3 lata z elektrykiem minely, i co dalej?

p0li

Pionier e-mobilności
przenosze temat do osobnego watku - generalnie minely 3 lata z elektrykiem, musze go za 2 tygodnie oddac (leasing) i pytanie co wybrac.

mam kilka kandydatur, ale moze o czyms nie pomyslalem, zapomnialem albo nie wiedzalem - licze ze moze taka rozkminka przyda sie innym osobom ktore maja podobny problem.

profil jazdy: 99% do pracy, 3,4 razy w tygodniu 130km, wyjazdy weekendowe i 1,2 razy w roku w 4 osoby na wakacje/ferie ok 1000km jednorazowo (HAM-WAW)

lista kandydatow:

- nowy eC4 (wieksza bateria i silnik i nowe multimedia) - <30tys €
- nowy eC4 (stara bateria i silnik, nowe mm) ~25tys €

- ioniq 6 - <40tys €
- kia ev6 - <35-45tys€ (za wyzsza sume mozna wyrwac GT - ale po co mi taki monster?)
- spogladam laskawym okiem na smarta #1 albo #3 - musze jeszcze pomacac na zywo

w sumie na razie to tyle

nie biore pod uwage marek francuskich poza citro (ze wzgledu na zawieszenie), marek niemieckich, chinskich i tesli - wiec jak widac - nie ma za duzo wyboru

raczej nie chce suva i nie plaszczaka - taki crossover jak cytryna jest dobrym kompromisem - bo nie za niski do wsiadania i nie za wysoki (opor powietrza/ekonomia jazdy)

i chyba ostatecznie (jeszcze nie wiem ) bede leasingowal nie kupowal - tu postep idzie dosc szybko, fajnie za 3 lata przesiasc sie na cos nowego lepszego bez martwienia sie co ze starym autem

vwir

Pionier e-mobilności
tia, wypisali jekies z dupy wyciagniete uszkodzenia np slady po kamieniach na zderzaku 1x1mm i chca za to zwrot kosztow lakierownia zderzaka itd
Po 1tys km jazdy autostradą już pierwsze takie uszkodzenie złapałem w Smarcie. Do tego na masce, a nie zderzaku. Musiałbyś chyba auto pod pierzyną trzymać, żeby takich nie złapać.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Kiedyś pisałem że jak się trafi w okres gdzie ceny samochodów spadają bardziej niż wszyscy się spodziewali to takie kwiatki przy oddawaniu auta z najmu długoterminowego mają właśnie miejsce. Skoro ta zwiększona utrata wartości nie była policzona w ratach to ktoś musi za to zapłaci a łatwiej to ściągnąć od obecnego właściciela niż przyszłego

piotrpo

Pionier e-mobilności
W PL zwykle obowiązuje ta broszurka: https://przewodniki-pzwlp.pl/#section-4
W moim przypadku odwołanie do tego dokumentu było w umowie wynajmu.
W środku jest np. taka informacja:
1725176146840.png

Po zakończeniu wynajmu dostałem dość szczegółowy raport wyliczający rysy, ryski, zabrudzenia tapicerki i inne takie, które były wycenione na 0zł. Z płatnych uszkodzeń była felga mocno przetarta na rancie (wpadłem w dziurę i wpadając zahaczyłem felgą. Cena wyszła dość przyjazna, bo chociaż zaczęli od ceny nowej felgi w ASO, to odliczyli od niej amortyzację. Sprawdzenie samochodu robił zewnętrzny rzeczoznawca.
Autora to pewnie mało pocieszy, ale dla nas wszystkich powinna być to nauczka, żeby raczej unikać firm zostawiających sobie dużą przestrzeń uznaniowości.
Zarówno ja, jak i paru znajomych, mamy dość dobre doświadczenia ze zwrotem samochodu w PL. W Internecie jest trochę narzekania na zwroty i część być może jest prawdziwa, ale z mojej perspektywy większość jest wynikiem znacznego przekroczenia "normalnej eksploatacji". Zwyczajnie są też ludzie, którzy uważają, że przez 5 lat to jakaś obcierka parkingowa jest "normalna".
Usterki techniczne pojazdu to już osobny temat. U mnie eksploatacja była prowadzona przez właściciela pojazdu i takie rzeczy jak np. hamulce kompletnie nie wchodziły w zakres sprawdzanych elementów.

Stawiam, że firma prowadząca wynajem dla @p0li postanowiła sobie pokryć kosztem klienta niższą wartość rezydualną, niż ta przewidziana na początku umowy.

Ironeska

Fachowiec
Trochę taki offtop ale spytam się tu ponieważ bierzecie samochody w najmie.
Jak jest rozliczane auto które miało wypadek i naprawa była w aso z polisy ac, doliczają utratę wartości na koniec najmu ???

kaktus

Posiadacz elektryka
Jak jest rozliczane auto które miało wypadek i naprawa była w aso z polisy ac, doliczają utratę wartości na koniec najmu ???
Powinni to ściągnąć z polisy utratę wartości (nie miałem wypadku ale coś tak kojarzę gdy o to pytałem przed podpisaniem umowy)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
U mnie w firmie typ wjechał 2 tygodniowym autem w najmie na jakiś obciążnik dźwigowy który spadł z tira a potem poleciał w barierkę. Ten ciężarek miał jakieś łańcuchy podoczepiane, wkręciło się toto w koła. Raport uszkodzeń był ciekawy bo zniszczony był w zasadzie cały spód i bok którym się przytulił do barierki. Całka, umowa zakończona, wzieliśmy kolejny, trzeba było czekać :-(.

solik

Pionier e-mobilności
w arvalu masz udzial wlasny 1000 zl

jesli spowodowales wypadek gdzie auto idzie do kasacji a nie byles pijany to umowa sie rozwiazuje

piotrpo

Pionier e-mobilności
W sensie że zmuszają do takiej polisy?
Nie masz możliwości samodzielnego ubezpieczenia. Jest ono zawarte w miesięcznym czynszu. W umowie, o ile pamiętam masz też podaną wartość polisy i jest zastrzeżenie, że arval rozkłada ci to na raty, ale jednocześnie w przypadku szkody całkowitej jesteś zobowiązany do zapłaty reszty. Czyli jeżeli polisa kosztuje 6k, zrobisz całkę po 6 (albo 18..) miesiącach, to musisz ją opłacić w całości (czyli zapłacić ekstra 3k).