p0li
Pionier e-mobilności
krótko mówiąc - tak, tak i takMam prośbę @p0li
Mógłbyś łopatologicznie wyjaśnić o co chodzi? Czy mam to rozumieć tak, że instaluje sobie ABRP w samochodzie i on pobiera wszystkie potrzebne dane do obliczania trasy prosto z mojego samochodu? Czyli mam realna kalkulacje dokładnie mojego samochodu w oparciu o mój styl jazdy?
Czy potrzebne jest jeszcze coś co trzeba wpiąć w OBD albo zainstalować?
wcześniej ABRP mógł pracować w oparciu o dane symulowane dla konkretnej marki, potem zrobili możliwość przesyłania "live data" z niektórych marek przez programy typu Tronity czy EVNotify,
klejnym krokiem było stworzenie przez jednego z twórców apki ABOR która miała za zadanie przesyłanie danych z samochodu do ABOR - i już
ostatnim krokiem było w najnowszej wersji zintegrowanie ABOR z ABRP i teraz nie potrzeba zewnetrznych programów do spięcia auta z programem
oczywiście do tego potrzebny jest jeszcze dongiel do OBD zgodny z BLE (Bluetooth Low Energy)
ja używm czegoś takiego:

YOUKUKE Neu Stylus Stift Pencil Pen für Apple iPad 2021 2020 2019 2018 Zeichnung | eBay
Entdecken Sie YOUKUKE Neu Stylus Stift Pencil Pen für Apple iPad 2021 2020 2019 2018 Zeichnung in der großen Auswahl bei eBay. Kostenlose Lieferung für viele Artikel!
www.ebay.de
ten też jest polecany:

Vgate iCar 2 KFZ Auto OBD2 Scanner Bluetooth/Wifi Für Android/IOS | eBay
Entdecken Sie Vgate iCar 2 KFZ Auto OBD2 Scanner Bluetooth/Wifi Für Android/IOS in der großen Auswahl bei eBay. Kostenlose Lieferung für viele Artikel!
www.ebay.de
w aplikacji połączenie konfigurujemy w profilu samochodu - i w sumie too wszystko
z ciekawostek - miałem uruchomione jednoczeście:
- ABRP (GPS, OBD)
- GMaps (GPS)
- Car Scanner (OBD)
- Blitzer (taki niemiecki Yanosik) (GPS)
- AndroidAuto (GPS)
wszystko działało równolegle bez problemów czy zacięć i dzieliło się informacjami