2024.38

Michal

Moderator
Cześć, jeżdżę highlandem od jakiegoś roku i wyznaczanie trasy od jakiegoś czasu działa coraz słabiej. Nawigacja nie kieruje np. po nowych odcinkach e7 (na mapach są widoczne). Ostatnio jadąc że Szczawnicy do Krakowa poddałem się i "przesiadłem" na mapy googla z telefonu. Aktualizuje wszystko na bieżąco, ale może coś przeoczyłem? Z góry dzięki za pomoc!
Mapy są aktualizowane chyba 2x w roku i to na podstawie trochę starszych danych.

inter

Pionier e-mobilności
Mapy są aktualizowane chyba 2x w roku i to na podstawie trochę starszych danych.
Mapy 3x, sam dostałem takie aktualizacje.

cwireq

Posiadacz elektryka
Jakoś tak się dzieje , że "nieposiadacze" wchodzą z uporem w tematy tej marki siejąc defetyzm , a odwrotnie się tego nie obserwuje
Leczenie kompleksów ,, zazdrość ...itd ?
Samarytanie ostrzegają... Stańcie na przejazdach kolejowych...
Dlaczego kupuję te super awaryjne samochody które jakoś najmniej ze wszystkich się u mnie psują ?
Bo mnie stać na ryzyko , że Ci frustraci mogą mieć racje i będę musiał się tego badziewia pozbyć .
Ich nie stać to sobie piszą leczniczo, bo nawet na atrament już nie muszą wydawać .
Wejdź na stronę BMW i popisz o tych cienkich kółkach , zresztą I3 to był niezły początek i marny koniec
:)
To chyba nie do tego wątku xD?

Michal

Moderator
Dzięki, czekam zatem. Na mapie tą drogę widzę, tylko nawigacja nie chce po niej prowadzić - stąd pytanie.
Bo obrazki do mapy są chyba z Google, a faktyczne wyznaczanie trasy Tesla robi sama na swoich serwerach na bazie jakiś innych map, więc wychodzą takie nieścisłości. Google dość dużo kasuje za używanie mapy i tesla to jakoś tam sobie optymalizuje kosztowo. Niestety nasza część Europy nie wiem czy nie jest zawsze zapóźniona jakoś mocniej.

Pepek

Posiadacz elektryka
Ta, mapy są "na żywo" z Google'a, ale nawigacja bierze pod uwagę swoje dane, które są aktualizowane ~3x w roku. Obecna wersja (przynajmniej u mnie) to 2024.32 (można to sprawdzić w aucie), co oznacza, że navi ma dane jakie były mniej więcej w 32 tygodniu 2024 roku. Dlatego dróg otwartych później nie uwzględnia - pewnie za kilka tygodni wpadnie nowa wersja i będzie lepiej.