100% baterii po 100.000km i zero awarii

boa

Pionier e-mobilności
Dorzucę od siebie dla równowagi, że dokupiłem kluczyk do Tesli i jestem zadowolony. W scenariuszach typu "zbliżam się do auta i chcę otworzyć frunka" jest dużo poręczniejszy od appki, nawet nie wyciągam go z kieszeni, szybki klik w odpowiednie miejsce i bagażnik otwarty.
Oooo, to ciekawe. Gdzie się takie coś dokupuje do tesli? To jest to s3xy? Fajna sprawa dla wielu osób może być. Ale… Puryści / wyznawcy Elona Cię zjedzą 😭

boa

Pionier e-mobilności
W sklepie Tesli są: https://shop.tesla.com/pl_pl/product/model-3_y-kluczyk-do-pojazdow
Tanio nie jest, ale wygoda użytkowania wzrosła na tyle, że nie żałuję.
Czyli w sumie jak się dokupi kluczyk, manetki i przyciski, to robi się w miarę OK dla ludzi do tego przyzwyczajonych. Kilka tys zł i można mieć - jak dla mnie rzeczywscie spoko. Czy te manetki/przyciski itd spoza Tesli to trzeba demontować / kryć się z tym przed serwisem / gwarancja? Jak to wygląda?

Bronek

Pionier e-mobilności
Kluczyk pilot można kupic taniej a przynajmniej jak kiedyś kupilem za ok połowę ceny. Np eBay
( Mozna tez za punkty/bony w sklepie Tesli )
Ale liczmy to przyskiki z kiludziesiacioma funkcjami do wyboru , manetki pilot a nawet elektryczny frunk itd wyjdą taniej ...
Kilka wizyt serwis/mobilny i nigdy nic nie demontowałem , nawet dodatkowego ekranu czy yoke kierownicy w Tm3 . Panienka z Tesli wsiadła i sama wjechala do warsztatu bez słowa .Technik przyjeżdża i widzi co mam dodatkowo w X i spoko . Umsyna w Tm3 jest tez tego full
A zresztą demontaż tych wajch po BT , to są minuty , a nawet badylkow takich jak ja mam czyli na kablu to godzinka , jak ktoś ma cykora lub musi zdjąć.
Zadna marka takich jaj w domu nie pozwala robić lub nie ma. Proscizna dla "dwuprawręcznych" :)

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Ja wsiadłem do nowej BMKi jak do Tesli i pojechałem w trasę tylko z telefonem w kieszeni ... tak z przyzwyczajenia. Po blisko 300km się zorientowałem i lekka dezorientacja ... no ale pomyślałem że spoko wszustko działa wiec nie ma co panikować. Z rozładowanym telefonem też już jeździłem. Przykładasz telefon do klamki i się otwiera i jedzie :) ... tak więc żadna przewaga Tesli w razie czego.
Chyba sie tylko nie da ruszyć bez telefonu jak w Tesli ... tu lekka przewaga zdalnego uruchamiania ... chyba że tego jeszcze nie odkryłem.

viallos

Pionier e-mobilności
Co do samego samochodu ... pisze akurat o iX2 ... jest właśnie u mnie teściu który jest mechanikiem od 50 lat ... wciąż aktywnym mimo 70 lat .. i jak powiedziałem że go do domu 500km odwiozę Teslą to stwierdził że woli BMKą bo jest przyjemniej .... zawieszenie, głośność w środku, materiały itp. Nie podejrzewałem go o to bo generalnie podziwiał obie Tesle ale stwierdził że jednak jak od razu się przesiadasz z jedego do drugiego ... co w Warszawie na miejscu robiliśmy kilka razy ... to czuć znaczną różnicę na korzyść BMW.
Ja aż takiej roznicy nie widzę ale jednak BMW faktycznie przyjemniejsze ... mniej ciosane od Tesli.