Będziem (chyba) instalować magazyn energii

nabrU

Moderator
Kilka tygodni temu wpłaciliśmy zaliczkę na nowy dom i jak deweloper wszystko pozakańcza, prawnicy obu stron i bank pozałatwiają 'papiery', to może za jakiś miesiąc czy dwa będzie przeprowadzka. I jak to w takich chwilach bywa, żona myśli co na podłogę dać itp., a ja z kolei 'jak ładować dwa elektryki' plus 'czy iść w PV, magazyn energii czy obie rzeczy na raz bo tania energia to przeszłość’.

Kasy jak to w takiej chwili nigdy nie za dużo, więc padło, że chyba pójdziemy w magazyn energii na razie bez solarów. To pewnie dość nietypowe podejście z Waszego punktu widzenia, ale chętnie przeczytam co o tym myślicie. A dlaczego tak, o tym poniżej.

Gwoli wyjaśnienia dom to taki dość typowy angielski 3-kondygnacyjny 'townhouse' tym razem bez podjazdu z przodu (jak widać na zdjęciu), więc przed domem ładowania nie będzie, choć skrzynka z przyłączem 1F 100A i smartmeterem jest zaraz obok drzwi wejściowych). Mamy też z tyłu garaż (bez prądu na razie), który niejako przylega do ogródka więc padło, że ok 25 metrów kabla zbrojonego SWA 10mm2 wystarczy, aby podciągnąć prąd na około domu do garażu i mieć tam zainstalowaną ładowarkę 32A/7kW plus światło/prad. Czyli jedna sprawa prawie z głowy.

IMG-20221203-115950.jpg

Dach jak widać jest dwuspadowy z jedną połacią idealnie patrzącą na południe (no tak naprawdę to jakoś tak na azymut 190 stopni) i ze względu na wysokość i umieszczenie domu jako ostatni w szeregu - bez żadnego zacienienia. Można by rzec, że ideał do PV tyle, że powierzchnia tej połaci to jakieś 3 x 9 metrów. A to kokosów w kWp nie da, bo wymiar okazuje się nietypowy do typowych solarów, które mierzą zazwyczaj ok. 170 x 110cm, a te nietypowe (jak np. Perlight PLM-295MB-54 czyli 150x100cm) też jakoś na styk na ten dach włażą dając max. 5,3 kWp. (bo każdy panel tego typu to max. 295W).

Przy mojej lokalizacji i parametrach dachu/potencjalnej instalacji PV kalkulator PVGIS-5 wylicza, że rocznie powinienem uzyskać ciutke ponad 5900 kWh energii. Z tym, że to średnio jakieś 700kWh/m-c w maju, czerwcu i lipcu i trochę ponad 200kWh/m-c w grudniu czy styczniu. I to wszystko oczywiście średnio, bo pogodę ciężko przewidzieć, choć dewiację pogodową kalkulator też wylicza.

PVGIS-5_GridConnectedPV_50.890_-1.256_undefined_crystSi_5.3kWp_14_45deg_10deg.jpg

Zużycie energii w dotychczasowym domu za 2022 rok wyniosło 6558 kWh z tego w taniej taryfie (czyli w nocy) zużyliśmy 4525kWh, więc w droższej (dziennej) taryfie było to 2033kWh. Czyli 69% naszego zużycia to noc, gdzie ładowane są EV czy nastawiana pralka/suszarka czy zmywarka, aby obniżyć koszty Z tego według danych EVSE na ładowanie EV poszło 3744kWh czyli 82% zużycia w tańszej nocnej taryfie. Gdy nie ładujemy EV to dzienne zużycie energii to ok 8-9 kWh.

Co do mojej taryfy elektrycznej to w godzinach 21:30 – 02:30 (czyli przez 5h) płacę 8,25p/kWh, poza tymi godzinami 34,86p/kWh. Taryfa podpisana do połowy lipca 2023 potem będzie (jak znam życie) tylko drożej (choć zazwyczaj sporo drożeją ceny w szczycie).

Koszt tradycyjnie popularnego tutaj rozwiązania, czyli PV rzędu 5,3kWp to mniej więcej:

Panele PV: 18 x 295W Perlight Delta Mono PERC Triple Black – 2700 GBP
Inwerter hybrydowy 5kW to ok. 1500 GBP
Akcesoria, mocowania, kable, dodatki pewnie jakieś 750 GBP
Instalacja/robocizna pewnie ok 1000 GBP (u nas wymagane jest np. rusztowanie do takich prac więc na 3 kondygnacje tanio nie będzie)
Co daje prawie 6000 GBP.

