AC 3fazy 60-80% spada moc z 10kw na 7-8kw

daniel

Señor Meme Officer
Widzę masz wiedzę, to przy okazji zapytam, bo też mam temat ładowania. Deweloper bloku chce zrobić chętnym mieszkańcom przyłącze z podlicznikiem i gniazdko siłowe, prosiłem o 11kw, ale pytają czy 7kw wystarczy. Czy ładując ladowarką 3 fazową Model 3 LR 2023 osiągnę rzeczywiście te 7kw ? Na forum pisali w innym wątku, że z 11kw w trzech fazach Tesla wyciąga max 9kw. Nie wiem czy jest jakaś zależność, bo jestem w tym zielony. A wiadomo deweloper najchętniej podłączyłby jak najmniej.
Jeśli to będą nadal 3 fazy to tak. Zmniejszasz ampery. Np max 230V * 10A * 3 fazy to będzie około 6,9 kW.
Pewnie chcą zamontować mniejsze bezpieczniki. 10A zamiast 16A.

Chyba, że chcą zrobić 1 faza i 32A, to wtedy nie.

Last edited:

sd tosia

Posiadacz elektryka
Widzę masz wiedzę, to przy okazji zapytam, bo też mam temat ładowania. Deweloper bloku chce zrobić chętnym mieszkańcom przyłącze z podlicznikiem i gniazdko siłowe, prosiłem o 11kw, ale pytają czy 7kw wystarczy. Czy ładując ladowarką 3 fazową Model 3 LR 2023 osiągnę rzeczywiście te 7kw ? Na forum pisali w innym wątku, że z 11kw w trzech fazach Tesla wyciąga max 9kw. Nie wiem czy jest jakaś zależność, bo jestem w tym zielony. A wiadomo deweloper najchętniej podłączyłby jak najmniej.
Ja mam ustawiony wallbox tesli właśnie na ograniczenie 7kW trójfazowo, żeby w mieszkaniu można było jeszcze coś włączyć. Kabel leci od licznika kilka pięter w dół do garażu podziemnego.
1749815840471.png

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
Jeśli to będą nadal 3 fazy to tak. Zmniejszasz ampery. Np max 230V * 10A * 3 fazy to będzie około 6,9 kW.
Pewnie chcą zamontować mniejsze bezpieczniki. 10A zamiast 16A.

Dzięki za odpowiedź. Będą 3 fazy, bo taki postawiłem warunek. Zmniejszam w ustawieniach Tesli tak? Bo ładować będę ładowarką 3 fazową mobilną Tesli 11kw, która nie ma swojej aplikacji, żeby cokolwiek zmienić.

nabrU

Moderator

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale oczywiście Tesla spokojnie weźmie 7kW z jednej fazy.

Dzięki za odpowiedź. Będą 3 fazy, bo taki postawiłem warunek. Zmniejszam w ustawieniach Tesli tak? Bo ładować będę ładowarką 3 fazową mobilną Tesli 11kw, która nie ma swojej aplikacji, żeby cokolwiek zmienić.

Ale po co cokolwiek zmniejszać jak to EVSE będzie podawać 7kW (nawet jeśli to 3 fazy)? Tesla weźmie tyle (do 11kW) ile poda EVSE.

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
Ja mam ustawiony wallbox tesli właśnie na ograniczenie 7kW trójfazowo, żeby w mieszkaniu można było jeszcze coś włączyć. Kabel leci od licznika kilka pięter w dół do garażu podziemnego.
View attachment 29020
Dzięki za odpowiedź. Akurat wallboxa nie planuję kupować chyba, bo będę ładował mobilną ładowarką Tesli 11kw, którą się okazało że mam w bagażniku. Powinna też dać radę, tylko czy będę mógł te ustawienia bezpośrednio zmienić w aucie, żeby ładowała się tymi 7 kw.

inter

Pionier e-mobilności
Ja akurat teraz po godzinie ładowania pobrałem 10,61 kWh, ale napięcie w sieci 222-226V zależnie od fazy.

TMRexx

Tesla Model 3 LR 2023
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale oczywiście Tesla spokojnie weźmie 7kW z jednej fazy.

Ale po co cokolwiek zmniejszać jak to EVSE będzie podawać 7kW (nawet jeśli to 3 fazy)? Tesla weźmie tyle (do 11kW) ile poda EVSE.
Nie byłem tego pewien, bo od nowości ładuje na GW szybkim ładowaniem, nie mam doświadczenia z ładowaniem AC. Dzięki. Jednej fazy nie biorę pod uwagę, z racji, że na forum pisano o sporych stratach energii przy takim ładowaniu.

daniel

Señor Meme Officer
Dobrze zrozumiałeś. Zawsze zapominam, że jest niebieski adapter do 32A.

Dopowiedziałem sobie, że to przenośne trójfazowe EVSE to będzie coś z 3 * 16A, a są przecież wersje 3*32A, które też dałyby radę wziąć 7kW z jednej fazy.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Widzę masz wiedzę
Nie, jedynie piszę z przekonaniem.

prosiłem o 11kw, ale pytają czy 7kw wystarczy. Czy ładując ladowarką 3 fazową Model 3 LR 2023 osiągnę rzeczywiście te 7kw ?
Dziwne to i podejrzane - wygląda jak gdyby chcieli ci podłączyć to na 1 fazie. Tak czy inaczej 7kW spokojnie wystarczy do używania samochodu.
Na forum pisali w innym wątku, że z 11kw w trzech fazach Tesla wyciąga max 9kw.
Moja Tesla wyciąga ~11kW. Chyba, że ktoś liczy straty, podgrzewanie itp. Nadal, czy to 11kW, czy 7kW do używania wystarczy. Albo raczej, do mojego używania wystarczy. Przestałoby wystarczać, gdybym zaczął nagle mieć potrzebę zaraz po przejechaniu 500+ km jechać w następną trasę.
A wiadomo deweloper najchętniej podłączyłby jak najmniej.
Bez przesady, różnice w kosztach są pomijalne (zresztą i tak za nie płacisz). Może brakować mocy przyłączeniowej dla budynku. Są też rozwiązania wallboxów, pozwalające na rozdzielanie mocy, czyli np. podzielenie 22kW na 2 skrzynki - jak używana jest jedna, to podaje 22kW (ale nie dla Tesli), jak 2 to po 11kW, a jak 3 to już jedynie 7kW każda.
Bo ładować będę ładowarką 3 fazową mobilną Tesli 11kw, która nie ma swojej aplikacji, żeby cokolwiek zmienić.
Te "ładowarki mobilne" są obsługiwane z poziomu samochodu, gdzie możesz wyklikać maksymalny prąd ładowania.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@TMRexx Jest cos takiego jak mobilna ładowarka Tesli 3fazowa? Bo wydaje mi sie ze ta co ja dołączali do aut kiedyś była jednofazowa do 32A i 7.2kW z tym większym niebieskim adapterem.

Jak dużo będzie tych chętnych? Bo moim zdaniem efektywniejsze bedzie zamontowanie odrazu wszystkim Wallboxow połączonych razem z jednym centralnym kontrolerem. Wtedy wykorzystaniem mocy będzie efektywniejsze i każdy mógłby mieć 11kW i samo redukowałoby sie przy dużym obciążeniu. Moim zdaniem wszędzie tak to powinno wyglądać.

Najnowsze dyskusje