2023.6.9 i Park Assist dla aut bez USS

chewbacca

Posiadacz elektryka
Z tego co można wyczytać na notateslaapp 2023.6.9 w końcu doda funkcjonalność Park Assist bazującą na Tesla Vision do aut niewyposażonych w USS. To chyba świetna wiadomość dla odbierających teraz swoje Tesle :)

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
No właśnie odebrałem 17 marca i teraz pozostaje czekać :) Choć szczerze nigdy nie miałem (działających) czujników parkowania i nie narzekam w Tesli. Kamery z tyłu oraz boczne dają taki pogląd tego co się dzieje z tyłu, że praktycznie nie patrzę na lusterka (no chyba, że uważam na felgi)

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Hm czyli działa zupełnie tak samo dobrze jak wycieraczki!
Komputer wskazał 19 inches i dokładnie tyle było w rzeczywistości. Więc dobrze widzi mimo martwej strefy z przodu.

Podobne filmy ale mierzące tylne odległości też mylą się co najwyżej o 1-2 inchesy (nie chce mi się przeliczać :) )

Różnica zauważalna to ta, że czujniki sugerowały STOP przy 12 inches a obecnie kamery przy 18 inches sugerują STOP.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Ja to wszystko rozumiem, że wykrywa kamerą, tworzy tą wirtualną rzeczywistość, i mimo tego, że kamera nie widzi krawężnika, to go widziała wcześniej i zeskanowała. Pytanie jest inne... co jak ktoś podejdzie w czasie postoju i np położy kawałek drewna, czy położy się pies przed samym samochodem - normalnie w radarowych czujnikach mamy informacje natychmiast... tutaj włączam samochód, pamięta odległość do ściany domu, ale psa leżącego pod samym zderzakiem nie widzi.

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Ja to wszystko rozumiem, że wykrywa kamerą, tworzy tą wirtualną rzeczywistość, i mimo tego, że kamera nie widzi krawężnika, to go widziała wcześniej i zeskanowała. Pytanie jest inne... co jak ktoś podejdzie w czasie postoju i np położy kawałek drewna, czy położy się pies przed samym samochodem - normalnie w radarowych czujnikach mamy informacje natychmiast... tutaj włączam samochód, pamięta odległość do ściany domu, ale psa leżącego pod samym zderzakiem nie widzi.
Co do małego psa i kota to czujniki również mogą nie zauważyć, bo działają od jakiejś wysokości.

Drugie pytanie to skala - jak często pies lub kot położy się przed autem albo ktoś nam zostawi jakąś przeszkodę? Szukać wyjątków by zdyskredytować jakiś pomysł można do wszystkiego tylko pytanie o skalę tego.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
1679658507483.png
tak na szybko - zieleń kamera, niebieski - radar... parkowałem przed domem, dojeżdżam do ściany na 1m, Tesla zeskanowała ścianę, pokazuje 1m do ściany - tak jak gość na filmiku.

Wracam do samochodu, muszę podjechać jeszcze 80cm do przodu, przed samochodem stoi niska walizka/pies, siedzi dziecko, samochodzik/zabawka, leży rower, kamień, słupek drogowy, żadnej z tych rzeczy nie było w trakcie dojeżdżania... Zaczynam jechać do przodu, kamera ma martwe pole przed maską, pamięta tylko wirtualną rzeczywistość z momentu kiedy parkowałem samochód, czyli ścianę.

Wiem, że to może być przypadek brzegowy, ale zastanawia mnie, czy ruszając potrącę psa, czy nie