Mam niestety wrażenie, że same solary nie mają sensu przy moim ‘use case’ (samochody ładowane w nocy lub za darmo w pracy) albo bez magazynu energii (baterii), ponieważ mój ZE nie ma wirtualnego magazynu energii w ofercie (jak w PL), tylko płaci (na dzisiaj) 4,1 pensa za każdy wyeksportowany kilowat (a przypomnę, że jego koszt w szczycie to dla mnie obecnie 35 pensów). Wygląda, że w lecie z solarów będę miał (średnio) dziennie ok 20kWh, których nie wykorzystam w pełni, a zimą wygląda, że średnio będzie to 8kWh dziennie (jak pogoda pozwoli, bo może być i zero)

Weźmy więc pod uwagę wyłącznie instalację magazynu energii o pojemności załóżmy 10kWh z inwerterem hybrydowym 5kWh gdzie koszt materiałów to jakieś 5800 GBP (przykłady poniżej):

https://www.bimblesolar.com/ongrid/hybrid-inverter-bundle-storage?product_id=2944

https://www.itstechnologies.shop/co...ter-complete-kit-to-charge-from-grid-or-solar

Dodajmy tańszy montaż (załóżmy 500 GBP) więc przy cenie 6300 GBP mam system, który w teorii powinien mi zapewnić ładowanie baterii w ciągu kilku godzin taniej taryfy (przy równoległym ładowaniu EV jeśli trzeba), a potem rozładowanie tych 8 czy 9 kWh na potrzeby domu po cenie taniej taryfy. W razie co zawsze można zainstalować solary później (lub dodać więcej baterii) i spiąć to wszystko do ‘kupy’.

Oczywiście mam zamiar uzyskać trochę wycen wszystkich rozwiązań i okaże się na ile moje wyliczenia są OK i na co mnie stać, ale zapraszam do dyskusji ;)

nabrU

Moderator
Zgadza się, zasadniczo ładuję EV z sieci (mam tani prąd więc słońca mi do tego nie potrzeba, no i to operator zarządza kiedy i jak się ładuje samochód).
Chodziło mi o fakt, że gdybym nie miał EV lub miał np. tylko jeden to mój koszt za prąd byłby mniejszy (obecnie zużywam ok. 1MWh miesięcznie z czego ok 600kWh to ładowanie samochodów) stąd i zysk z instalacji większy, bo powyższy licznik przecież bierze pod uwagę moje zużycie.

daniel

Señor Meme Officer
Chodziło mi o fakt, że gdybym nie miał EV lub miał np. tylko jeden to mój koszt za prąd byłby mniejszy (obecnie zużywam ok. 1MWh miesięcznie z czego ok 600kWh to ładowanie samochodów) stąd i zysk z instalacji większy, bo powyższy licznik przecież bierze pod uwagę moje zużycie.
Większe zuzycie -> większy rachunek za prąd -> wolniejszy zwrot z instalacji?
W sumie gdyby nie dwa EV ładujące się dość często to pewnie byłoby szybciej...
Większe zużycie -> wolniejszy zwrot instalacji?

Dobrze rozumiem? Czyli nowa rzeczywistość jest taka, że lepiej nie mieć fotowoltaiki przy EV tylko chwytać się programów taniego ładowania?
Myślałem, że każda autoskonsumowana kWh to dla Ciebie większy zysk niż oddanie do sieci?

nabrU

Moderator
Myślałem, że każda autoskonsumowana kWh to dla Ciebie większy zysk niż oddanie do sieci?

Musisz przestać myśleć kategoriami starego prosumenta w PL ;)

Ale już tłumaczę:
Załóżmy, że liczymy prąd z PV jako darmowy.
Energia z PV idzie zawsze priorytetowo na ładowanie magazynu (o ile nie jest on już naładowany do 100%) oraz na autokonsumpcję (z wyłączeniem ładowania samochodu, bo ładowanie, które jest zawsze automatycznie w taniej taryfie za 7p powoduje również doładowanie magazynu gdy jest poniżej 100% a np. nie ma słońca).

Tak to np. wyglądało w kwietniu:

1746782393227.png

Nadmiar energii z PV idzie zawsze do sieci z co mam płacone 15p (stąd eksport jest dla mnie bardziej opłacalny niż ładowanie EV z PV).

