii pobranej i oddanej do sieci (tj. po rozliczeniu zgodnie z zasadami wskazanymi w art. 4 ust 1 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii).

Dla przykładu, odbiorca, który wyprodukował 4 MWh energii, a pobrał z sieci 5 MWh, zmieści się w limicie 2 MWh. Powyżej progu, odbiorcy ci również będą mogli zakupić energię elektryczną po gwarantowanej cenie 693 zł za MWh”.
Tez mam takie info z Enea. Limit dotyczy różnicy pomiędzy energią pobraną a wprowadzoną pomniejszoną o 20%. Wynika z tego że rozliczenie energii za 2023 nastąpi dopiero w połowie 2024? Bo tak mniej więcej się czeka w Enea.

Cav

Pionier e-mobilności
To zależy od dat Twojego cyklu rozliczeniowego.
Ja mam rozliczenie (roczne) na koniec listopada/początek grudnia i fakturę od Enea dostaję gdzieś na przełomie grudnia i stycznia.

mALEK

Pionier e-mobilności
temat smietnikowy, to co mi tam.
ja swoja roczna wlasnie dostalem. po 3 tyg :) w sumie nawet nie analizowalem, bo jezeli zgadza sie to co operator naliczyl z tym co pokazuje mi moj wlasny licznik, to nie wnikam. zaplacic i tak musze. za 12.000kW zaplacilem w sumie 3000zl ;) jedyne co zauwazylem tak na szybko, to trzy stawki naliczania - stara cena +5% vat, nowa +5% i najnowsza +23%. wcale sie nie dziwie, ze im systemy siadaja z liczeniem tego wszystkiego:ROFLMAO::ROFLMAO:

vwir

Pionier e-mobilności
andrzej-to-jebnie-1.jpg

W sumie zawsze tak mam gdy widzę fakturę z PGE.

Michal

Moderator
No tak, przecież 2 stawki VAT i 2 stawki za energię, to już nie do ogarnięcia :p
To mogli sobie więcej składników tej opłaty za energię wymyśleć, żeby nam mieszać w głowach... Żygać mi się chce jak przychodzi rachunek z PGE i pomyślę, że muszę to przeglądać... Najgorsze rachunki w historii. Nic nie wiadomo na nich.

Najnowsze dyskusje