Audi Q4 lane assistant prowadzenie po pasie

Jacek_EWI

Nowy na Forum
Czy ma ktoś Q4 z funkcją lane assistant prowadzenie po pasie ruchu ?
Przesiadłem się z Q3, gdzie ta funkcja była częścią adaptacyjnego tempomatu, a tymczasem w Q4 jest tylko sygnalizacja opuszczania pasa.
Wg serwisu nie można nawet tej funkcji dokupić

pasio

Zadomawiam się
Ja też nie mam tej funkcji - ale czy jest potrzebna jak i tak musisz mieć ręce ciągle na kierownicy? ;)

Nawet w pakiecie "Pakiet Assistance pro z pakietem systemów ochronnych i ostrzegawczych plus" nie ma tego. W sumie dziwne

pasio

Zadomawiam się
Hmm, ale mi kierownica "odbija" jeśli mam najechać na linię (nawet w mieście), więc jednak trochę prowadzi i nie ma opcji żeby się wyleciało na inny pas/pobocze ;)

Jacek_EWI

Nowy na Forum
To jest tzw.funkcja utrzymania na pasie ruchu. Ona zdaje się jest obowiązkowa w nowych autach. Auto wtedy jeździ jak pijane.
Z doświadczenia 2 aut z grupy VW wiem że da się wyjechać za pas, np puścić kierownicę już w trakcie pokonywania niezbyt łagodnego łuku.

pasio

Zadomawiam się
To jest tzw.funkcja utrzymania na pasie ruchu. Ona zdaje się jest obowiązkowa w nowych autach. Auto wtedy jeździ jak pijane.
Z doświadczenia 2 aut z grupy VW wiem że da się wyjechać za pas, np puścić kierownicę już w trakcie pokonywania niezbyt łagodnego łuku.

To fakt, bo wtedy bez kierunkowskazu nie byłoby opcji zmiany pasu :)
"na prad po Polsce" w ostatnim teście Q4 też mówił że najbardziej brakuje właśnie prowadzenia po pasie.