Musisz po prostu rozpatrywać mój przypadek w założeniu, że energia zużyta na ładowanie EV to wydatek 7p, a energia wyeksportowana to zysk 15p.

Przykład z wczoraj:

Samochód podpiąłem wczoraj do ładowania o 19:11, operator przydzielił mi sloty do ładowania od 22:00, więc Predbat skalkulował, że opłaca mi się wyeksportować prawie całą zawartość baterii w międzyczasie, bo i tak ona będzie doładowana za 7p po 22:00.

1746783682411.png

daniel

Señor Meme Officer
Musisz przestać myśleć kategoriami starego prosumenta w PL ;)
To jest mental nowego prosumenta. Stary tracił 20%, nowy traci tak na oko 70%.

Czyli masz flat rate na eksport 15p? Nie masz cen dynamicznych?
Jeśli ten slot na tanie ładowanie występuje w nocy to ma zerowy wpływ na Twoją PV.
Chyba, że masz je również w dzień to sobie kanibalizujesz produkcję PV.

nabrU

Moderator

Zgadza się. Zawsze 15p za eksport niezależnie od pory doby.

Jeśli ten slot na tanie ładowanie występuje w nocy to ma zerowy wpływ na Twoją PV.

Sloty ładowania są przydzielane różnie, nie ma reguły choć z oczywistych względów dominują nocne. 'Sztywne' 7p mam od 23:30 do 05:30, więc nawet slot ładowania od 22:00 jak wyżej powoduje, że mam 1,5h taniej taryfy więcej w skali dnia. A już w ogóle jest ciekawie jak oba EV się ładuje tego samego dnia.

nabrU

Moderator
Właśnie dostałem rachunek za ostatni miesiąc, a że przysłowiowa deszczowa i pochmurna Anglia miała ostatnio bardzo dużo słonecznych dni, to wyszło jak wyszło czyli super (y)

Na całkowite 1016kWh zużycia aż 991kWh (czyli 97,5% !) było w taniej taryfie. Co z abonamentem kosztowało mnie 89,86 GBP

Ale wyeksportowałem ponad 710 kWh za co dostałem 'kredyt' w wysokości 106,59 GBP więc ostatecznie w tymże miesiącu to ja dostaję kasę w wysokości 16,73 GBP. Całkiem nieźle jak na małą PV i relatywnie mały magazyn :)

Screenshot 2025-05-11 195959.png

adamusek

Posiadacz elektryka
To jest mental nowego prosumenta. Stary tracił 20%, nowy traci tak na oko 70%.

Sktualne stawki za kwiecień 13gr na godzinowym i 16gr/kwh na miesiecznym więc nawet więcej niż 70%

daniel

Señor Meme Officer
Sktualne stawki za kwiecień 13gr na godzinowym i 16gr/kwh na miesiecznym więc nawet więcej niż 70%
Jaka jest różnica? Godzinowe to razem z ujemnymi cenami?
Nie wierzę, że kwiecień tak nisko. 😲

Jak spada poniżej 20gr, to ładuję samochód itp. Dzisiaj o 20 jest 1,10 zł, więc 1kWh wieczorem jest warta 7kWh w południe.

Można to jakoś na bieżąco śledzić? Kto publikuje dane potrzebne do obliczenia RCEm?

Kszychu

Pionier e-mobilności
Ja właśnie jestem na etapie stawiania instalacji i nie wszystko mam jeszcze ogarnięte. Jak to wygląda z ceną sprzedaży energii u nas? Mając magazyn mogę sprzedać tą energię o 19 żeby zarobić na tym więcej? Czy jestem zmuszony na sprzedaż po cenie z RCEm?

daniel

Señor Meme Officer
Ja właśnie jestem na etapie stawiania instalacji i nie wszystko mam jeszcze ogarnięte. Jak to wygląda z ceną sprzedaży energii u nas? Mając magazyn mogę sprzedać tą energię o 19 żeby zarobić na tym więcej? Czy jestem zmuszony na sprzedaż po cenie z RCEm?
Musisz złożyć oświadczenie, że chcesz RCE. Domyślnie masz RCEm.
Jakie oświadczenie to zależy od Twojego operatora. U mnie na przykład ENEA nie ma wzoru i mam sobie to sam napisać. Napisałem odręcznie, cyknąłem fotkę kartki i przesłałem eBOKiem. Po 2 tygodniach napisali, że tak od 1 maja, ale teraz jeszcze będą liczyć po staremu, a jak system da taką możliwość to się rozliczymy.