Spalimy każdą krople ropy, każdą toneNie ma w tym nic ‚zielonego’. Słońce spala 4,26mln ton materii na sekundę. To się nie ‚odnowi’ jest bezpowrotnie tracone i kiedyś się skończy.
Tyle mówi google ai:Widzę, że należysz do przeciwnego obozu niż „ta laska”, ktôry ma mało pytań, a za to dużo odpowiedzi. Np. tę o nieodnawialności energii słonecznej. Niby masz rację bo zgodnie znanymi nam prawami fizyki cały wszechświat jest w procesie nieodnawialnym. Tylko ruch zielonych mówi o odnawialności w horyzoncie życia Twojego 17-letniego dziecka, by miało czym oddychać.
Może się mylą, a może nie.
To tyle tytułem zaczepki.
Ale pytanie mam: a jakie Twoim zdaniem jest poprawne założenie odnośnie rocznego przebiegu i wieku aut? Średnia? Mediana?
Nie rozumiem wprawdzie pojęcia „polskie warunki” ani nie wiem jakie dane przyjęli autorzy raportu, ale powinni liczyć to dla całego cyklu życia samochodu. Nie ważne, że jako nowy został kupiony w Niemczech, a po 10 latach trafił do Polski, gdzie po 2 przeszczepach połówkowych dożył nawet 30-ki.
To jakie średnie powinni przyjąć?
Średni roczny przebieg samochodu osobowego w Polsce to około 17 925 km. Jest to jeden z niższych wyników w Europie. Przykładowo, w Niemczech średni roczny przebieg wynosi 22 542 km, a w Czechach 19 155 km.
Od razu coś mi się wydawało, że 12000/rok to trochę mało. Ja nie dojeżdżam autem do pracy, żona ma do pracy 3x w tygodniu 10km a rocznie autami robimy około 35000km.
A czy jestem z innego obozu?? Może tak może nie. Raczej nie interesuje mnie co się będzie działo za 30-40 lat. Każde pokolenie jakoś sobie poradzi. Ilość ludzi na świecie i ich poszczególne emisje są problemem. Sam jeszcze pamiętam jak było nas 5 miliardów a teraz jest ponad 8 i liczba ta rośnie lawinowo. Obojętnie jak bardzo eko będziemy emisje cały czas będą rosnąć.
Last edited: