2023.20

Michal

Moderator
Tutaj jak na razie wychodzi raz na pół roku, za darmo na zawsze, a co najmniej już od 10 lat w Europie ;)
Będzie więcej aut to się pewnie poprawią częstotliwość aktualizacji.

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
U mnie w MB były aktualizacje 2x w roku, ale… za grubą kasę i…
aktualność map Polski była tak z 2 lata do tyłu… 😕🙀☹️
W mbux-ie jest trochę lepiej, ale bez szału.
Jeżdżę wobec tego od lat na CarPlay.
W Tesli jak na navi samochodowe jest luksus.
Oczywiście telefony mają bardziej aktualne mapy, ale przewaga nie jest już dramatyczna.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Udało się komuś z Was dostać tę aktualizację map?

Michal

Moderator
Jaką aktualizacje map? Nie ma teraz żadnej aktualizacji map.

piotrazz

Posiadacz elektryka

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Ponoć NoA używa już stack z FSD. Podejrzewam że shadow mode jest już oparte o stack FSD, ta wersja jest zmergowana z FSD Beta 1.3.6, pierwszy raz ta sama wersja jest na samochodach z wykupionym FSD i reszcie floty.

To teraz wszystkie samochody ze zgodą będą skanować ulice i wysyłać dane, więc może być to początek FSD w EU :)

Mi najbardziej przeszkadza złe odczytywanie znaków lub pobieranie prędkości z map i nieodwoływanie ich po skrzyżowaniu... Jedziesz przez wioskę jakąś, jest zabudowany, w zabudowanym 30, bo szkoła, za szkołą skrzyżowanie i tu zonk, nie odwołuje 30, aż do końca zabudowanego.

Już nie wspomnę o tym, że czasami czyta aż za dobrze znaki :), przejeżdżasz obok wjazdu na osiedle, gdzie jest strefa 30 i cyk ustawia mi 30, mimo, że prostopadle do drogi, którą jadę.

Michal

Moderator

piotrazz

Posiadacz elektryka
Oooo super info. Aż poszedłem sprawdzić ale przy 2023.20.7 nadal mam mapy 2022.40 :p
Ja też. Moja TM3 nie miała aktualizacji map jeszcze więc nie wiem czy to idzie w ramach update'u firmware czy osobno.

Michal

Moderator
Ja też. Moja TM3 nie miała aktualizacji map jeszcze więc nie wiem czy to idzie w ramach update'u firmware czy osobno.
Z tego co pamiętam zwykle szło razem z firmware, dlatego dziwię się, że nie dostałem skoro mam najnowszy, a map brak :p