2025.20

facet

Fachowiec
dlatego mówię, że ma bo każde AI z dostępem do API tesli może robić wszystko choć myślę, że API krytycznych funkcji nie udostępnia. Więc technicznie krecenie kierą np jest możliwe, czy też grzanie czy też blokady drzwi.

krzyss

Pionier e-mobilności
a ziemia jest płaska.... choć technicznie masz rację
No chyba mnie nie chcesz powiedziec ze te sztuczki z pokazywania okragłej ziemi w TV maja mnie przekonac ? ;)

cooler

Pionier e-mobilności
Coś z tym softem jest nie tak.

Auto stoi od 3 lipca na parkingu podziemnym (jestem na wakacjach innym autem) i co parę dni samoczynnie włącza mi się Sentry/wartownik - w tym czasie już 3 razy się włączył.

Przed pierwszym razem nie dotykałem aplikacji, jak się zorientowałem to wyłączyłem i sprawdziłem też w Tessie wszelkie automatyzacje i nic tam nie ma (również w logach Tessie co do wysłanych komend).

Specjalnie zostawiłem z niskim SoC 55% żeby półtoramiesięczna rozłąka nie zrobiła krzywdy akumulatorowi, ale te samoczynne Sentry zezarlo już 7% baterii, na szczęście zorientowalem sie i wyłączam jak tylko zauwaze spadek poziomu SoC. Na szczęście apka nie budzi teraz auta więc sprawdzam raz dziennie czy znów mi się tak nie stało.

Miał ktoś z Was przypadek samoczynnie włączającego się Sentry? Trochę strach auto na lotnisku zimą zostawić.
Mam odpowiedź z serwisu: To bug software:
Pojazd włącza tryb wartownika w momencie "resetowania" gdy aplikacja Tessie wybudza auto, resetuje się ono co powoduje włączenie trybu sentry. Wyłączenie całkowite trybu sentry oraz koniecznie wyłączenie trybu Sentry w trybie P na tą chwilę rozwiązuje problem, w nadchodzących aktualizacjach problem ten ma być rozwiązany.

Zadałem pytanie czy to na pewno Tessie - bo w Tessie są logi komend i nie było żadnej próby obudzenia auta w czasie gdy włączył się Sentry, a widget Tesli mam na ekranie (i dobrze, bo tylko tak zauważyłem że mam Sentry włączone i brak 7% baterii)

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Generalnie dobrze że mam Tessie i co 12h wysyłam wyłączenie Sentry, bo znowu się wczoraj ok 15:00 samo włączyło i o 12:00 Tessie wyłączyło.
Te krótkie prążki to polecenia Tessie wyłączenia Sentry (musi obudzić auto), ten duży to samoczynne Sentry
Screenshot 2025-07-24 at 14-31-12 Aktywność – Tessie.png

A tu lista poleceń Tessie (brak budzenia ok 15:00 wczoraj)
Screenshot 2025-07-24 at 14-33-54 Polecenia – Tessie.png