pluto
Pionier e-mobilności
Wskaźnik baterii składa się z 2 obszarów (zielonego to jazdy tylko EV i niebieskiego do jazdy hybrydowej) - Toyota nie pozwoli aby bateria całkowicie się rozładowała i zostawia około 20% - tak więc faktycznie zostaje około 15 kWh do jazdy, co by się zgadzało z moimi wskazaniami z komputera pokładowego gdzie z odcinka 80 km na EV zużycie wyszło 15,2 kWh i jeszcze 9 km zostało do teoretycznego rozładowania baterii.Ja trochę nie rozumiem jak to jest liczone w RAV4 - na zdjęciu widać 50% baterii i cały bak, co daje 9km zasięgu EV i 873km HICE.
Czyli na całej baterii może przejechać max 18km?
W internetach piszą, że bateria ma tam pojemność 18,1 kWh - zakładając jakieś bufory, powiedzmy że zostaje 15kWh, więc zasięg EV powinien być ~100km przy 15,2 kWh/100km...
Ps. Pytałem o spalanie i chętnie nadal się dowiem, bo słyszałem jakiejś horrory o 7-8L/100km, co jest wynikiem dość wysokim, tym bardziej, że po posmarowaniu rządowi dla RAV4 powstało specjalne zwolnienie z wyższej akcyzy, chociaż ma silnik 2,5l...
Co do wskazań wskaźnika baterii to jest on tylko orientacyjny - jak korzystam ze wskazań cyfrowych komputera pokładowego.
Co do jazdy tylko na silniku spalinowym to na razie tylko 2 razy jechałem na spalinowym i z odcinka 600km z prędkościami 115-120 km/h wyszło mi 4,6 l/100 km - pewnie im szybciej tym spalanie będzie większe. Sam jestem ciekaw czy te opowieści dotyczą też plug-in bo w większości odnoszą się do zwykłych hybryd.
Jak by ktoś miał ochotę to na forum Toyoty założyłem oddzielny wątek na temat RAV 4 plug-in gdzie będę opisywał plusy i minusy tego auta, bo trochę zboczyliśmy z tematu tego wątku i zaraz dostane bana.
Last edited: