Be Charge

krzyss

Pionier e-mobilności
O WNT (wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów) jest mowa kiedy towar jest fizycznie wysyłany z kraju sprzedawcy do nas do Polski - i wtedy możemy mieć FV w cenie netto, a podatek VAT opłacany jest w kraju nabywcy. I o ile przy karcie RFID można by mówić że to WNT, o tyle subskrypcja pakietu kWh nie jest żadym fizycznym towarem. Tak samo zakup energii w modelu Pay Per Use - nawet jeśli by traktować energię jako towar (co jest dosyć śliskie), to nie ma tu dostarczenia z innego kraju UE do Polski. Dlatego też mogli wystawić FV ze swoim vat'em.

Mniej więcej tak mi to wytłumaczyła księgowa :)
Ja robie uslugi szkoleniowe na wegry i wystawiam bez vat…

Jaceq

Pionier e-mobilności
Ja robie uslugi szkoleniowe na wegry i wystawiam bez vat…
Ano właśnie, jak widać da się to zrobić tylko wystawiający musi chcieć 😉

domingo

Fachowiec
Wątek odkopany z zupełnie innego powodu, ale podziękowania dla autora - świetna alternatywa dla mnie (Ionity bardzo po drodze) i zdychający Enel X Way. Kodu oczywiście użyłem, ale chyba on jest tylko na "top up"

Jaceq

Pionier e-mobilności
Jednego nie doczytałem...
Jeśli przed upływem 30 dni zużyję pakiet to mogę od razu kupić drugi?
Niestety nie. Po wyczerpaniu pakietu automatycznie przechodzisz na taryfę Pay-as-you-go. Pakiet odnowi się dopiero po 30 dniach. Ale można na upartego założyć drugie konto.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Wątek odkopany z zupełnie innego powodu, ale podziękowania dla autora - świetna alternatywa dla mnie (Ionity bardzo po drodze) i zdychający Enel X Way. Kodu oczywiście użyłem, ale chyba on jest tylko na "top up"
Dzięki. Wpadło 5 EUR od Ciebie 😀 Na Twoim koncie powinno się pojawić 10 EUR do wykorzystania na pierwsze ładowanie 😀

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Niestety nie. Po wyczerpaniu pakietu automatycznie przechodzisz na taryfę Pay-as-you-go. Pakiet odnowi się dopiero po 30 dniach. Ale można na upartego założyć drugie konto.
Ale można zablokować odnowienie pakietu?
Można wybrać inny pakiet dla następnego okresu mając Pay-as-you-go?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Ale można zablokować odnowienie pakietu?
Można wybrać inny pakiet dla następnego okresu mając Pay-as-you-go?
Można zablokować odnowienie i wówczas po zakończeniu okresu obecnego pakietu przejdziesz automatem na Pay-as-you-go. Jeśli masz pakiet a przechodzisz na inny, nowy będzie aktywny w kolejnym okresie.

art

Zadomawiam się
A pomijając abonament - czy ktoś analizował "Prepaid" Be charge? Bo ja sie zniechęciłem szukając odpowiedzi w jakiej taryfie jest rozliczany, a na moje pytanie do supportu czy czegoś takiego odpowiedział automat albo jakiś skaut. Tak czy owak odpowiedź nie dotyczyła pytania, Zakładam więc, że rozliczanie prepaidu to " Pay as you go" a bonus to ten gratisik 5 eur itp. Czy ktoś może się podzielic wiedzą?
P.S. na forum w opcji "szukaj" nie znalazłem informacji jakby co :)