1 Zakup Tesli, Model Y 2025+ AWD LR

wtyk

Zadomawiam się
@wtyk Rozumiem Twoje obawy, pisałem podobne posty przed odbiorem.

Okazało się, że póki co samochód rewelacyjny, choć nie bez bolączek. Odbierałem nasz w marcu i nawet jak miałem fanaberię, że lusterko nie do końca pokazuje to co ja chcę to... przyjechał pod mój blok serwisant i mi je wymienił na nowe.

Toyota raczej z takiej obsługi nie słynie. A gdzie mogę napisać opinię tesli, skoro nie jechałem do jej serwisów? I nie ma przeglądów okresowych, więc nikt nie pisze za wiele.

Nie napiszę, że na pewno będzie dobrze, ale przynajmniej się przejedź. Znam camry i to dobry samochód, ale tesla to jest zupełnie inny świat. Przynajmniej dla mnie. Bo dla Ciebie może nie być.

Nie zrażaj się opiniami fanbojów, wszędzie ich pełno i ja też rozumiem syndrom oblężonej twierdzy. Liczba głupot na temat tesli w przestrzeni medialnej jest ogromna. Niemniej tesla nie jest bez winy, nie dalej jak w grudniu była potężna awaria komputerów modelu 3 i ludzie nie dostali żadnej rekompensaty przez miesiące bez sprawnych samochodów.

Ja przez to nie kupiłem tesli w grudniu, a marcu. Dzięki temu mam rocznik 2025 za 5 k zł taniej. Ale dziś miałbym kolejne 15 k zł taniej, więc zawsze warto czekać, tylko szkoda, że nie żyjemy wiecznie...
Ja już zamówiłem, mam odbiór na wrzesień. Przekonało mnie wiele czynników.
Nie ukrywam, że jestem mocno zestresowany czy to auto mnie nie zawiedzie. Zwłaszcza podczas podróży z rodziną, bo to jest mega kłopot.

wxwx78

Fachowiec
Ja już zamówiłem, mam odbiór na wrzesień. Przekonało mnie wiele czynników.
Nie ukrywam, że jestem mocno zestresowany czy to auto mnie nie zawiedzie. Zwłaszcza podczas podróży z rodziną, bo to jest mega kłopot.
Jak będziesz chciał być zadowolony, to będziesz ;-) . Jedni jada wolno i oszczędnie i ładują się rzadziej ; inni zasuwają i po 270 KM zjadają baterię do zera swoją dynamiką jazdy.

cwireq

Posiadacz elektryka
o bardzo dziękuję za informację. Toyoty elektryk to g. Nawet sprzedawca w salonie mi to mówił.
Co powiedzieć o serwisie tesli jak nic się nie dzieje. A jeżeli juz coś to w 90proc przypadków naprawa wykonywana jest pod domem. Ale ja akurat jestem może trochę fanboyem a auto jest za nowe aby się wypowiadać. Dla mnie dobra recenzja są taksowkarskie tesle - powinno to być dla posiadacza Toyoty dobry argumentem

wxwx78

Fachowiec
Dziękuję za odpowiedzi. Ja należę do tych co jeżdżą normalnie. Staram się myśleć 500m przed a nie jak niektórzy pełna dzida a światło czerwone itd. Na coś zwrócić uwagę przy odbiorze?
Zerknij sobie na to:
Weź tylko pod uwagę (bo, może , nie wiesz) że Tesla nie ma Carplay'a / Android Auto, a wbudowana nawigacja jest słaba po Polsce. Ja mam uchwyt na telefon i nawigacja mam tam odpaloną .
Przed trasą zaś sobie zerknij do PlugShare lub na https://pomidor.io/ i zobacz co masz po drodze, jak z zajętością i jaką jest moc ładowanie. Będzie dobrze.

