Gilim

Zadomawiam się
Błędy ortograficzne to już wyższy poziom... weź taką minister Porowską (minister do spraw społeczeństwa obywatelskiego - cokolwiek to znaczy) która ludzi z kamizelkami "Ruch Ochrony Granic Police" traktuje jak podszywających się pod POLICJĘ (sic!!!).
Ty tak na serio czy tylko udajesz ?

ZbychuP

Nowy na Forum
Czy wrzuci ktoś podstawę prawną o tym, że opłata wstępna leasingu/najmu jest kosztem uzyskania przychodu nawet jeśli uzyska się dotacje?

Z innej beczki, czekałem na rozpatrzenie innego dofinansowania (na PV) żeby ruszyć z tym programem i z tego co widzę prognozy na "wyrobienie się" do sierpnia 2026 z wypłatą to takie średnie (albo towarzyszy mi defetyzm). Czekalibyście na produkcje, czy bralibyście to co na stoku?

Trzecie pytanie. Czy ze złomowaniem faktycznie takie problemy? Mam samochód wary około 6k i jeśli ma mi wnioskiem przepaść przez 4 różnicy, to wolę go sprzedać na wolnym rynku.

hevvrajczyk

Zadomawiam się
Trzecie pytanie. Czy ze złomowaniem faktycznie takie problemy? Mam samochód wary około 6k i jeśli ma mi wnioskiem przepaść przez 4 różnicy, to wolę go sprzedać na wolnym rynku.
Jeżeli chcesz mieć względną pewność (bo nie wiem czy można być czegoś 100% pewnym w kontaktach z Funduszem) to na ten moment musisz spełnić kilka warunków:
- własność samochodu spalinowego minimum 3 lata od daty FV/umowy kupna do złomowania (dodatkowo 3 lata w środkach trwałych przy JDG),
- złomowanie w stacji demontażu pojazdów z listy urzędu marszałkowskiego z zaświadczeniem ze stacji i uzyskanie decyzji o wyrejestrowaniu z powodu złomowania (oczywiście trzeba być ostatnim właścicielem i widnieć na kwitach),
- pojazd musiał być zarejestrowany na ostatniego właściciela minimum 3 lata przed złomowaniem,
- posiadać decyzję o rejestracji pojazdu wydaną minimum 3 lata przed złomowaniem (dokument, który dostaje się razem z dowodem rejestracyjnym).

W dużym skrócie Fundusz miesza pojęcia z zakresu własności rzeczy, dopuszczenia do ruchu i rachunkowości w JDG, dlatego lepiej, żeby wszystko było minimum 3 lata i był na to papier.
Jeżeli Fundusz mi kiedyś odpowie na wytknięte im błędy to będę informował w wątku o złomowaniu XD

Natomiast nie wiem czy brak akceptacji dla premii za złomowanie przekreśla całą dotację. Wydaje mi się, że nie, ale może ktoś lepiej poinformowany w tym temacie się wypowie, a najlepiej wysłać maila do Funduszu.

tomas500

Zadomawiam się
Wczoraj minęło 60 dni od dnia złożenia wniosku. Nic. Cisza. Brak jakiegokolwiek komunikatu. Wiem, takich jak ja są tysiące.

"Ocena wniosku wg kryteriów dostępu oraz wg kryteriów horyzontalnych – do 60 dni od daty rejestracji wniosku". Jednak termin ten nie obowiązuje jak jest dużo wniosków. A jest dużo. Teraz są wakacje, urlopy, gorąco, itd.

Wakacje to wakacje.

PabloPN

Posiadacz elektryka
Wczoraj minęło 60 dni od dnia złożenia wniosku. Nic. Cisza. Brak jakiegokolwiek komunikatu. Wiem, takich jak ja są tysiące.

"Ocena wniosku wg kryteriów dostępu oraz wg kryteriów horyzontalnych – do 60 dni od daty rejestracji wniosku". Jednak termin ten nie obowiązuje jak jest dużo wniosków. A jest dużo. Teraz są wakacje, urlopy, gorąco, itd.

Wakacje to wakacje.
To jest 60 dni roboczych...
Mi 28 maja odeslali wniosek do poprawy... odeslalem poprawiony na nastepny dzien... tez termin minal 20 DR i cisza... jestem osobiscie ciekaw czy akceptacja tych wnioskow jest tak skomplikowana że tyle to trwa...

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Cierpliwości, Panie z urzędu muszą wszystko omawiać na spotkaniach raz w tygodniu. Przypomnę, że poprzedni program miał 30 wersji formularza i nawet miesiąc przed zamknięciem programu się zmieniał. Wnioski są, pieniądze są, trzeba być cierpliwym niestety. Będzie dużo zwrotek do złożonych dokumentów, jak Panie już ogarnął sobie procedury i przeanalizują co do tej pory dostały to ruszy z kopyta, będą gotowe formułki do odpowiedzi na maile, odrzucanie dokumentów z góry, bo zły format itd.

Last edited:

mattmd

Zadomawiam się
Pytanie, czy po wysłaniu wniosku i podpisaniu go profilem zaufanym, mogę go jeszcze zmienic (dodać stały dowód rejestracyjny), przed rozparzeniem go przez miłe panie? czy jak już wyślę to będę musiał czekać na zwrotkę z prośbą o poprawę?

Sliszue

Zadomawiam się
Pytanie, czy po wysłaniu wniosku i podpisaniu go profilem zaufanym, mogę go jeszcze zmienic (dodać stały dowód rejestracyjny), przed rozparzeniem go przez miłe panie? czy jak już wyślę to będę musiał czekać na zwrotkę z prośbą o poprawę?
Dobre pytanie sam jestem ciekaw.

Osobiście postanowiłem się wstrzymać ze złożeniem wniosku aż będę miał stały dowód rejestracyjny.

Nie wiem co robić z polisą, bo mam polise przelewowa tez i ja wplacam 1pln a reszte importer. Wiec moze rozsadnie poczekac az uplynie termin zaplaty i napisac do allianz albo importera zeby wysłali mi potwierdzenie ze polisa oplacona zamiast czekać pare mcy na zwrotke z funduszu ze jest blad.

Michał B

Nowy na Forum
To jest 60 dni roboczych...
Mi 28 maja odeslali wniosek do poprawy... odeslalem poprawiony na nastepny dzien... tez termin minal 20 DR i cisza... jestem osobiscie ciekaw czy akceptacja tych wnioskow jest tak skomplikowana że tyle to trwa...
Jestem na tym samym etapie. Terminy podane na stronie są pisanie palcem na wodzie. Jaki masz nr wniosku ?

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Loteria :), a co jak Panie nie potrafią łączyć aktualizacji do wniosków jeszcze...