Aftermarketowe przyciski programowalne

Bronek

Pionier e-mobilności
Zamontuj Homelinka w serwisie do Tesli ( kiedyś do 300 zielonych chyba?) i przekaźnik gdy masz bramę bez tej usługi do niego z Allegro Mam taki nawet ale....zapomniałem.

PS. z bramą trzeba uważać by za daleko nie łapały te otwieracze, miałem kiedyś takiego pilota na 500m i zdarzało się odjechac bez kontroli co z bramą a cyk w przycisk i chata otwarta.

Gandalf

Pionier e-mobilności
mi się marzy bym mógł bramę garażową i ogrodzeniową otworzyć z Tesli bez używania tego pilota.
Wolałbym głosowo sterować niż przyciskami gdzieś tam rozrzuconymi. Wydaje mi się, że taki gadżet co na początku się korzysta a później zapomina o nim
Najprościej w/w Homelink, a gdy lubisz spędzać życie na grzebaniu w gadżetach to to geo-fence (lokalizacja samochodu z API Tesli) i gdy zbliża się do celu otwiera się brama ogrodzeniowa, a gdy zamelduje się w sieci domowej zarówno samochód jak i Twój telefon to garażowa. Głosowo pewnie też się da poprosić Teslę by kazała zrobić automatyce domu co trzeba.

slaveq

Pionier e-mobilności
mi się marzy bym mógł bramę garażową i ogrodzeniową otworzyć z Tesli bez używania tego pilota.
Wolałbym głosowo sterować niż przyciskami gdzieś tam rozrzuconymi. Wydaje mi się, że taki gadżet co na początku się korzysta a później zapomina o nim
Albo bardzo proste rozwiązanie, które planuję u siebie nakleić taśmą 3m pilot na tylnej ściance ekranu obok kierowcy. Szybko sprawnie i zawsze pod ręką. Ciekawe czy dałoby radę z tym geofence jakoś pożenić np. przez Domoticz albo Home Asistant jakiś automat do bramy z TeslaMate lokalnie. Muszę pogrzebać i poszukać.

//EDIT
Ha Bingo! https://docs.teslamate.org/docs/integrations/home_assistant/ jest opcja jak podjeżdżasz, że teslamate wysyła info do sterownika bramy garażowej :). Supla ma też integrację i swój sterownik do bramy firmy Zamel :D. Ale fajnie, ale się żona ucieszy, że znów coś dłubię :D.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
MACROID ITP PROGRAM kreator makr. Ja tak mam np z tworzeniem HOTSPOTA z telefonu. Aby nie wyciągać z kieszeni smartfona a mieć internet w pracy ( robię sobie hot spot chodzi m/w też o dane wrażliwe itp). Wysiadając z samochodu smarfon albo po geolokalizacji albo po masztach BTS ( kwestia wyboru) uruchamia tzw macro które uruchamia mi w telefonie HOTSPOTA. To tylko przykład. Promień działania można ustalić. Robi mi to tylko w odpowiedniej godzinie. Co to daje??? Minuęz życia i że jak odpalę kompa to nie zapomnę zrobić internetu. A trochę mam wstępnej roboty po przyjściu
Można sobie kupić za grosze przekaźnik wifi i wpiąć do styków automatu bramy tam gdzie wpinamy przycisk dzwonkowy. Ten wifi przekaźnik. Wifi pou BT, jak kto woli, odpali go MACROID po odpowiednie sekwencji warunków np
Telefon po BT zalogowany do Tesli,
telefon jest w zasiegu wifi domowego lub/i
geolokalizacja, lub/i maszt BTS.
Kiedy - czas / jasno zmrok godzina dzień itd
Waruków jest full, nawet położenie telefonu, ekranem czy bokiem itd.
Jeśli te warunki przez nas ustalone się spiknął, to brama się otwory lub zamknie.