Info na temat 2.4 i 3.0

nabrU

Moderator
Dzisiaj telefon od 'mojego' dealera VW z dwoma wiadomościami: dobrą i złą.
Dobra jest taka, że potwierdzili powyższą akcję wgrywania softu 3.2 (y)
Zła jest taka, że nie mają mocy przerobowych (czytaj update trwa w VW wieki) i nie będą mogli zrobić updejtu w trakcie przeglądu 15 maja. Przesunięty mam więc przegląd i wgranie softu na 22 czerwca (n)

planzero

Fachowiec
Zła jest taka, że nie mają mocy przerobowych (czytaj update trwa w VW wieki) i nie będą mogli zrobić updejtu w trakcie przeglądu 15 maja. Przesunięty mam więc przegląd i wgranie softu na 22 czerwca (n)
auto na szczęście jeździ na starszych softach, ale ogólnie to jest zupełna żenada :)

marcinsz

Zadomawiam się
Ja umówiłem się na 18 maja -potrzebuję sprawdzić czujniki parkowania ponieważ dwa z przodu często aktywują się bez widocznej przeszkody + wymiana opon + nowy soft, mają ogarnąć wszystko za jednym razem.

planzero

Fachowiec
Ja umówiłem się na 18 maja -potrzebuję sprawdzić czujniki parkowania ponieważ dwa z przodu często aktywują się bez widocznej przeszkody + wymiana opon + nowy soft, mają ogarnąć wszystko za jednym razem.
w jakim mieście jesteś?

nabrU

Moderator
auto na szczęście jeździ na starszych softach, ale ogólnie to jest zupełna żenada :)

Zgadza się. W tej dziedzinie to nie jest 'Tesla experience' ;)

w jakim mieście jesteś?

Ale kolega @marcinsz to ma chyba ID.4 więc mogą być jakieś różnice w sofcie.

Umówiłem to w G&G Auto Rzeszów. Ostatnio jednak akcja serwisowa też miała zająć dzień a jednak auto zostało w serwisie na noc ;)

Mój dealer mówił, że ten update idzie szybciej i zazwyczaj zajmuje im 1 dzień choć zależy też od pasma / szybkości / stabilności łącza do łączności z serwerami VW. Więc normalnie rezerwują 2 dni na update.

planzero

Fachowiec
Zgadza się. W tej dziedzinie to nie jest 'Tesla experience' ;)

Ale kolega @marcinsz to ma chyba ID.4 więc mogą być jakieś różnice w sofcie.

Mój dealer mówił, że ten update idzie szybciej i zazwyczaj zajmuje im 1 dzień choć zależy też od pasma / szybkości / stabilności łącza do łączności z serwerami VW. Więc normalnie rezerwują 2 dni na update.
w sumie zabawne w czasach szybkiego internetu w domach. Ile może mieć taki pakiet softu giga?

nabrU

Moderator
Wąskim gardłem jest raczej przepustowość serwera VW niż łącza internetowego serwisu.

Pewnie tak plus z tego co słyszałem to nie jest jakiś jeden plik który idzie automatycznie, tylko aktualizacji podlegają różne specyficzne moduły. Czyli tak naprawdę jest to dość zdecentralizowany update. Stąd potencjalne problemy z 'uwaleniem' tego czy innego modułu i ogólnie długim okresem aktualizacji (np. 3.0 to de facto dwa update'y, które chyba sumarycznie mają ok 10GB)

Ferrari95

Fachowiec
Panowie, Volskwagen się już chyba sam pogubił. Właśnie otrzymałem tel. od dealera, u którego kupiłem auto, z informacją o akcji serwisowej wgrania soft'u 3.2 i wymiany akumulatora 12V. Jednocześnie Pani podała mi namiary na kilka serwisów w największych miastach Polski, które tą akcję mogą przeprowadzić.

Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że mam ID.3 z fabrycznie wgranym software 3.2.0!

Zadzwoniłem do jednego ze wskazanych serwisów w W-wie i poinformowałem, że soft 3.2 mam w aucie od nowości i skoro tak to wnioskuję, że akumulator 12V też jest taki, jaki być powinien. Po VIN'ie Pani sprawdziła, że i tak moje auto jest wyznaczone do tej akcji i bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. Jako że tylko jeden pracownik jest uprawniony do jej obsługi to umówiony będę najwcześniej na drugą połowę czerwca. Auto ma pozostać w serwisie na 2 dni, a ja dostanę samochód zastępczy.

Nie wiem, co o tym wszystkim myśleć.

Czy któryś z kolegów ma w samochodzie ID Software 3.2 i również dostał wezwanie do serwisu?

Attachments

• 20230506_172422.jpg
    20230506_172422.jpg
    3,6 MB · Liczba wyświetleń: 5