Trzecie pytanie. Czy ze złomowaniem faktycznie takie problemy? Mam samochód wary około 6k i jeśli ma mi wnioskiem przepaść przez 4 różnicy, to wolę go sprzedać na wolnym rynku.
Jeżeli chcesz mieć względną pewność (bo nie wiem czy można być czegoś 100% pewnym w kontaktach z Funduszem) to na ten moment musisz spełnić kilka warunków:
- własność samochodu spalinowego minimum 3 lata od daty FV/umowy kupna do złomowania (dodatkowo 3 lata w środkach trwałych przy JDG),
- złomowanie w stacji demontażu pojazdów z listy urzędu marszałkowskiego z zaświadczeniem ze stacji i uzyskanie decyzji o wyrejestrowaniu z powodu złomowania (oczywiście trzeba być ostatnim właścicielem i widnieć na kwitach),
-
pojazd musiał być zarejestrowany na ostatniego właściciela minimum 3 lata przed złomowaniem,
-
posiadać decyzję o rejestracji pojazdu wydaną minimum 3 lata przed złomowaniem (dokument, który dostaje się razem z dowodem rejestracyjnym)
.
W dużym skrócie Fundusz miesza pojęcia z zakresu własności rzeczy, dopuszczenia do ruchu i rachunkowości w JDG, dlatego lepiej, żeby wszystko było minimum 3 lata i był na to papier.
Jeżeli Fundusz mi kiedyś odpowie na wytknięte im błędy to będę informował w wątku o złomowaniu XD
Natomiast nie wiem czy brak akceptacji dla premii za złomowanie przekreśla całą dotację. Wydaje mi się, że nie, ale może ktoś lepiej poinformowany w tym temacie się wypowie, a najlepiej wysłać maila do Funduszu.