2022.16.3

Bronek

Pionier e-mobilności
Zagrzane miejsce ! Tesla daje znaki , musi Cię lubi.

Kolega z pracy ? Nie Twój ..
PS Co by Ci bylo lżej , moj adwersarz jest bardziej agresywny ,mnie bedzie chciał zabić tą ciężarówą.

ciastek

Pionier e-mobilności
2022.16 przyszło, zabrało zjazdy na NoA bez potwierdzenia i… jest dobrze! Daje znać przed zjazdem, wystarczy wrzucić kierunek i zjeżdża elegancko.
Wolę to nowe zachowanie. Aż ponownie włączyłem „włącz [NoA] na początku każdej jazdy”. Wyłączyłem to kiedyś właśnie przez zjazdy bez potwierdzenia, gdyż te potrafiły być agresywne.

Darek1

Posiadacz elektryka
Do mnie też przyfrunęła 16.3.
Jest jeszcze jedna ważna zmiana: podwyższenie prędkości autopilota ze 130 do 140km/h

Podobno ta funkcja jest dostępna tylko dla niektórych modeli 3 i Y.
Sterowanie > Pedały i układ kierowniczy > Włącz hamulce, gdy hamowanie regeneracyjne jest ograniczone.
Nie mam takiej opcji. A czy uruchamia hamulce, to nie wiem. Często żyje własnym życiem.
Mam wrażenie, że znaki ograniczenia prędkości dostały lepszą wizualizację. Teraz jest widoczny wyraźnie znak koniec ograniczeń. Ale to są moje wrażenia, nie pamiętam dokładnie, jak było wcześniej

ciastek

Pionier e-mobilności
Mam wrażenie, że znaki ograniczenia prędkości dostały lepszą wizualizację.
Podobnie słupki prowadzące U-1a - teraz wyświetlane są jako słupki. Chyba, że jest noc. Wtedy czasem słupek, czasem pomarańczowy pachołek.

krzyss

Pionier e-mobilności
Aktualizacja mi sie zawiesila i znikla. Czekalem kilka dni ale nic sie nie dzialo.
Dzis przy okazji bylem w zabkach spytalem w serwisie. Bardzo milo zaraz sprawdzili blad, i recznie ponowili. Wszystko przeszlo i mam 2022.16 i na razie klapa dziala ok 🤪
Prawie 6 miesiecy czekania ! :)

MiKo

Posiadacz elektryka
Ostatnio zrobiłem zgłoszenie, że mi rejestrator nie działa bo pendriva nie gotowy (po kilku formatach działało, ale problem wracał) i że dawno aktualizacji nie dostałem. Jakoś następnego dnia dostałem sms
Dzień dobry, zostałą wysłana do Pana aktualizacja. Opisywany problem z rejestratorem jest problemem globalnym zostanie on rozwiązany za pomocą aktualizacji (...)

Po kilku godzinach przyszła aktualizacja 2022.16.3

Jak na razie rejestrator działa.

tenOr

Posiadacz elektryka
Dorzucę się do tematu 2022.16.3, bo właśnie ją dostałem odwiedzając na wakacjach serwis w Hamburgu :)
Starą estymację zużycia baterii byłem w stanie pobić właściwie za każdym razem, tak była pesymistyczna.
Nowa jest tak optymistyczna, że jadąc jak niedzielny kierowca i trzymając się wszystkich możliwych ograniczeń prędkości ledwo jestem w stanie dojechać na prognozowanym %. Być może dlatego, że nowa prognoza zakłada jakieś magiczne doładowania baterii (jak na screenie). Nie wiem co oni tam widzą. Wiatr w plecy? Zjazd z górki z 30% spadkiem? To się po prostu nie dzieje.

IMG_2624.jpeg

Darek1

Posiadacz elektryka
Ale te dwie górki na końcu to jednak się powieliły idealnie. Napisz co tam było. Czy ten wiatr w plecy, czy górka z 30% spadkiem

tenOr

Posiadacz elektryka
Ale te dwie górki na końcu to jednak się powieliły idealnie. Napisz co tam było.
Plus za spostrzegawczość. Niestety nie wiem, bo do tych "górek" nie dojechałem. Ostanie 20-25% trasy to nadal estymacje tesli (nawigacja zakończona przed dojechaniem do celu).

Last edited:

rawier

Posiadacz elektryka
Dorzucę się do tematu 2022.16.3, bo właśnie ją dostałem odwiedzając na wakacjach serwis w Hamburgu :)
Starą estymację zużycia baterii byłem w stanie pobić właściwie za każdym razem, tak była pesymistyczna.
Nowa jest tak optymistyczna, że jadąc jak niedzielny kierowca i trzymając się wszystkich możliwych ograniczeń prędkości ledwo jestem w stanie dojechać na prognozowanym %. Być może dlatego, że nowa prognoza zakłada jakieś magiczne doładowania baterii (jak na screenie). Nie wiem co oni tam widzą. Wiatr w plecy? Zjazd z górki z 30% spadkiem? To się po prostu nie dzieje.

View attachment 5920
Miałem podobne spostrzeżenie - w drodze powrotnej z Chorwacji już po przekroczeniu polskiej granicy podładowywałem się by dojechać do GreenWay'a pod Łodzią z zapasem 10%. Ruszyłem zgodnie z dopuszczalną maksymalną prędkością i już po chwili miałem komunikat by zwolnić do 120 km/h bo nie dojadę do celu :)