Szybki wypad na Litwę

elektryk

Pionier e-mobilności
Cześć,

W poniedziałek wybieram się do Kowna, a później też Wilna z Krakowa - ABRP z uporem maniaka chce mnie ładować w Warszawie w hotelu Regent (później Białystok), ale z forum (i z ilości słupków dostępnych) wiem, że to nie jest najlepszy pomysł. Nawigacja w apce mobilnej Tesli wyznacza ładowanie Radom i Białystok.

Macie jakieś doświadczenia na tej trasie?

Trochę mnie martwi, że w Kownie jest Supercharger, ale _darmowy_ i mocno obłożone 8 słupków, "bo jak za darmo to trzeba brać". Wyczytałem, że na Litwie są darmowe ładowarki ze względu na jakieś przepisy i PlugShare zbyt wielu ich nie pokazuje.

ciastek

Pionier e-mobilności
ABRP z uporem maniaka chce mnie ładować w Warszawie w hotelu Regent
Możesz zignorować wybrane ładowarki przy planowaniu trasy i na stałe.
Nawigacja w apce mobilnej Tesli wyznacza ładowanie Radom i Białystok.
Nawigacja Tesli przy planowaniu uwzglednia tylko Superchargery.

ABRP wyznacza mi ładnie trasę po Greenwayach.
IMG_3336.jpeg

Zauważyłem, że w ustawieniach aplikacji, w ładowarkach, domyślnie zaznaczone jest tylko złącze „Tesla CCS”. Pogrzeb w ustawieniach, by wybrać też złącze „CCS”, dodaj posiadane karty, ustaw preferencje sieci. I rozważ abonament np GreenWay.

elektryk

Pionier e-mobilności
Możesz zignorować wybrane ładowarki przy planowaniu trasy i na stałe.

Nawigacja Tesli przy planowaniu uwzglednia tylko Superchargery.

ABRP wyznacza mi ładnie trasę po Greenwayach.
View attachment 10923
Zauważyłem, że w ustawieniach aplikacji, w ładowarkach, domyślnie zaznaczone jest tylko złącze „Tesla CCS”. Pogrzeb w ustawieniach, by wybrać też złącze „CCS”, dodaj posiadane karty, ustaw preferencje sieci. I rozważ abonament np GreenWay.
A nie lepiej pojechać po Superchargerach? Zawsze lepiej mieć 4x słupek niż 1x DC i 1x AC na całej stacji GW. Mam też darmowe kilometry do "spalenia" na SuC.

Michal

Moderator
A nie lepiej pojechać po Superchargerach? Zawsze lepiej mieć 4x słupek niż 1x DC i 1x AC na całej stacji GW. Mam też darmowe kilometry do "spalenia" na SuC.
Pytałeś, dostałeś odpowiedź, a teraz jednak chcesz zrobić inaczej.
Zrobisz jak zechcesz, a @ciastek powiedział Ci tylko jak szukać innych możliwości.

elektryk

Pionier e-mobilności
Pytałeś, dostałeś odpowiedź, a teraz jednak chcesz zrobić inaczej.
Zrobisz jak zechcesz, a @ciastek powiedział Ci tylko jak szukać innych możliwości.
Jasne, trochę mnie zdziwiła ta trasa po GW bo wyszło w sumie 11h 46m (908 km i 2h 15m ładowania na 4 stacjach), a apka mobilna Tesli prognozuje 9h 16m (766km i 1h 17m ładowania na 2 stacjach). Nie wiem czy to co pokazuje aplikacja mobilna Tesla pokrywa się z wyznaczaniem trasy z Tesli (które jest chyba całkiem OK).

Dzięki.

ciastek

Pionier e-mobilności
trochę mnie zdziwiła ta trasa po GW
Może nie wyłączyłem jakiś swoich preferencji i dlatego po GW poleciał.
Mam też darmowe kilometry do "spalenia" na SuC.
W tej sytuacji skorzystałbym z Regenta. Gdzieś w Warszawie i tak misia się naładować, a darmowe kWh skutecznie osłodzą konieczność udania się do kawiarni po kawę i do recepcji po podbicie karty parkingowej. :)

DużyŁoś

Fachowiec
Więc tak ,
1684446714179.png

Tutaj masz dwie stacje po 78 kW - płacisz 69 PLN i ładujesz ile chcesz, jest bar na stacji , jest McDonald's na czas ładowania :) (MOP Budkierz ostatnio nie działał)
później to już zależy jak sobie chcesz - Białystok czy Łomża i tak jedziesz na Suwałki, przez Białystok - brak darmowych ale w centrum jest SuC w Galerii w parkingu podziemnym :):) więc trzeba zjechać z trasy .
pod Suwałkami masz farmę fotowoltaiczną - ceny są zależne czy w dzień czy w nocy :) noc - 2,44 PLN , dzień 1,40 PLN - 50kW i szczere pole :)
1684446842273.png

Na Litwie niestety jeszcze Teslą nie jeździłem ... ale benzyniakiem i LPG to sporo razy. Daj znać jak Ci pójdzie :)

Michal

Moderator
Ta farma PV brzmi super! Aż chyba zaplanuję wyjazd tam dla samego pochwalenia idei!