Fotowoltaika w kilku lokalizacjach

nolaan

Zadomawiam się
Nie mogę dokopać się do informacji jak zrealizować następujący scenariusz i czy to w ogóle możliwe:

1. W lokalizacji A stawiam farmę fotowoltaiczną (np. na jakiejś działce) i generuję tam prąd
2. W lokalizacji B czerpię z wygenerowanej (-20% "haraczu" i ew. jakiś opłaty przesyłowe) w A energii i obniżam o tyle swoje wydatki na prąd

I . Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
II. Czy są jakieś limity związane z właścicielami (że np. w jednym i drugim miejscu muszę mieć umowę i to z tą samą firmą energetyczną itd.)?

Będę wdzięczny za wskazanie odpowiedniej lektury lub podzieleniem się swoim doświadczeniem.

Najprościej oczywiście by było przenieść się do domku, ale to dość drogie rozwiązanie (mniejszy problem) i dość upierdliwe w mojej sytuacji rodzinnej (wiek dzieci, "odcięcie się od cywilazacji"/dowożenie itd - dużo większy, codzienny problem logistyczny; jednocześnie powiązany z kosztem - bo można mieć dom w centrum ale kosztuje jedno zero więcej).

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Po 1,5 ra roku przelali 2x po 5000 zł Z funduszu rezerwowego . Trzeba będzie opodatkować jako przychód, bo odliczyliśmy jednorazowo 53000 zł w ub roku

krzyss

Pionier e-mobilności
Po 1,5 ra roku przelali 2x po 5000 zł Z funduszu rezerwowego . Trzeba będzie opodatkować jako przychód, bo odliczyliśmy jednorazowo 53000 zł w ub roku
He he czyli jednak doszlo. A cos uzupelniales czy sami przelali ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Dosłałem to co wysłałem ale pewnie przeoczyli , odłozyli i potem druga "komórka" tego zażądała ?? czyli skanów przelewu za faktury.
Trioche było nietypowo . Jeden właściciel dwie lokalizacje i wspólne przelewy na dwie rózne faktury .