wtyk

Zadomawiam się
Zerknij sobie na to:
Weź tylko pod uwagę (bo, może , nie wiesz) że Tesla nie ma Carplay'a / Android Auto, a wbudowana nawigacja jest słaba po Polsce. Ja mam uchwyt na telefon i nawigacja mam tam odpaloną .
Przed trasą zaś sobie zerknij do PlugShare lub na https://pomidor.io/ i zobacz co masz po drodze, jak z zajętością i jaką jest moc ładowanie. Będzie dobrze.
Dla mnie najważniejszy jest z muzyki tidal. Nie wiem czy system czyta pliki dość z USB? Babka przy oglądaniu mówiła że nawigacja jest oparta na mapach Google. Czyli jest inaczej. Te ładowania co pokazuje po drodze to są tylko ładowarki tesli wymienione czy innych firm też?

karol.kar

Pionier e-mobilności
Śmiem twierdzić zupełnie odwrotnie. Nakręciłem bardzo dużo tylko i wyłącznie z nawigacją Tesli.
Byłem w takich zadupiach (PL, Francja, Grecja), że sam sie sobie dziwię jak Tesla kuma te lokalne ścieżki.

wxwx78

Fachowiec
Dla mnie najważniejszy jest z muzyki tidal. Nie wiem czy system czyta pliki dość z USB? Babka przy oglądaniu mówiła że nawigacja jest oparta na mapach Google. Czyli jest inaczej. Te ładowania co pokazuje po drodze to są tylko ładowarki tesli wymienione czy innych firm też?
Tesla wspiera te aplikacje muzyczne: https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/GUID-7A85FB6B-9DF6-4C55-A2F9-793207E48E9D.html . Ale : jak gra Tesla, to nie usłysz dźwięków z telefonu, jeśli będziesz podłączony po Bluetooth.

Nawigacja jest oparta na mapach Google, ale ma w nosie inne ładowarki niż SuperCharger'y więc Ci trasy do innych, sama, nie wytyczy.
Jak sam wbijesz adres ładowarki (nie musi być SuperCharger) to inna bajka i nawet Ci baterie podgrzeje.

Nawigacja w telefonie daje Ci najwięcej możliwości .
Śmiem twierdzić zupełnie odwrotnie. Nakręciłem bardzo dużo tylko i wyłącznie z nawigacją Tesli.
Byłem w takich zadupiach (PL, Francja, Grecja), że sam sie sobie dziwię jak Tesla kuma te lokalne ścieżki.
Tesla Cię poprowadzi tak. Ale, z mojego doświadczenia (aczkolwiek tylko 4000 km zrobiłem w Tesli dotychczas), Waze czy Google Maps zrobi to lepie / sprawniej / szybciej.

Jak jadę w trasę, to mam zaplanowane gdzie się będę ładował. Wbijam adres ładowarki w Waze w telefonie (i tak jadę) oraz w nawigacji w Tesli (aby podgrzewała baterię i pokazała na ilu % dojadę).

mikele

Zadomawiam się
Jest opcja odtwarzania muzyki z USB w formatach flac i mp3 (te sprawdzałem). Muzyka gra spoko ale brakuje opcji wyszukiwania, po wyjściu z samochodu nie wznawia grania a po zakończeniu danego albumu nie przechodzi do kolejnego.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Nawigacja jest oparta na mapach Google, ale ma w nosie inne ładowarki niż SuperCharger'y więc Ci trasy do innych, sama, nie wytyczy.
Jak sam wbijesz adres ładowarki (nie musi być SuperCharger) to inna bajka i nawet Ci baterie podgrzeje.

Nawigacja w telefonie daje Ci najwięcej możliwości .

Tesla Cię poprowadzi tak. Ale, z mojego doświadczenia (aczkolwiek tylko 4000 km zrobiłem w Tesli dotychczas), Waze czy Google Maps zrobi to lepie / sprawniej / szybciej.

Jak jadę w trasę, to mam zaplanowane gdzie się będę ładował. Wbijam adres ładowarki w Waze w telefonie (i tak jadę) oraz w nawigacji w Tesli (aby podgrzewała baterię i pokazała na ilu % dojadę).
Moim zdaniem jeszcze lepiej zrobi to ABRP. Zaplanuje optymalną trasę uwzględniając ładowarki oraz pokaże na ilu % baterii dojedziesz. Jeśli połączysz go z Teslą to masz w nawigacji dane o stanie baterii na żywo w aplikacji. Można go sobie odpalić na telefonie albo na przeglądarce w aucie. Premium też nie jest drogie a daje parę dodatkowych ficzerów. Potestuj..