2022.16.3

Michal

Moderator
Ja nie widzę tych zmian, o których piszecie. Tesla prognozuje mi nawet mniejszy % baterii na miejscu niż mam faktycznie, a mam wrażenie, że było odwrotnie. Zrobiłem w ten weekend >1000km i wszystkie prognozy były super, choć też miałem jakieś głupoty z górkami na wykresie jak @tenOr, to finalny % baterii był pokaywany poprawnie.
Coś dziwnego co się u mnie ostatnio dzieje, to czasy dojazdy na końcówce trasy potrafią się zmienić z 3 minut na 25 minut... miałem tak np. wczoraj dojeżdżając do SuC Lućmierz. Przy czym jak się jedzie, to ten czas bardzo szybko spada - tak 1 minuta na 5-10 sekund :p
Miałem tak dwa razy w ten weekend. Sądziłem, że wbiję się zaraz w jakiś koras po wypadku, ale nic nie było nawet na mapie pokazującej korki, tylko jakiś błąd w oszacowaniu szybkości jazdy.

Voyt_eck

Nowy na Forum
Dorzucę się do tematu 2022.16.3, bo właśnie ją dostałem odwiedzając na wakacjach serwis w Hamburgu :)
Starą estymację zużycia baterii byłem w stanie pobić właściwie za każdym razem, tak była pesymistyczna.
Nowa jest tak optymistyczna, że jadąc jak niedzielny kierowca i trzymając się wszystkich możliwych ograniczeń prędkości ledwo jestem w stanie dojechać na prognozowanym %. Być może dlatego, że nowa prognoza zakłada jakieś magiczne doładowania baterii (jak na screenie). Nie wiem co oni tam widzą. Wiatr w plecy? Zjazd z górki z 30% spadkiem? To się po prostu nie dzieje.

View attachment 5920
Małe górki mogą się pojawić też przy spodziewanych dużych hamowaniach z regenem - może tam jest jakiś zjazd z autostrady np. albo coś w tym stylu:)

Michal

Moderator
Nie no, coś się ewidentnie wali, bo te górki nieraz pokazują +kilka procent... Musiałbyś zjeżdżać z Rys ;)

tenOr

Posiadacz elektryka
Mam niepotwierdzone wrażenie że w 2022.20.6 jest lepiej (bardziej ostrożnie, mniej górek, ta sama trasą co powyżej). Ale zrobiłem ledwo 15 km na nowym sofcie, więc się okaże jak będę jutro wracał z wakacji :)