Bateria w model Y

xhonet

Zadomawiam się
Odnośnie tego co rozmawialiśmy: https://www.teslarati.com/tesla-model-y-standard-range-4680-cells-giga-texas-delivery/amp/

Dzisiaj rozesłali maile z aktualizacja zamówień w US. Czyli jest tak jak się spodziewaliśmy, że będzie dostępny tańszy model z nowym ogniwem, o mniejszej pojemności, ale całkiem niezłym zasięgiem. Produkując mniejsza ilość baterii będą wstanie produkować więcej samochodów. Ma to sens. Pewnie za jakiś czas zaktualizują LR i P, ale nie mogą teraz bo byłby to kanibalizm własnego rynku.

Last edited:

Master

Fachowiec
Dodam jeszcze kilka moich przemyśleń:
  • Nie opłaca się czekać z zamawianiem na pojawienie się ogniw 4680 bo:
    • nie wiadomo kiedy to się stanie,
    • nie wiadomo jaka część produkcji będzie w ten sposób prowadzona,
    • w DE mogą się pojawić jakieś nieprzewidziane opóźnienia tak jak przy budowie fabryki - a że ścinają kilka drzew z lasu przemysłowego, a że zużywają za dużo wody (choć wszystkie pobliskie zakłady zużywają więcej, a że trzeba przesiedlić jakieś gołębie...
  • Możliwości ładowania na SuC już i tak są prawie wymaxowane, więc chyba nie należy się spodziewać tak drastycznego skoku w szybkościach ładowania. Obstawiam, że czasy mogą spaść z 30 do 25 min, a to dla mnie nie jest aż tak duża różnica. Przy czym dużo zależy jeszcze od samego chłodzenia a nic nie słyszałem, żeby je też wzmacniali.
  • Początkowo i tak będą to wsadzać do TMYP, więc jak chcesz zamówić LR, to i tak będzie pewnie opóźnienie kilka miesięcy - rok.
  • Spadek wagi dzięki 4680 ma naprawdę niewielkie przełożenie za na zasięg. Może trochę większe na przyspieszenie. Bjorn testował Kia Soul EV z +400kg i zasięg wyszedł mu identyko.
  • Nawet jak już ktoś kupi 4680, to początkowo będą one prawdopodobnie mocno ograniczone jeśli chodzi o prędkości ładowania itp. bo Tesla zawsze mocno testuje na swojej flocie baterie zanim odblokuje pełne możliwości - z LG tak było chyba przez pół roku. To oznacza, że zysku z 4680 nie zobaczymy jeszcze przez kilka miesięcy od rozpoczęcia produkcji.
„Nie opłaca się czekać z zamawianiem na pojawienie się ogniw 4680” - OK
A jak uważasz opłaca się czekać na 2 odlewy z aluminium konstrukcji Tesli MiG ?
Bateria to jedno
Konstrukcja tez ma ulec zmianie
Kolejne pytanie do zorientowanych czy cena po zamówieniu może się zmienić ? Aktualnie wpłacasz 1200 zł ale nie sadze żeby to było gwaranacją ceny

krzyss

Pionier e-mobilności
„Nie opłaca się czekać z zamawianiem na pojawienie się ogniw 4680” - OK
A jak uważasz opłaca się czekać na 2 odlewy z aluminium konstrukcji Tesli MiG ?
Bateria to jedno
Konstrukcja tez ma ulec zmianie
Kolejne pytanie do zorientowanych czy cena po zamówieniu może się zmienić ? Aktualnie wpłacasz 1200 zł ale nie sadze żeby to było gwaranacją ceny
W tesli masz gwarancje ceny. Mozesz raz przesunac odbior.
Czekac mozesz do 2033r. Wtedy ma byc solid state battery 😀

poochaty

Posiadacz elektryka
W tesli masz gwarancje ceny. Mozesz raz przesunac odbior.
Czekac mozesz do 2033r. Wtedy ma byc solid state battery 😀
Jag wg Ciebie przesuwając odbiór tylko raz mogę czekać do 2033? Przy zamówieniu dostanę termin na listopad i używając mojego dżokera mam powiedzieć: Szanowi Państwo proszę o rok 2033?

Michal

Moderator
To chyba miał być żart i to nie związany z przesuwaniem odbioru - oddzielny wiersz = oddzielny tok myślowy ;)

Michal

Moderator
Nie na debila, zapytałeś grzecznie, bez wyzwisk, więc po prostu nie zrozumiałeś ;)
Odpowiedź mogła być też sformułowana odwrotnie - zgodnie z kolejnością zapytania i wtedy byłoby to bardziej zrozumiałe ale wiadomo jak to jest - człowiek się zawsze gdzieś śpieszy, więc wychodzi nieraz chaotycznie.

Master

Fachowiec
Ok tesla Fani. Pytałem o baterie i twierdzicie że czekać nie warto. Natomiast konstrukcja z dwóch odlewów aluminium to dla mnie coś co zapewnia większe bezpieczeństwo, co wy o tym sądzicie? Warto czekać jeśli nie warto to faktycznie zaczekam jedynie aż się pojawi TMY LR i zamawiam ale może warto ?

Michal

Moderator
Bezpieczeństwo zapewnia ogólnie konstrukcja auta. Odlew upraszcza konstrukcję, daje oszczędności w czasie produkcji, jej pracochłonności, pieniądzach i zmniejsza odrobinę wagę.
Moim zdaniem nie warto czekać.

krzyss

Pionier e-mobilności
Przepraszam ze zle sie wyrazilem, ale ogolnie mi chodzi o to ze czekac mozna kolejne 10lat… co roku bedzie cos lepszego, a to dwa odlewy, a to nowy komputer, a to nowa bateria… itp. Itd.
Przekladanie odbioru jak sie zrobi sprytnie, to pewnie mozna o dwa kwartaly, potem Ci anuluja zamowienie.