Bezpieczeństwo Psów

korzonek

Nowy na Forum
Cześć. 10-12 kwietnia odbieram swoją Teslę Y i mam pytanie, czy ktoś korzysta z porządnych zabezpieczeń swoich psów? Mam na myśli dobrą klatkę, albo mocowanie, pas dla psa? Jakiś produkt który polecacie? Mam 2 golden retrievery ważące po ok 32kg.

Jeżeli ktoś kojarzy też inne akcesoria dla psów to dajcie znać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie nadaje się na doradcę. Nasz pies jest zapięty pośrednio w pasy. Poleci gdy żonie odpadnie głowa.
Jak miałem dwa psy przypinałem duży miękki kojec do pasów na tylnym siedzeniu. Psy w puszorkach wew też spięte.
Specjalnie doszyłem mocowania typowe do gniazd, aby wpiąć.
Kolega wykorzystał np stary fotelik - rozwalił/przerobił jako podstawę kojca i doczepił kojec w isofixy.

20230319_160852.jpg

korzonek

Nowy na Forum
Wpisz sobie w Google dog crate tesla model y i zobaczysz, że jest tego trochę.
Ty tak na serio? Serio myślisz, że pytam tutaj, bo nie potrafię sobie "po angielsku" wpisać w Google i "coś se wybrać"? To oczywiste, że pytam tutaj, bo chodzi mi o sprawdzone rozwiązania wysokiej jakości, a nie "jakiekolwiek" rozwiązania losowo wyrzucane z googla albo że nie umiem sobie czegoś poszukać.

krzyk

Zadomawiam się
Ja swojego białego owczarka szwajcarskiego (nie wiem kto wymyślał taką długą nazwę) przewożę bez zabezpieczeń w bagażniku (35-37 kg wagi).

Niestety miejsca na wysokość nie ma tam dużo. We wcześniejszym aucie (hatchback, wyższy niż dłuższy bagażnik) pies często sobie siadał i obserwował trasę z tyłu - tuta to siedzieć może, ale szyję musi mieć wtedy schyloną - nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowo ograniczać mu przestrzeni dodając klatkę - to jest pewnie kwestia przyzwyczajenia psa.

Wiem, nie pomogłem, wrzuciłem tylko swoją perspektywę. Wcześniej, przed odebraniem pojazdu szukałem klatek, ale po tym jak wsadziłem psa do środka (i zobaczyłem problem z wysokością) zrezygnowałem.

korzonek

Nowy na Forum
Dzięki za odpowiedzi póki co, ale nie piszcie że wozicie psa luzem - bo mnie nie interesuje w sumie czy ktoś ryzykuje życie psa czy nie, dla mnie to oczywista oczywistość, że pies jako członek rodziny jest zabezpieczony. Pytam tylko o sprawdzone produkty, nie samoróbki. Są klatki za 3000-5000 zł, są specjalne uprzęże i tylko to biorę pod uwagę, ale doprecyzuję - pytam czy ktoś coś z takiej kategorii ma, używa, czy są plusy/minusy, jak to znosi pies, może coś odradzacie. To, że ktoś wozi psa "luzem" jest nie tylko niepomocne, ale wręcz przerażające.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak jadę sam. Pies jest w takim kojcu otwartym - zdjęcie tylko poglądowe - (jak skrzynka przypiętym do przedniego siedzenia i zapięty karabińczykiem do puszorka. Ale to kurdupel, 4 kg, ale musi być przypięty i nie na obroży.
Smoka 30+ nie wsadzisz obok
Coś w tym guście ale lepiej przypięte i z psem na uwięzi.
W razie kontroli Policja może ukarać. W kamperze nam się kontrolę zdarzały za granicą . Mały kurdupel może być na kolanach ale wielkie "bydle" już nie. Mogą zakazać jazdy.
Mam kilka klatek, kojców, bo niestety psy żyją krócej od nas.

tempFileForShare_20240404-194413_copy_800x652.jpg

nabrU

Moderator
Ty tak na serio? Serio myślisz, że pytam tutaj, bo nie potrafię sobie "po angielsku" wpisać w Google i "coś se wybrać"? To oczywiste, że pytam tutaj, bo chodzi mi o sprawdzone rozwiązania wysokiej jakości, a nie "jakiekolwiek" rozwiązania losowo wyrzucane z googla albo że nie umiem sobie czegoś poszukać.

Napisałem jak najbardziej na serio. Nie mieszkam w PL, więc nie wiem co tam u was jest dostępne w tej dziedzinie, stąd wyszukiwanie w języku angielskim (poglądowo). Więc bez nerwów, bo nie miałem na myśli wytykać Ci braku umiejętności (czy to językowych czy kopmuterowych).

Osobiście nie widziałem tu na Forum tematu kojca / klatki w samochodzie, więc może się zdarzyć, że nikt takiego czegoś nie ma / nie używa.

Cześć. 10-12 kwietnia odbieram swoją Teslę Y i mam pytanie, czy ktoś korzysta z porządnych zabezpieczeń swoich psów? Mam na myśli dobrą klatkę, albo mocowanie, pas dla psa? Jakiś produkt który polecacie? Mam 2 golden retrievery ważące po ok 32kg.

Jeżeli ktoś kojarzy też inne akcesoria dla psów to dajcie znać.
Również mam Goldena którego przewożę w samochodzie :)ja akurat mam hatchbacka i jest w bagażniku zdejmuje tylko górną półkę zza siedzeń ,pas też posiadam ale chyba najwygodniej mu z tyłu pozdrawiam