2022.40.1 - zmiany

Yavor

Zadomawiam się
Zakładam, że jeśli pojawiło się u mnie jak ładowałem AC i trochę śniegu naleciało do złącza DC a potem przyszla odwilż i wysoka wilgotność to mógł się błąd pojawić. Teraz już problemu nie ma a do Warszawy nie chce mi się jechać na razie :). Myślę o kupieniu na AliExpress gumowej zaślepki DC.
Zamówiłem takową wczoraj. Zobaczymy ile to warte. Niestety ona jest jednoczęściowa i podczas ładowania AC, gniazdo DC nie jest chronione.

Giaur77

Fachowiec
moja zaślepka (podejrzewam, że większość nie różni się zbyt bardzo) wygina się na tyle, że przy ładowaniu AC można nadal zaślepić dolne piny do ładowania DC. Wtyczka wchodzi nieco ciężej, ale ... da się. Można też zaaplikować ją na dolne piny na wcisk, już po włożeniu wtyczki type2.

Zasadniczo zaślepki używałem tylko kilka razy, kiedy np. zostawiałem auto do ładowania na AC podczas deszczu.

Darek1

Posiadacz elektryka
Czy te zaślepki nie spowodują efektu odwrotnego od zamierzonego?
Jak dostanie się tam woda, to już nie wyschnie, bo będzie zaślepka i przez to będzie przyśpieszona korozja metalowych elementów. 🤔

Giaur77

Fachowiec
Zaślepka wchodzi w port w miarę szczelnie, więc ryzyko dostania się tam wody jest moim zdaniem małe. Poza tym, gdy klapka ładowania jest zamknięta, to zaślepki nie ma na porcie (chociaż jest płaska i nie uniemożliwia zamknięcia klapki). Ewentualna wilgoć (zamknięta w chwili założenia zaślepki) wywietrzy się wtedy.