Aktualizacja do 3.2 i unieruchomiony samochód

dawidpl

Nowy na Forum
Pojechałem do serwisu w Gdańsku na aktualizację do 3.2. Niestety po dwóch dniach dowiedziałem się, że auto nie zostało zaktualizowane poprawnie, nie jest jezdne i muszę czekać na dalszy rozwój sytuacji, a naprawa może potrwać nawet kilka tygodni.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Last edited:

nabrU

Moderator
Niestety nie pomogę, mam swoją aktualizację i serwis 22 czerwca i mam zarezerwowany samochód zastępczy na 2 dni (który zresztą samemu mi zaoferowano) bo na tyle określono prace związanie z serwisem, aktualizacją i akcją wymiany opon GY. Tyle że ja nie mieszkam w PL.

Twój przypadek to niekoniecznie jest 'naprawa'. Po prostu pewnie aktualizacja się nie powiodła i tyle. Powodzenia 👍

dawidpl

Nowy na Forum
To jest naprawa bo auto nie jezdzi. U mnie tez aktualizacja miala trwac dwa dni. Teraz musze czekac killa tygodni i jestem bez samochodu.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Siostra miała w ID4 aktualizacje do 3.2 i trwała dwa dni.... Po wszystkim auto jezdne itp

Ferrari95

Fachowiec
Dorzucę swoje trzy grosze w temacie, bo właśnie dziś oddałem ID.3 na akcję serwisową w salonie w Warszawie. Moje auto ma fabrycznie zainstalowany soft w wersji 3.2, ale jak mnie poinformowano to prowadzone są dwie połączone akcje serwisowe. Jedna polegająca na wgraniu softu 3.2 wraz z wymianą akumulatora 12V oraz druga, polegająca na sprawdzeniu prawidłowego działania procesu ładowania akumulatora 12V przez auta z softem 3.2 (mój przypadek) wraz z odblokowaniem nowych funkcji w samochodzie (tutaj na razie nie znam więcej szczegółów). Już w chwili umawiania się na wizytę serwis poinformował mnie, że otrzymam auto zastępcze. ID.3 ma być do odbioru najpóźniej w dniu jutrzejszym. W moim przypadku nie było mowy o wymianie opon (fabrycznie mam Bridgestone'y).

Ferrari95

Fachowiec
Właśnie odebrałem tel. z serwisu, że auto jest gotowe do odbioru. Sprawdzone zostało to, o czym pisałem oraz wszystkie moduły baterii. Ponadto odblokowana została funkcja "Air care" w klimatyzacji.

Ferrari95

Fachowiec
Pierwsze spostrzeżenie po odbiorze auta to dwustrefowa klimatyzacja :) Dotychczas była jednostrefowa. Niezła niespodzianka, przy tylu narzekaniach na VW przez niektórych forumowiczów ;)

marcinsz

Zadomawiam się
To jest naprawa bo auto nie jezdzi. U mnie tez aktualizacja miala trwac dwa dni. Teraz musze czekac killa tygodni i jestem bez samochodu.
Zdarza się, też planowaliśmy z serwisem akcję w jeden dzień ale wyszło 4 dni robocze - w zastępstwie gdy okazało się że akcja się obsunie zaproponowali mi mobilność zastępczą, a gdy auto było do odbioru oddali umyte i w pełni naładowane :)

nabrU

Moderator
Dorzucę swoje trzy grosze w temacie, bo właśnie dziś oddałem ID.3 na akcję serwisową w salonie w Warszawie. Moje auto ma fabrycznie zainstalowany soft w wersji 3.2, ale jak mnie poinformowano to prowadzone są dwie połączone akcje serwisowe. Jedna polegająca na wgraniu softu 3.2 wraz z wymianą akumulatora 12V oraz druga, polegająca na sprawdzeniu prawidłowego działania procesu ładowania akumulatora 12V przez auta z softem 3.2 (mój przypadek) wraz z odblokowaniem nowych funkcji w samochodzie (tutaj na razie nie znam więcej szczegółów). Już w chwili umawiania się na wizytę serwis poinformował mnie, że otrzymam auto zastępcze. ID.3 ma być do odbioru najpóźniej w dniu jutrzejszym. W moim przypadku nie było mowy o wymianie opon (fabrycznie mam Bridgestone'y).
Trochę namieszałeś albo w salonie ciutkę przekręcili. Poniżej bieżące akcje serwisowe na ID.3:

Service Campaign/Recall Number44T5
Commencement Date11/05/2023
Service Campaign/Recall DescriptionW-ID.3 Goodyear tyres

Service Campaign/Recall Number93P7
Commencement Date01/09/2022
Service Campaign/Recall DescriptionS-Check and replace battery module(s)

Service Campaign/Recall Number97GY
Commencement Date28/04/2023
Service Campaign/Recall DescriptionS-ID.Software 3.2 software update

Wymiana aku 12V była robiona razem z update do softu 2.4 jakiś rok temu i była to akcja o oznaczeniu 97FS (szczegóły tutaj). Więc Twój samochód jako nowy z softem 3.2 raczej wymianie akumulatora 12V nie podlegał. Dual zone arcon też był aktywowany w modelu Pure już przy akcji 97FS

Ferrari95

Fachowiec
Wszystko co napisałem się zgadza. O akcji 97GY wspomniałem tylko, że jest prowadzona. Nie napisałem, że dotyczy mojego samochodu. Pisząc w nawiasie "mój przypadek" wskazałem, że moje wezwanie do serwisu dotyczy "sprawdzenia prawidłowego działania procesu ładowania akumulatora 12V przez auta z softem 3.2", które jest wykonywanie w ramach akcji 93P7. Nie podałem tylko konkretnych numerów akcji serwisowych, bo ich nie znałem. Dzięki za szczegóły (y)

Reasumując, moje ID.3 podlegało akcji nr 93P7 oraz aktywowaniu dual zone arcon ale nie w ramach akcji 97FS, gdyż jako auto z fabrycznym softem 3.2 tej akcji nie podlegało.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne :)