Tak więc mój e-C4 skończył właśnie dwa lata, aktualny stan licznika to 66940km.
Przez ten czas nie zaliczył żadnej awarii, aktualne SoH w/g Car Scanner to 92,13%, a więc pozostaje bez zmian od długiego już czasu, a cały ostatni sezon zimowy ładowany był codziennie do 100%.
Jedyny problem jaki występuje od czasu do czasu, to problem opisany na początku z systemem keyless, oczywiście wymiana BSI niczego nie zmieniła i raz na kilka miesięcy zdarza mu się przez kilka dni nie reagować na kluczyk po podejściu do samochodu. W takiej sytuacji jedyne co można zrobić to wyjąć grot z kluczyka i fizycznie otworzyć samochód, po czym system się budzi do życia i działa jak należy, ostatnim razem zauważyłem także, że podobny efekt wywołuje naciśnięcie przycisku w klapie bagażnika, wtedy także system ożywa.
Podczas ostatniej wizyty w serwisie, podjęto decyzję o wymianie gwarancyjnej akumulatora 12V. Zbytnio nie protestowałem, bo w końcu gwarancja się kończyła, a po co potem wymieniać go na swój koszt. Faktycznie gdyby się tak mocniej w temat zagłębić, to niskie napięcie na akumulatorze 12V, mogłoby powodować zakłócenia w pracy modułu keyless, który to przecież musi być zasilany przez cały czas. Pożyjemy, zobaczymy co będzie dalej, fakt jest taki, że problem po raz pierwszy "urodził się" po 9 miesiącach od zakupu samochodu

.
Czasami także żona skarży się, że antena odpowiedzialna za wykrycie kluczyka wewnątrz samochodu i możliwość jego uruchomienia, nie widzi jej kluczyka jeśli położy go na środku samochodu albo ma go w torebce na siedzeniu pasażera. Ja nigdy tego problemu nie mam, jednak trzymam kluczyk w kieszeni spodni

.