3.7 kW ładowarka

cooler

Pionier e-mobilności
W moim przypadku zasugerowano trzy opcje
3.7 kW - 6000 zl
5 kW - 11000 zl
11 kw - 17000 zl

Ładowarka zostanie zainstalowana w pobliżu mojego miejsca parkingowego.
Nie wiem jak to rozdzielić, a cena 3.7 jest prawie trzy razy niższa niż 11.
Spokojnie do codziennego doładowywania wystarczy. Przez 10h 37kWh to jakieś 60% baterii, rzadko się kiedy więcej ładuję, dobijam tylko przed trasą. Nie ma co przepłacać, dogadaj się z instalatorem żeby na wszelki wypadek puścił zamiast 3x2.5 od razu 5x2.5mm2 i sobie kiedyś zrobisz upgrade.

TomRS

Pionier e-mobilności
W moim przypadku zasugerowano trzy opcje
3.7 kW - 6000 zl
5 kW - 11000 zl
11 kw - 17000 zl

Ładowarka zostanie zainstalowana w pobliżu mojego miejsca parkingowego.
Nie wiem jak to rozdzielić, a cena 3.7 jest prawie trzy razy niższa niż 11.
Niezłe zdzierstwo - 100 metrów kabla 5 żyłowego 10 kwadrat, w wersji "do ziemi" (czyli pancernej dosyć) to jest 3-4 tys pln, zakładam, że do rozdzielni będziesz miał sporo bliżej i jakieś kanały czy koryta kablowe do garażu raczej istnieją. Chyba, że muszą wystąpić o dodatkową moc, ale to chyba i tak aż tyle nie kosztuje

daniel

Señor Meme Officer
Niezłe zdzierstwo
Panie, na biednego nie trafiło. Elektryka se kupił to go stać. To jest podatek od elektryka o którym się nie mówi. Cały czas przytaczam przykład, że słupek do wallboxa to 1000 zł, takiej samej wielkości słupek do bramy to 150 zł.
Pewnie jakby to było gniazdko pod spawarkę to byłoby 20% taniej.

W parkingu w budynku taka moc zazwyczaj wystarczy. Gdyby auto stało na mrozie to bym doradzał więcej.

TomRS

Pionier e-mobilności
Panie, na biednego nie trafiło. Elektryka se kupił to go stać. To jest podatek od elektryka o którym się nie mówi. Cały czas przytaczam przykład, że słupek do wallboxa to 1000 zł, takiej samej wielkości słupek do bramy to 150 zł.
Pewnie jakby to było gniazdko pod spawarkę to byłoby 20% taniej.

W parkingu w budynku taka moc zazwyczaj wystarczy. Gdyby auto stało na mrozie to bym doradzał więcej.
Też mam wrażenie, że istnieje "podatek od luksusu" w temacie elektryków. Przyłącza, roboczogodzina w ASO, cena kWh na ładowarkach DC wielu operatorów.