Alarm (tryb wartownika) vs wentylator (klimatyzacja)

ciastek

Pionier e-mobilności
Włączyłem zdalnie klimatyzację. Po krótkiej chwili włączył się alarm.
Podejrzewam, że to przez wibracje wentylatora. Zdarzyło się już wcześniej, że jakiś wentylator chodził nieelegancko - jego wibracje były wyczuwalne podczas jazdy na kierownicy i pedałach.
Spotkaliście się z takim problemem? Też macie czasem wyczuwalne wibracje wentylatora?

EDIT: Jeszcze jedno - wcześniej ładowałem najwyżej 3 kW. Teraz był podłączony pod 11 kW. Podejrzewam, że to jakiś wentylator odpowiedzialny za chłodzenie baterii, a nie ten od nadmuchu powietrza do kabiny.

EDIT: A może kompresor chłodzenia baterii?
Like a plastic fan blade hitting another piece of plastic at a high rate of speed.
-- Strange loud whirring fan noise from grill in the front #4

Last edited:

Giaur77

Fachowiec
U mnie dzisiaj przy ładowaniu 50kw i temp zewn. -2 zaczął głośno chodzić jakiś osprzęt "pod maską" i też dało się odczuć wibracje. Podejrzewam że to podgrzewanie baterii

Michal

Moderator
Miałem taką sytuację w styczniu 2021 w Białymstoku na GW 50kW przy -13C. Po podłączeniu do ładowarki zaczęło się straszne buczenie i drgania, które ustały po około 30 sekundach. Więcej takich akcji nie pamiętam.

cooler

Pionier e-mobilności
Tak już ma. Moja Tesla też na 11kW głośno działa. Ale fakt że wentylatory rzęrzą jak w starym pc.

heiker

Zadomawiam się
To absolutnie normalne we wszystkich elektrykach z aktywnym chłodzeniem baterii. To co słyszycie to kompresor pompy ciepła oraz wentylator chłodnicy/parownika. Przy większych mocach ładowania i niskiej temperaturze powietrza może się nawet pojawić para buchająca spod nadkoli.

Jeśli jednak kompresor lub wentylator będzie mocno hałasował, albo drgania z niego przenosiły się do kabiny, to zgłoście to do serwisu.

solik

Pionier e-mobilności
Mialem ostatnio LR z poczatku roku i przy ladowaniu nawet na kauflandzie na 50kw wydawala dziwne dzwieki

Dla porownania Citroen eC4 nie wydawal zadnych dzwiekow, czasem sie wlaczyl wentylator ale kulturalnie a w Tesli jakies dziwnie strzaly :D

ciastek

Pionier e-mobilności
Ma ktoś z Warszawy i okolic TM3 z pompą ciepła i możliwość szybkiego spotkania, co by porównać hałas i drgania wydawane przez to perpetum urządzonile?