2025r będzie przełomowy według Audi [link ENG]

BigB00

Posiadacz elektryka
Do połowy dekady - około roku 2025 - CEO Audi, Markus Duesmann przewiduje, że koszty baterii spadną o 50 procent. To, wraz z kosztami dostosowania silników spalinowych do zbliżających się norm Euro 7, ma mieć ogromne konsekwencje. Duesmann spodziewa się, że do połowy dekady cena samochodów spalinowych i elektrycznych się wyrówna.
Np. E-tron będzie wtedy w cenie Q5.

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Wystarczy taki wykres :)
960x0.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Niby off ale?
Gdy kupowalem kosiarkę automatyczną 4 lata temu, ebiki/hulajnogi z 8/9 tat , to wtedy zmartwieniem było to co teraz w EV. Ceny baterii i ich dostępność po latach użytkowania. Czy będą i za ile?
Podobnie też sceptycznie ludzie na te sprzęty patrzyli i podobnie jak teraz EV komentowali.

Właśnie wymieniłem baterię w kosiarce, 4 lata temu towar był deficytowy i bardzo drogi , teraz w polskiej firmie za 150zł. Nie musialem nawt wymieniać bo spadek był o1/3 i to automat najwyżej wyjechała by 1x więcej , ale skoro tak tanio? Dzień czekalem na akumulator do kiedyś niszowego sprzętu
Czyli nie tylko ceny ale dostępność znormalnieje, a także postrzeganie elektryków.
Kilka lat temu ogladano się za nami na hulajnogach, ktore teraz walają sie po miastach, ebiki to tylko mialy być dla starców, a koszenie trawy, to powinno być treningiem i relaksem. Szczególnie oddechowym i słuchowym. :).
Z racji wchodzenia w smugę cienia nie mam czasu na pierdoły i dywagacje i od zawsze bylem za odważnym i ciekawskim podejściem do życia. Szkoda czasu na głębokie analizy bez podejscia empirycznego. Carpe diem.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam nadzieję, że nie w chodzisz w ostry cień mgły :)
Smuga cienia rozpoczyna się gdy rano podchodzisz blisko do sedesu.

Do 40stki nawet z hakiem, jesteśmy nieśmiertelni i czekamy na lepsze czasy (to widać na Forum i Portalu- ludzie czekają na 1000 km zasiegu w autach za 100 000.
W okolicach 50 tki zaczynają łapać iż mogą przegapić czas chęci i marzeń i jeśli tego nie zrobią teraz, to Banki przestaną widzieć w nich klientow, żona chłopa a im samym też wzrok m.in siądzie i zachcianki wygasną lub zbledną. Myślę że mam przed sobą jeszcze z dwie pralki, jedną lodówkę i z dwa elektryczne samochody (nie liczę karawanu) i z jednego psa.
Tym samym nie będę czekal na lepsze czasy , dywagujac i mędząc w nieskończoność.
Dlatego g.. mnie właściwie obchodzi co będzie za 7-8-10 lat, ale do 2025 r to moge jeszcze poczekać . Na pewno nic sensownego nie będzie dla mnie u marek znanych ze spaliniaków.A że jestem konkretny to czekam na CyberTrucka lub inną Teslę. Reszta się nie ogarnie w tak krótkim czasie aby mnie ucieszyć czyms na co mnie będzie stać

Last edited: