Ameryka pokochała Starlinki Muska

Bronek

Pionier e-mobilności
Właśnie Falcon wyniósł satelity szpiegowskie oparte na tej technologii
Mi in tu napisano i TV pokazano

W nocy z 5 na 6 września doszło do startu jednej z rakiet Falcon 9 firmy SpaceX. Wyniosła ona na orbitę partię satelitów szpiegowskich nowej generacji na potrzeby działalności amerykańskiego Narodowego Biura Rozpoznania.

6 września o godz. 1:20 czasu polskiego z kalifornijskiej bazy sił kosmicznych Vandenberg Space Force Base wystartowała należąca do SpaceX rakieta Falcon 9. Jej celem było wyniesienie całej partii satelitów szpiegowskich nowej generacji na potrzeby Narodowego Biura Rozpoznania.

Był to drugi start Falcona 9 w ciągu doby. Inny model tej rakiety wyniósł na orbitę 21 satelitów Starlink. Podczas misji oznaczonej jako NROL-113 ok. 8,5 minuty po starcie doszło do lądowania Falcona na pokładzie autonomicznego statku Of Course I Still Love You, który stacjonował na Oceanie Spokojnym

Bronek

Pionier e-mobilności
W TV też tylko powiedzieli...że to misja czysto szpiegowska oparta o Starlinki. Może to oznaczać że sympatie polityczne nie tak jak u nas nie przesłaniają korzyści dla wlasnego Państwa.

danielm

Pionier e-mobilności
W TV też tylko powiedzieli...że to misja czysto szpiegowska oparta o Starlinki. Może to oznaczać że sympatie polityczne nie tak jak u nas nie przesłaniają korzyści dla wlasnego Państwa.
toć takich misji spacex robi sporo, oczywiście głównie prywatne, państwowe trudniej bo usa jest w stanie wydać 10x więcej pieniędzy byle dać je swoim no ale ostatnio spacex ma tam praktycznie monopol zwłaszcza że latają kilka razy w tygodniu gdy inni kilka razy w roku

cooler

Pionier e-mobilności
Ja tu widzę zagrożenie dla łączności ludzi którzy oprą o starlink swoje funkcjonowanie: jeżeli starlink zostanie zaklasyfikowany jako narzędzie szpiegowania dla USA, szybko stanie się bezużyteczny gdyż będzie gnębiony atakami, dziwnymi przypadkami zderzeń z kosmicznymi śmieciami etc.
Gdyby była jasna deklaracja użycia stricte komercyjnego bez mieszania się w sprawy szpiegostwa to OK, ale tak to casus Huawei mi się nasuwa. Teraz USA ich, ale może kiedyś Chiny zmiotą starlinki