Awaria ładowania

GrzesiekK

Zadomawiam się
Dzień dobry

Czy były jakieś objawy przed wystąpieniem awarii ładowarki? Czy po prostu rano ładowanie było niemożliwe? Mam od miesiąca e C4 z tego roku i zastanawiam się czy to mnie też czeka...
Nie było wcześniej żadnych objawów.

KrzysztofFly

Moderator
Dzień dobry

Czy były jakieś objawy przed wystąpieniem awarii ładowarki? Czy po prostu rano ładowanie było niemożliwe? Mam od miesiąca e C4 z tego roku i zastanawiam się czy to mnie też czeka...
Sprawdź w pierwszej kolejności, czy masz ładowarkę pokładową 1F czy 3F. Przynajmniej do tej pory problem dotyczył samochodów z ładowarką pokładową 3 fazową. Jeśli masz wersję z ładowarką 3F, to potencjalnie może także u Ciebie owa awaria wystąpić, jednak czy wystąpi, tego nikt Ci nie przewidzi. To nie jest tak, że psują się wszystkie, biorąc pod uwagę skalę produkcji, to odsetek uszkodzonych ładowarek pokładowych nie jest aż tak wielki, jednak zdecydowanie zauważalny.

GrzesiekK

Zadomawiam się
Nie ma się co na zapas martwić. Jak padnie to można ładować awaryjnie z DC. Ktoś już tu pisał, że za nieduże pieniądze kupił używkę, zainstalował i śmiga.

spazz

Nowy na Forum
Sprawdź w pierwszej kolejności, czy masz ładowarkę pokładową 1F czy 3F. Przynajmniej do tej pory problem dotyczył samochodów z ładowarką pokładową 3 fazową. Jeśli masz wersję z ładowarką 3F, to potencjalnie może także u Ciebie owa awaria wystąpić, jednak czy wystąpi, tego nikt Ci nie przewidzi. To nie jest tak, że psują się wszystkie, biorąc pod uwagę skalę produkcji, to odsetek uszkodzonych ładowarek pokładowych nie jest aż tak wielki, jednak zdecydowanie zauważalny.
Ładowarka 3 fazowa 11kw. Zauważyłem że czasem coś bzyczy podczas ładowania a teraz piszecie że ładowarki padają i jestem w lekkim niepokoju...

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Pytanie zatem za 100 punktów: gdzie w mazowieckim naprawić, gdyby takowa sytuacja miała miejsce, jeśli ktoś nie chce wydawać pięciocyfrowej kwoty w autoryzowanym serwisie?

walik22

Zadomawiam się
Autociara

Ronin78

Posiadacz elektryka
Nie ma się co na zapas martwić. Jak padnie to można ładować awaryjnie z DC. Ktoś już tu pisał, że za nieduże pieniądze kupił używkę, zainstalował i śmiga.
Pocieszenie dla kogoś kto 100% ładuje w domu z nadprodukcji i ma wywalone na słupki. 2500zł za używkę to nie są nieduże pieniądze, a biorąc pod uwagę niepewność co do jej trwałości to bardziej odwleczenie problemu jak zlikwidowanie.

Odnośnie linku:

Cytaty warte zauważenia:

Prezentowana tutaj ładowarka jest jedną z wielu uszkodzonych które wymieniałem w ostatnim czasie .
Została rozebrana w celach edukacyjnych , Niestety demontaż był arcy destrukcyjny i brutalny ze względu na specyficzną budowę

Po demontażu okazuje że są to bezpieczniki wysokonapięciowe które po spaleniu nie są możliwe do wymiany bez destrukcji urządzenia . Należy w tym przypadku wymienić całą ładowarkę za 11 tyś brutto

Na uwagę zasługuje też ciekawy sposób chłodzenia wodnego zamykanego aluminiową klapką z uszczelką . W razie oksydacji i rozszczelnienia płyn chłodzący przedostaje się wprost do wysokonapięciowej elektroniki . To też fajnie przemyślane

Masakra
(jak wybierałem Leaf'a w 2023 to się wszyscy dziwili, a ja w tym budżecie nie chciałem, z premedytacją nie chciałem chłodzenia cieczą baterii bo ciecz + prąd to zawsze kłopoty) jakbym kupował na dwa lata i zmiana na nowy to tak, a ja kupiłem na tak długo jak to będzie możliwe. Jako trzecie/pierwsze auto w domu robi robotę. Kłopoty jak te powyżej jedynie potwierdzają że dokonałem bezpiecznego wyboru.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
(jak wybierałem Leaf'a w 2023 to się wszyscy dziwili, a ja w tym budżecie nie chciałem, z premedytacją nie chciałem chłodzenia cieczą baterii bo ciecz + prąd to zawsze kłopoty) jakbym kupował na dwa lata i zmiana na nowy to tak, a ja kupiłem na tak długo jak to będzie możliwe. Jako trzecie/pierwsze auto w domu robi robotę. Kłopoty jak te powyżej jedynie potwierdzają że dokonałem bezpiecznego wyboru.
Ale wiesz, że w przypadku o którym piszesz to ciecz się może przedostać do ładowarki pokładowej, a nie do baterii? A w Leafie jak najbardziej masz ładowarkę pokładową chłodzoną cieczą ;)

Ronin78

Posiadacz elektryka
W Leafie ładowarka działa, jeśli te ładowarki tutaj mają żywotność na poziomie gwarancja + rok/dwa, są nienaprawialne i niebezpieczne to się definitywnie nadaje na pozew zbiorowy.