Porshe / VW chcą pomagać ruskim odbudowywać produkcję samochodów

Michal

Moderator

Michal

Moderator
Ale ja wiem, że tak jest i dlatego nie powstrzymuję się od jechania po nich, bo moim zdaniem ktoś musi. Opinia publiczna obeszła się z nimi zbyt delikatnie i właśnie takie gadanie o tym, że wszyscy są nie do końca etyczni ułatwia podejmowanie złych decyzji zakupowych.

elektryk

Pionier e-mobilności
nie pier.. tylko stwierdzenie faktu. myslisz, ze klient koncowy sie zastanawia jak dany produkt powstal? interesuje go tylko to, aby za jak najmniejsze pieniadze, dostac jak najwiecej. tylko promil podchodzi do tego "etycznie".
Z tego co się orientuję w USA jest bojkot Tesli, bo założyciel firmy produkującej samochody elektryczne kupił Twittera i ogłosił, że chce tam wprowadzić wolność słowa.

Michal

Moderator
Da się? Da się! Trzeba tylko zamiast truć pół świata powiedzieć, że jednak nie do końca się człowiek zgadza z jedną linia polityczną i już nagle pojawia się jakaś skrzywiona moralność i etyczność :p
Echhh... żeby tylko ta prawica miała więcej kasy i rozumu, to nie było by różnicy, bo oni by zapełnili tę lukę i kupowali więcej EV.

Last edited:

mALEK

Pionier e-mobilności
Z tego co się orientuję w USA jest bojkot Tesli, bo założyciel firmy produkującej samochody elektryczne kupił Twittera i ogłosił, że chce tam wprowadzić wolność słowa.
i b.dobrze. tylko co to zmieni z punktu widzenia Tesli? imo bardzo malo. zapakuja i wysla dalej :) w czasach globalnej gospodarki, takie tupanie noga przez loklanego klienta niewiele zmieni. jedynie lokalna/globalna legislacja lub konkurencja wykorzystujaca ich "oslabienie", moga cos zaszkodzic takiej Tesli. tylko, ze konkurencja moze i jest, ale rozdrobniona i skupiona na swoich problemach, a legislacja? puki placisz podatki, zarabisz bardziej niz mniej legalnie, rob swoje :)
oczywiscie jestem za punktowanie i swiadomym wyborem produktu, ale...Tesla nie, VW nie , Stellantis nie, Renault nie. to w sumie co nam zostanie? ;) wybor mniejszego zla, ale jednak zla...

qbcio

Zadomawiam się
Wprawdzie wątek zboczył w międzyczasie na manowce, ale temat mnie zainteresował i postanowiłem go bliżej zbadać.
W podlinkowanym w pierwszym poście artykule redakcja "Rzeczpospolitej" powołuje się na materiał "Spiegla". Przeczytałem więc ten artykuł aby wyrobić sobie własne zdanie.
Rzeczony artykuł znajduje się w najnowszym numerze "Spiegla", nr 15/2023 pod tytułem "So versuchte ein Porsche-SE-Aufsichtsrat mit dem Kremlchef zu dealen", w tłumaczeniu "Tak oto członek rady nadzorczej Porsche-SE próbował dobić targu z Putinem". Sam artykuł ma kilkanaście razy większą objętość niż tekst w "Rzeczpospolitej", co już sugeruje, że redakcja tej ostatniej wybrała sobie tylko pewne fragmenty z oryginału.
Po lekturze obu tekstów trzeba dojść do wniosku, że niestety tekst w "Rzeczpospolitej" jest zwyczajnie nierzetelny. Redakcja pominęła w nim wszystko co nie pasowało do czytelnej między wierszami tezy, że "źli Niemcy znowu spiskują z Putinem". W szczególności zasadnicza część tekstu na rp.pl kończy się stwierdzeniem, że "fundamentalne porozumienie z najwyższym kierownictwem Volkswagena zostało już osiągnięte". Takie zdanie istotnie znajduje się w artykule w "Spiegelu", tyle, że jest to cytat ze styczniowego listu Wolfa, w którym to on tak twierdzi, ponadto dodaje, że najpóźniej do końca marca odpowiednie decyzja zostanie ostatecznie zakceptowana przez radę nadzorczą koncernu. Chodziło mu o sprzedaż przez VW zakładów w Kałudze na rzecz jego (Wolfa) firmy PromAvtoKonsalt. Jednak na początku marca zarząd VW podjął decyzję o sprzedaży tych zakładów na rzecz firmy Avilon. W odwecie kilka dni później tzw. "sąd" rosyjski w Niżnym Nowogrodzie na żądanie grupy GAZ wydał decyzję o konfiskacie majątku VW w Rosji. Jak można się domyślać aby zablokować sprzedaż zakładów "niewłaściwym" ludziom. Ponadto zarówno zarząd VW jak i Porsche SE oficjalnie odcięły się od tego listu i jego zawartości. Także tej informacji nie ma w tekście w "Reczpospolitej".

Michal

Moderator
Chciałem przeczytać źródło w Spieglu, ale było za paywallem :p