Tesla Model Y, dostawy II kwartał 2023

bart_zaw

Posiadacz elektryka
To potwierdzone info?
Nie widzę innego wytłumaczenia żeby nagle stock wyczyściło tak dokładnie. Export i handlarze odpadają bo nie ma marginesu na cenie żeby je wywozić. Floty krajowe - wątpię żeby ktoś się dogadał bo nie ma sieci serwisowej i to nie przejdzie w korpo-flotach. Detaliczni klienci.... nie ta skala i ilość raczej. Zostaje jedyna opcja - szczególnie po tych artykułach a biednych mieszkańcach prestiżowych osiedli co im hałasują za płotem. Arval mocno się reklamuje nawet na FB już mi wyskakuje żeby brać od nich najem na Y.

mewho

Zadomawiam się
Możecie napisać co było nie tak w Waszych Y przy odbiorze?
Jakie powinno być wyposażenie w akcesoria (kable, cegły itd.)?
Ile miały przejechane Wasze Tesle jak je odbieraliście?

BartekD

Zadomawiam się
Nie widzę innego wytłumaczenia żeby nagle stock wyczyściło tak dokładnie. Export i handlarze odpadają bo nie ma marginesu na cenie żeby je wywozić. Floty krajowe - wątpię żeby ktoś się dogadał bo nie ma sieci serwisowej i to nie przejdzie w korpo-flotach. Detaliczni klienci.... nie ta skala i ilość raczej. Zostaje jedyna opcja - szczególnie po tych artykułach a biednych mieszkańcach prestiżowych osiedli co im hałasują za płotem. Arval mocno się reklamuje nawet na FB już mi wyskakuje żeby brać od nich najem na Y.
Arval w zasadzie robi tylko samochody, które mieszczą się w limicie dopłat. Ze stocku wymiotło wszystko, nawet Performance. Obstawiam ssanie z rynku mimo wszystko :)

BartekD

Zadomawiam się
Ma ktoś z Was sprawdzoną informację, ile czeka się na dostawę z Berlina Performanca? Ząbki mówią 2-3 tygodnie. Strona pokazywała maj-czerwiec. Czy te dane pokrywają się z rzeczywistością?

Vangass

Posiadacz elektryka
Arval w zasadzie robi tylko samochody, które mieszczą się w limicie dopłat. Ze stocku wymiotło wszystko, nawet Performance. Obstawiam ssanie z rynku mimo wszystko :)
Patrząc na wszystkie zmiany Y z ostatnich 3 miesięcy, to wg mnie dużo jest tutaj losowości/działania algorytmu/ręcznych ustawień/itp.
- auta pojawiają się i znikają w różnych godzinach (nawet w środku nocy CEST)
- może pojawić się i 20 sztuk na raz i może zniknąć 20 sztuk na raz
- zniknie konkretna sztuka (kolor + wyposażenie) i za dzień/dwa znowu się pojawi, posiedzi chwilę i potem zniknie i znowu, za 1-2 dni jest ta sama

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Patrząc na wszystkie zmiany Y z ostatnich 3 miesięcy, to wg mnie dużo jest tutaj losowości/działania algorytmu/ręcznych ustawień/itp.
- auta pojawiają się i znikają w różnych godzinach (nawet w środku nocy CEST)
- może pojawić się i 20 sztuk na raz i może zniknąć 20 sztuk na raz
- zniknie konkretna sztuka (kolor + wyposażenie) i za dzień/dwa znowu się pojawi, posiedzi chwilę i potem zniknie i znowu, za 1-2 dni jest ta sama
te dwudniowe to akurat może być że ktoś "klika" zakup i zaczyna procedurę z leasingiem załatwiać a przychodzi SMS płać w 48h albo anulujemy.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
w pierwszym kwartale było chyba 650szt. aut 3 i Y z Chin ze statku przewidziane na PL. z tej puli jak widać na zdjęciu Arval ma jeszcze ponad 100szt. na placu a ile wydał już to nie wiadomo. Na moje liczenie to 20-25% partii ze statku oni zgarnęli i to większości model 3. Teraz może realizują odbiory Y i też pewnie wyjdzie im 100-150szt i nagle stock pusty- w marcu 3ek w podstawie też nie było (były chyba białe wnętrza albo z hakiem ale podstawy nie kojarzę). Zgodzę się że wersje LR i Perf. to rzeczywiście klienci indywidualni ale też udział w sprzedaży w PL nie wiem jaki jest której wersji.

TSK

Zadomawiam się
Wczoraj popołudniu odebralem LR QS - zamówienie z 25.03.2023 r., elementy dobrze spasowane, lakier ok - nie znalazłem defektów, dzięki Waszym wskazówkom sprawdziłem wyposażenie wg. check listy - wszystko było łącznie z gaśnicą. Tak jak już pisaliście ta folia ochronna na dole tylnich drzwi kiepska jest, dlugo nie wytrzyma, mały bąbel widać i muszę z tym coś zrobić.
W salonie spokojnie, wydania samochodów na bieżąco, nie czekałem, obsługa dobra, dokupiłem wall conectora za 2350 zl brutto -generalnie jestem zadowolony
Ja odebrałem swoją YLR QS w sobotę z czego jestem bardzo zadowolony ponieważ nie wyobrażam sobie wracać w godzinach szczytu z Warszawy do siebie:) Kolor rewelacyjny!! Odbiór w moim przypadku trwał 5-10min. Wszystko było ok, żadnej czek listy nie miałem, jedynie co to pilnowałem,żeby kable wszystkie były na wyposażeniu bo czytałem,że niektórzy nie mieli kompletu. Gaśnica też była już w bagażniku, szybka konfiguracja i parowanie z telefonem z pomocą pracownika salonu i tyle:) Potwierdzam, wall conector dostepny i zawsze można go dokupić z poziomu aplikacji.

Paweł@

Zadomawiam się
Możecie napisać co było nie tak w Waszych Y przy odbiorze?
Jakie powinno być wyposażenie w akcesoria (kable, cegły itd.)?
Ile miały przejechane Wasze Tesle jak je odbieraliście?
U mnie wszystko było ok, ta folia ppf na dole tylnich drzwi jakby nie doklejona była ale jak już dzisiaj się przyglądałem to wyglądała ok - nie zgłaszałem zastrzeżeń w aplikacji. Z wyświetlacza miałem zdjętą folię - nie jest to wada ale sam wolałbym sobie ją zdjąć ;) to jakby kupic nowy telefon ze zdjętą folią z ekranu ;) środek auta mialem wrażenie nie odkurzany ale wszystko to pierdółki bez jakiegokolwiek znaczenia bo auto jest super i po powrocie w deszczu i tak go myłem i sprzątałem do prezentacji domowej ;)

Co do wyposażenia:
- cegła- ładowarka;
- kabel typu 2;
- gaśnica;
- trójkąt;
- pendrive w schowku;
- kołpaki do felgi gemini.
- wiadomo - 2 karty dostępowe.