2025.26

tomas500

Zadomawiam się
"Najgorsze rezultaty odnotował Grok Elona Muska — myli się w ponad 90 proc. przypadków". "Problemem nie jest jedynie to, że AI nie potrafi udzielić wiarygodnej odpowiedzi. Jeszcze bardziej niepokojące jest zjawisko określane mianem halucynacji ...". "Wyszukiwarki AI potrafią bez wahania udzielać odpowiedzi o charakterze politycznym lub specjalistycznym, a następnie przyznać się do błędu i… po chwili ponownie serwować zmyślone fakty".

Źródło: businessinsider

PS. najwyraźniej wytwór określany AI, każdemu "gada" co mu akurat "strzeli do łba". Najczęściej są to bzdury bez pokrycia.

Last edited:

Pabloss

Posiadacz elektryka
"Najgorsze rezultaty odnotował Grok Elona Muska — myli się w ponad 90 proc. przypadków". "Problemem nie jest jedynie to, że AI nie potrafi udzielić wiarygodnej odpowiedzi. Jeszcze bardziej niepokojące jest zjawisko określane mianem halucynacji ...". "Wyszukiwarki AI potrafią bez wahania udzielać odpowiedzi o charakterze politycznym lub specjalistycznym, a następnie przyznać się do błędu i… po chwili ponownie serwować zmyślone fakty".

Źródło: businessinsider

PS. najwyraźniej wytwór określany AI, każdemu "gada" co mu akurat "strzeli do łba". Najczęściej są to bzdury bez pokrycia.
Jak pewnie większości z nas zdarza mi się coraz częściej "pobawić" modelami AI i nie zgodzę się że Grok myli się w 90% przypadków jak napisałeś. Wydaje mi się że problem leży gdzieś indziej - to znaczy w nas bo zakładamy, że modele (które cały czas się uczą) odpowiedzą nam na wszystko i to w sposób w jaki oczekujemy. Przykład: pytacie o politykę i polityków a jak odpowie niezgodnie z waszymi przekonaniami to mówicie że "gada bzdury". Może nie warto o to pytać AI. Ja o takie rzeczy nie pytam, a o to o co pytam odpowiada mi zgodnie z prawdą. Wiem bo często sprawdzam odpowiedzi nie ufając w ciemno. A sprawdzam bo jak na razie "bawię" się tymi modelami i nie wykorzystuję ich odpowiedzi do pracy. pewnie niedługo się to zmieni, ale na razie tak robię.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Grok w Tesli jest w (Beta) - na razie tylko rozmawia, bo trzeba posprawdzać jak rozumie kierowcę w warunkach jazdy, wewnętrznie przetestować funkcjonalności. Integracja z funkcjami samochodu przyjdzie, jak będzie przetestowana i dopracowana

piotrazz

Posiadacz elektryka
Ostatnio nie był stabilny, zaczął hejtować na lewo i prawo, IMHO słabo to wygląda.