Jak rozliczyć prąd z wallboxa w firmie? Balansowanie baterii?

krzyss

Pionier e-mobilności
Wliczasz w koszty jak masz fakture/rachunek. Jak nie masz to nie wliczasz.
O balansowaniu baterii to pierdoly Ci opowiadaja tesla sama sobie wszystko balansuje, evse czy wallbox dostarcza tylko prad. Warto miec evse czy wallbox od tesli jesli nia jezdzisz bo ma guzik na zlaczu type2 do odblokowywania gniazda.
I tyle.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o panele to u mnie temat rzeka. Trafiłem niestety 3 lata temu na firmę Fotontechnik. Pokazałem rachunki sprzed 2 lat wstecz, powiedziałem że będzie pompa ciepła 9kw i ładowanie elektryka. Obliczyli mi zużycie na poziomie 6kw. Podpisałem umowę na 6,84kw (24 panele x 285W) i po 4 miesiącach ! Po podpisaniu umowy i płaceniu kredytu dostałem informacje od tej firmy że nie zmieści mi się na dachu tyle paneli i założą mi 5,85kw. Zostalem z instalacją i rachunkami z dopłatą Ok 2000zl rocznie. Niestety to było dawno i moja niewiedza.

jeśli chodzi i auto, nawet bez paneli uważam, że będzie dużo taniej niż mój obecny Camaro🤔. Choć tak naprawdę nie chodzi o oszczędności ale zawsze mi się tesla marzyła. Mam nadzieję, że to już niedługo.

Bronek

Pionier e-mobilności
Zasady - fajna sprawa ale póki co trafisz na złośliwego urzedasa. Zazdrosnego iz masz dobrze... To jest niestety częste . Olej i czekajmy na zmiany w prawie. Mozna napisac zapytanie, ale gdyby sie to mialo skończyć ewidencją przebiegu, to mam to w tyłku.
Ad faktura zagranicą, moze być, ale to kwestia jak bylo używane auto. Zawsze kij znajdą, tym bardziej że kraj w potrzbie.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Wliczasz w koszty jak masz fakture/rachunek. Jak nie masz to nie wliczasz.
O balansowaniu baterii to pierdoly Ci opowiadaja tesla sama sobie wszystko balansuje, evse czy wallbox dostarcza tylko prad. Warto miec evse czy wallbox od tesli jesli nia jezdzisz bo ma guzik na zlaczu type2 do odblokowywania gniazda.
I tyle.
Co to znaczy jeśli nią jeździsz?

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Zasady - fajna sprawa ale póki co trafisz na złośliwego urzedasa. Zazdrosnego iz masz dobrze... To jest niestety częste . Olej i czekajmy na zmiany w prawie. Mozna napisac zapytanie, ale gdyby sie to mialo skończyć ewidencją przebiegu, to mam to w tyłku.
Ad faktura zagranicą, moze być, ale to kwestia jak bylo używane auto. Zawsze kij znajdą, tym bardziej że kraj w potrzbie.
Nie wiem czy dobrze zadałem pytanie. Czy faktura za SC jest zbiorcza z danego miesiąca bez wyszczegolnionych lokalizacji?

krzyss

Pionier e-mobilności
Co to znaczy jeśli nią jeździsz?
Do tesli oplaca sie miec teslowe evse albo wallbox . Ogolnie jest tak
Ze jak masz fakture na firme na prad do tesli to rozliczysz, jak nie masz to nie rozliczysz. Zadne podliczniki nic nie zmienia. Masz fakture to idzie w koszty.

Bronek

Pionier e-mobilności
ale 22grosze, plus opłata przesyłowa i cała reszta, czy 22 grosze koniec kropka?
Pytam bo też mam panele i praktycznie zerowe rachunki, za to w firmie zużywam dużo prądu, mam negocjowaną taryfę i w tym roku 30 groszy za kwh
A tego Ci nie powiem na 100% podana jest brutto i chyba z tych ok 30 zł opłaty stalej m/w trzeba dorzucić do tego? To są i tak znikome kwoty, że nie liczyłem tego dokładnie. Do tego autokonsumpcja panele, ładowanie za darmochę.. Szkoda życia. Niemniej jest tanio i dzięki symulacji na stronie licznika energii prosumenta wyszlo mi iż przy dotychczasowym moim zużyciu G12R da kilka stowek wiecej oszczędności niż G12.
Ale jest tyle zmiennych... Zobaczymy. Wiadomo timery prania, suszenia, grzania jakuzzy itd trzeba przestrzegać w miarę

Last edited:

tokwi

Pionier e-mobilności
Przed miesiącem robiłem analizę cen dla Tauron - region Małopolska.
Pozwolę sobie podzielić się z kolegami. Zebrane do kupy ceny taryf energia+dystrybucja (zalącznik 1)
W moim wypadku najkorzystniejsza wyszła taryfa G13, ale nie to istotne.

Ważne:
(1) aby taką analizę realizować indywidualnie - pod siebie, swoje preferencje i najlepiej jak pisał Bronek w oparciu o rzeczywiste statystyki np z elicznika
(2) aby uwzględniać nie tylko cenę energii ale również opłaty dystrybucyjne.

Dopiero po zrobieniu tej analizy dotarło do mnie jak duży mamy realny wpływ na rachunki przez swoje zachowania.

Dla współmieszkańców, żeby dużo nie tłumaczyć powstał dodatkowo wykres (załącznik 2).

Attachments

• Cena-energii-G13.jpg
    Cena-energii-G13.jpg
    176,2 KB · Liczba wyświetleń: 19
  • Cena-energii-G13-wykresy.jpg
    Cena-energii-G13-wykresy.jpg
    83,6 KB · Liczba wyświetleń: 22

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie ma uniwersalnej recepty. Kilku dostawców, różne taryfy w obrębie "Księstw energetycznych" i inne w ogóle zależnie od rejonu. No i różny styl życia, potrzeby a dodatkowo u niektorych produkcja pv itd.