Bateria w model Y

RafalO

Zadomawiam się
myślę ze co kraj to inne podejście do przesuwania odbioru.

W NL jest tak ze jak zbliża sie termin odbiory to dzwoni doradca z tesli i dogrywa kwestie odbioru z klientem.
Zamówiłem Y w marcu 2020 i wpłaciłem 2k zaliczki I od tego czasu przesuwem odbiór kilkukrotnie.
Stwierdziłem ze chce 4680 z Berlina albo żadne inne. Tesla nie robi problemu. Doradca stwiedzil ze jest sporo osob w EU ktore nie chca Y ze starymi bateriami.

W czerwcu byla jaks awaria systemu rezerwacji tesli i wszystkie osoby ktore zamówiły LR 4680 z Berlina wróciły na liste oczekujących.
Dostałem tel ze model Y do odbiory na dniach. Nawet apka pokazuje odbiór wkrótce. Cena caly czas taka sama jak przy skladniau zamowienia w 2020 - 64k

View attachment 5609

Jak można zamówic Model Y LR 4680 z Berlina. Przez strone jest to niemozliwe, tam wybierasz tylko LR lub Performance. A skad bedzie auto to niewiadomo. Tym bardziej niewiadomo jakie beda w nim baterie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak można zamówic Model Y LR 4680 z Berlina. Przez strone jest to niemozliwe, tam wybierasz tylko LR lub Performance. A skad bedzie auto to niewiadomo. Tym bardziej niewiadomo jakie beda w nim baterie.
Nie ma aut z 4680 bo nikt takich nie produkuje.

Michal

Moderator
Podobno jakieś są z Texasu ale u nas rzeczywiście nie ma.

polishkid

Zadomawiam się
normalnie, zamawiasz zwykle Y na stronie. Auto plynie z china i VIN jest przypisany do Tw zamowienia. Dzwoni doradca z tesli i proponuje odbiór auta. Odmawiasz mowiac ze nie chcesz starych baterie i chcesz tylko 4680 z Berlina. Dordca potwierdza i cierpliwie czekasz na 4680 z Berlina. A ile poczekasz - niewiadomo. Ja czekam juz prawie 2.5roku, auto mialo byc z berlina w styczniu 2022 z 4680 ale jak bedzie w styczniu 2023 to i tak bede zadowolony.

Przepraszam jezeli wyrazilem sie malo jasno ale to naprawdę to nie jest mega skomplikowane i nie do końca rozumiem te wszystkie pytania / wątpliwości.

RafalO

Zadomawiam się
Czyli nie można zamówić a po prostu odkładasz odbiór. Pytanie czy to odkładania jest warte, w Texasie są już Model Y z 4680 i jakoś rewelacji nie widać. Poza wszystkim 4680 to takie hasło. Na start to jest po prostu większa bateria, chemia wciąż jest stara. Minie jeszcze kilka lat zanim zacznie się produkcja docelowej 4680 o której była mowa na battery day. I pytanie czy Tesla wykorzysta jej możliwości do zwiększenia zasięgu czy zwiększenia marży... I jeszcze jedno, słyszałem że w Polsce nie można odkładać w nieskończoność odbioru bez aktualizacji ceny z zamówienia.

Michal

Moderator
Przeczytaj ten wątek od początku - opisuję tam czego można się spodziewać po 4680, a czego raczej nie.
To jest większe ogniwo, a nie bateria, bo Tesla uważa, że nie jest potrzebny większy zasięg i woli wyprodukować więcej aut z obecnymi zasięgami, niż mniej z większymi (ja się z tym zgadzam).

RafalO

Zadomawiam się
Wątek przeczytałem a jeszcze wcześniej przyswoiłem info o 4680 z innych źródeł. Dlatego myślę, że czekanie na 4680 nie ma za bardzo sensu. Ta bateria zrobi większą różnicę Tesli firmie, niż użytkownikowi końcowemu. Mam 3LR MIC, zasięg jak i czasy ładowania są ok, zamówiłem YLR i odebrałbym jak najszybciej, niestety planowany odbiór w lipcu jest nierealny pomimo, że wciąż mam takie info przy zamówieniu.

polishkid

Zadomawiam się
Wątek przeczytałem a jeszcze wcześniej przyswoiłem info o 4680 z innych źródeł. Dlatego myślę, że czekanie na 4680 nie ma za bardzo sensu. Ta bateria zrobi większą różnicę Tesli firmie, niż użytkownikowi końcowemu. Mam 3LR MIC, zasięg jak i czasy ładowania są ok, zamówiłem YLR i odebrałbym jak najszybciej, niestety planowany odbiór w lipcu jest nierealny pomimo, że wciąż mam takie info przy zamówieniu.
w porządku ale to jest Tw decyzja. Ja podjąłem inna decyzje. Przy leasingu byłoby obojętne dla mnie co za baterie ma Y, i tak pod koniec umowy zwracam auto. Ale przy gotowce i planach trzymania auto przez 10 lat chce najnowsza technologie w aucie a nie stara technologie na starcie.

Jezeli auto bedzie do tego warzyło mniej (w NL płacisz podatek drogowy od wagi auta), mialo większy zasięg i pneumatyczne (hahaha) zawieszenie to będzie tylko na plus

RafalO

Zadomawiam się
Tak rozumiem. Tylko w ten sposób można czekać do końca świata i dzień dłużej. Zawsze w planach i już wkrótce będzie jakaś zmiana na lepsze a czymś jeździć trzeba.