Aplikacja do SOH - Kia Soul EV

supernik

Nowy na Forum
Jak w tytule jaka aplikacja do odczytania stanu baterii - najlepiej bezpłatna, bo Soul EV Spy jest dość droga a przecież w internecie wszystko powinno być tanio....

ClassicGOD

Leaf on the wind
80pln to drogo? 😂

Car Scanner jest darmowy z reklamami i o ile Kia jakoś nie chowa SOH to powinien być w stanie odczytać. W Leafie o ile dobrze pamiętam daje rade.

abes99

Posiadacz elektryka
Dwa wątki niżej masz moje zrzuty z CarScannera ;)

supernik

Nowy na Forum
O widzicie i już wiadomo, a jakie ODB do tego było by odpowiednie - bo na allegro są rózne rózniste , na niektórych jest ELM327 a na innych nie - i jak tu wybrać ?

ClassicGOD

Leaf on the wind
Tańsze adaptery będą używały klonów ELM327 i jest loteria z ich kompatybilnością. Najdroższe adaptery będą używały swoich custmowych rozwiązań które mogą więcej niż ELM327 ale z kolei ich kompatybilność z appkami które celują w ELM327 to loteria.

Ja używam Vgate iCar Pro BT 5.0 bo jest kompatybilny z Androidem i iOS, używa oryginalnego ELM327 we w miarę nowej wersji i wiedziałem że jest kompatybilny z LeafSpy. Adaptera używałem już na kilku pojazdach od Pandy przez Civica i Skodę Superb po Leafa i gadał ze wszystkim.

Wadą tego adaptera jest to że nie budzi się po uśpieniu w EV (wymaga wypięcia i wpięcia) co niektóre droższe adaptery potrafią. Więc to nienajlepszy wybór dla osób które chą mieć adapter wpięty 24h/d. Da się go przeprogramować żeby nigdy się nie usypiał ale to zawsze dodatkowe miliwaty uciekające z baterii.

andrzejkla

Zadomawiam się
Tańsze adaptery będą używały klonów ELM327 i jest loteria z ich kompatybilnością. Najdroższe adaptery będą używały swoich custmowych rozwiązań które mogą więcej niż ELM327 ale z kolei ich kompatybilność z appkami które celują w ELM327 to loteria.

Ja używam Vgate iCar Pro BT 5.0 bo jest kompatybilny z Androidem i iOS, używa oryginalnego ELM327 we w miarę nowej wersji i wiedziałem że jest kompatybilny z LeafSpy. Adaptera używałem już na kilku pojazdach od Pandy przez Civica i Skodę Superb po Leafa i gadał ze wszystkim.

Wadą tego adaptera jest to że nie budzi się po uśpieniu w EV (wymaga wypięcia i wpięcia) co niektóre droższe adaptery potrafią. Więc to nienajlepszy wybór dla osób które chą mieć adapter wpięty 24h/d. Da się go przeprogramować żeby nigdy się nie usypiał ale to zawsze dodatkowe miliwaty uciekające z baterii.
Ten Vgate działa z Kia Niro, więc Soul tej pójdzie.

rossi69

Zadomawiam się
Dwa wątki niżej masz moje zrzuty z CarScannera ;)
Troche nie jestem pewny akuratnosci tej aplikacji.
Bezposrednio przed ladowaniem aku podlaczylem aplikacje aby zczytac parametry.
Pozniej zaraz po naladowaniu znowu podlaczylem aplikacje i pokazywala ze bateria przyjela 19,5kWh.
Sek w tym ze zarowno ladowarka jak i licznik pokazywaly ok. 16,6kWh .
No a jeszcze wypadaloby uwzglednic straty ladowania.