23000 i pierwsza awaria!!!111oneoneone

p0li

Pionier e-mobilności
nie ni - zartuje - moze nie awaria ale drobna niedogodnosc - lozyska silnika zaczely halasowac, podjechalem do serwisu, szef warsztatu powiedzial ze znaja temat i producent kazal wymieniac jak sie klient zglosi (bo nie robia ogolnej akcji przywolawczej ze wzgledu na mala czestotliwosc wystepowania problemu ) - czesli zamowione, beda za 2 dni i tyle samo bedzie trwala naprawa bo musza opuszczac tylna os silnik
@vwir a jak u ciebie z halasem?

cooler

Pionier e-mobilności
nie ni - zartuje - moze nie awaria ale drobna niedogodnosc - lozyska silnika zaczely halasowac, podjechalem do serwisu, szef warsztatu powiedzial ze znaja temat i producent kazal wymieniac jak sie klient zglosi (bo nie robia ogolnej akcji przywolawczej ze wzgledu na mala czestotliwosc wystepowania problemu ) - czesli zamowione, beda za 2 dni i tyle samo bedzie trwala naprawa bo musza opuszczac tylna os silnik
Szybko poszło z tymi łożyskami, jak poznałeś że to łożyska silnika hałasują?

Jak wygląda skomplikowanie wymiany? Wyjęcie silnika, spuszczenie czynnika chłodzącego, przeguby, coś jeszcze? Sporo można spitolić po drodze.

vwir

Pionier e-mobilności
Cisza i spokój. Ale ja mam już swoje lata i słuch nie ten...

p0li

Pionier e-mobilności
Szybko poszło z tymi łożyskami, jak poznałeś że to łożyska silnika hałasują?
no jak byla jakas trefna seria to i tak troche pojezdzily
a co do rozpoznania to bardzo proste - doszedl dzwiek przy przyspieszaniu ktorego wczesniej nie bylo i byl niezalezny od nawierzchni (wiec nie opony)
ponadto - niedawno wymienialem lozyska w halasujacej przy wirowaniu pralce (6 lat pochodzila) i byly to dosc podobnie dzwieki

Jak wygląda skomplikowanie wymiany? Wyjęcie silnika, spuszczenie czynnika chłodzącego, przeguby, coś jeszcze? Sporo można spitolić po drodze.
pewnie tak - no ale to serwis bedzie robil a nie ja ;)
no i podejrzewam ze olej w dyferencjale tez bedzie wymieniony

cooler

Pionier e-mobilności
no i podejrzewam ze olej w dyferencjale tez bedzie wymieniony
Ja to bym im jednak o tym przypomniał. Jak to serwis - to ich koszty, więc mogą "zapomnieć".

Olecki

Pionier e-mobilności
Ja to bym im jednak o tym przypomniał. Jak to serwis - to ich koszty, więc mogą "zapomnieć".
Nie wiem skąd przekonanie że serwis przy naprawach gwarancyjnych ma jakieś koszty. Za naprawy gwarancyjne płaci gwarant a nie serwis, tak więc w interesie tegoż warsztatu jest wymienić jak najwięcej rzeczy za które gwarant zapłaci. Jeśli technologia naprawy przewiduje wymianę oleju to zdecydowanie można założyć że serwis będzie o tym pamiętał, to nie Tesla gdzie serwis i gwarant to jedno i to samo i tam rzeczywiście opłaca in się kombinować żeby było jak najtaniej.

p0li

Pionier e-mobilności
zgadzam sie z @Olecki - szczegolnie ze jest to serwis mercedesa wiec (mam nadzieje) woli nie przyoszczedzic 5€ zeby potem miec zszargana oipnie.

nawet po akcji przywolawczej polegajacej na przyklejeniu paska materialu na sprzaczke tylnego pasa dostale samochod umyty i odkurzony (to nie tesla @cooler ;))

KrzysztofFly

Moderator
nawet po akcji przywolawczej polegajacej na przyklejeniu paska materialu na sprzaczke tylnego pasa dostale samochod umyty i odkurzony (to nie tesla @cooler ;))
No mi w Citroenie, to nawet po akcji serwisowej dotyczącej aktualizacji oprogramowania oddali umyty i odkurzony samochód ;), podobnie zresztą jak po każdej wizycie serwisowej.
Natomiast nie wiem jeszcze jak jest w Tesli, bo tam mam 78kkm i jeszcze nie miałem potrzeby być w serwisie ;).

cooler

Pionier e-mobilności
dostale samochod umyty i odkurzony (to nie tesla @cooler ;))
Nie pamiętam jak wcześniej ale ostatnio dostałem także umyty z zewnątrz i w środku :) Poprawia się.