2025.20

inter

Pionier e-mobilności
Chyba Musk.
Jak jeździłeś na autopilocie to wtedy donosi o tym.
Nie jeżdziłem ostatnio na AP, a i tak pociągnął 9 GB.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Nie jeżdziłem ostatnio na AP
To co napiszę dalej, to czyste dywagacje kogoś, kto ma jakieś tam pojęcie o ML/AI, nie mam zielonego pojęcia jak to robi Tesla. Wiem jak ja bym to zrobił i na tym opieram swoją wypowiedź.
ML to wyciąganie statystycznych wniosków z danych historycznych, czyli do "wyszkolenia" AP potrzebne są dane na temat tego jak "Kowalski" zachował się w określonej sytuacji.
Mając do dyspozycji taką platformę jak samochód Tesli, który rejestruje otoczenie z wielu czujników (kamery, akcelometry, telemetria pojazdu), podczas jazdy brałbym dane jak leci - one są przecież właściwie za darmo, klient zapłaci za transfer przez własne WiFi. Gdybym chciał ograniczyć transfer, to użyłbym innej prostej metody - odpalił AP w tle, nie pozwalając mu na przejęcie kontroli nad pojazdem i wychwytywał momenty, w których zachowanie kierowcy jest znacząco odmienne od tego co zrobiłby AP. Z mojego punktu widzenia, zaoszczędziłbym nie tylko na transferze, ale jeszcze na preprocesingu danych (klient zapłaci za energię i użycie mocy obliczeniowej).

inter

Pionier e-mobilności
To co napiszę dalej, to czyste dywagacje kogoś, kto ma jakieś tam pojęcie o ML/AI, nie mam zielonego pojęcia jak to robi Tesla. Wiem jak ja bym to zrobił i na tym opieram swoją wypowiedź.
ML to wyciąganie statystycznych wniosków z danych historycznych, czyli do "wyszkolenia" AP potrzebne są dane na temat tego jak "Kowalski" zachował się w określonej sytuacji.
Mając do dyspozycji taką platformę jak samochód Tesli, który rejestruje otoczenie z wielu czujników (kamery, akcelometry, telemetria pojazdu), podczas jazdy brałbym dane jak leci - one są przecież właściwie za darmo, klient zapłaci za transfer przez własne WiFi. Gdybym chciał ograniczyć transfer, to użyłbym innej prostej metody - odpalił AP w tle, nie pozwalając mu na przejęcie kontroli nad pojazdem i wychwytywał momenty, w których zachowanie kierowcy jest znacząco odmienne od tego co zrobiłby AP. Z mojego punktu widzenia, zaoszczędziłbym nie tylko na transferze, ale jeszcze na preprocesingu danych (klient zapłaci za energię i użycie mocy obliczeniowej).
Zwykłą telemetrie, Tesla ma dostepną Online i ona nie zajmuje dużo miejsca. Podejrzewam bardziej dane z kamer. Częśc to pewnie udostepnianie oprogramowania jak BitTorrent.

zlp

Pionier e-mobilności
Duże transfery zwrotne zaobserwowałem raczej po aktualizacjach, więc domyślam się że możliwe jest udostępnianie plików aktualizacyjnych z mojego auta. Pomiędzy aktualizacjami nie rzucił mi się w oczy większy ruch.

inter

Pionier e-mobilności
Duże transfery zwrotne zaobserwowałem raczej po aktualizacjach, więc domyślam się że możliwe jest udostępnianie plików aktualizacyjnych z mojego auta. Pomiędzy aktualizacjami nie rzucił mi się w oczy większy ruch.
Ja akurat odwrotnie, zauważyłem że przed aktualizacją jest pobierana duża ilość danych.

zlp

Pionier e-mobilności
To też możliwe, na pewno w trakcie aktualizacji idzie sporo w obie strony, ale przypadek z printscreena był ewidentnie kilka dni po.

jerzy

Nowy na Forum
Jak to normalnie z navi wyjaśnić? 18.06 jechałem trójką do Wiednia, zaraz po przekroczeniu granicy z Czech do Austrii znikła mi na ekranie nawigacja, pokazywał się tylko ślad drogowy z poruszającą się ikonką strzałki ale bez mapy. Nie miałem czasu na grzebanie czy resetowanie, włączyłem navi w telefonie i ok 14 wracałem do Polski. Po przekroczeniu granicy w Mikulov ekran z navi znów zrobił się normalny- jak to wyjaśnić że znikła mi na terenie Austrii, co mogło być przyczyną, tesla 3 z 21 r. AWD.

zibizz1

Pionier e-mobilności
To też możliwe, na pewno w trakcie aktualizacji idzie sporo w obie strony, ale przypadek z printscreena był ewidentnie kilka dni po.
U mnie wysyła dużo ale dlaczego do AWS? Ja uważam ze on wysyła dane z jazdy+ video do trenowania FSD. Aktualizacja może np zawierać nowe instrukcje i sposoby oceny jakie dane sa interesujące, dlatego świeżo po aktualizacji wysyła więcej.

Attachments

• Screenshot_20250620-114857.UniFi.png
    Screenshot_20250620-114857.UniFi.png
    313,6 KB · Liczba wyświetleń: 3
  • Screenshot_20250620-114935.UniFi.png
    Screenshot_20250620-114935.UniFi.png
    311,1 KB · Liczba wyświetleń: 3